tiistai 28. lokakuuta 2008

Tortillat


Tänään vuorossa siis tortilloita, jälleen Makun ohjeita jäljitellen. En ole koskaan ennen tehnyt itse tortillapohjia, mutta nyt ajattelin kokeilla. Taikina oli tosi kiva, ei tarttunut mihinkään ja kaikin puolin helppoa käsiteltävää. Paistamisvaihekin sujui täysin kivuttomasti. Ongelmat ilmenivät vasta syöntivaiheessa; kakkarat olivat vähän turhan rapsakoita. Taittelusta ei siis tullut mitään. Syöminen pitikin suorittaa vähän omaa luovuutta soveltaen, omani söin leipä-/pizzatyylillä: täytteet päälle ja reunasta haukkaillaan. Tosi hyviä olivat, mutta kuinkahan niistä saisi pehmeämpiä? Ideoita?
Tortillapohjien ja ananassalsan ohje Makusta, guacamole oma.


Tortillat (4 kpl)

1 dl vehnäjauhoja (laitoin puolikarkeaa spelttiä)

1 dl grahamjauhoja (laitoin täysjyvävehnää, sama asia?)

1/4 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

2 rkl öljyä

3/4 dl vettä

Sekoita kuiviin aineisiin öljy ja vesi, vaivaa muutama minuutti ja jätä levähtämään liinan alle 15 minuutiksi. Jaa taikina 4 osaan ja kauli ne ohuiksi letuiksi. Paista kuumalla, kuivalla, pinnoitetulla paistinpannulla molemmin puolin. Nosta lautaselle ja sivele vedellä. Nosta päälle toinen lautanen. (?) Kokoa pohjat päällekkäin, jotta pehmenevät. (Ja kakat.) Alla kuva kaulitusta, raa'asta tortillaletusta. Näyttää erehdyttävästi piparitaikinalta...


Ananassalsa

1/4 tuore ananas

1 rkl korianteria silputtuna (laitoin vähän jauhetta)

½ rkl limen mehua

½ rkl öljyä

1/4 tl suolaa

1/4 tl sokeria (inkkaria)

1/4 tl mustapippuria

muutama tippa tabaskoa

Sekoita kuutioituun ananakseen mausteet ja anna maustua hetki jääkaapissa.


Guacamole

1 avokado

1 tomaatti

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl limen mehua

ripaus cayannepippuria ja suolaa

Soseuta kasvikset tahnaksi sauvasekoittimella ja mausta. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Ananassalsan ja guacamolen päälle "tortillakorppujen" päälle laitettiin eilistä chili con linssiä, kurkku-itusalaattia, revittyä lehtisalaattia ja partaäijää. Nam!

3 kommenttia:

Eve Birgitta kirjoitti...

Kosteutta noiden täytyy selvästikin saada. Mitä jos siuhkuttelisit niitä suihkepullolla ennen kun pistät lautasen alle?
Taikinan pitää olla varmaan myös aika löysähköä.
Tai sit yks varteen otettava vaihtoehto on tehdä perinteisiä lettuja, jättäen tietenkin makean pois. TOimii! ;)

Anna kirjoitti...

Mä en oo kostutellu itsetekemiän tortillalättyjä mitenkään, vaan laittanu ne leivinpaperin ja pyyhkeen alle. Ja en paista niitä koskaan ruskeiksi asti, vaan jätän ne valkoisiksi niinkuin ne kaupankin vastaavat. Siis ihan vähän aikaa pannulla. Joskus kun olen unohtanut pidemmäksi aikaa pannulle, niistä tullut koppuroita.

Helmi kirjoitti...

Yritin kyllä kovasti pensselöidä vedellä, mutta ei.. Ehkä kuitenkin pitäs vielä kokeilla joku kerta ja noudattaa saatuja neuvoja. (: Ei haluttais kaupastakaan niitä E-koodeilla täyteen pumpattuja versioita ostaa. Nuo normiletut on tietty aika simppeli vaihtoehto. Ja aika nami sellainen... :P