lauantai 25. lokakuuta 2008

Linssimuhennos ja täysjyvänuudelit sekä "puolukkalimppu"

Päivällä laittelin linssimuhennosta, jonka rinnalle keitin täysjyvänuudeleita, jotka on tullut joskus kokeilumielessä ostettua. Täytyy kyllä sanoa, että ei tullut meikäläisestä nuudelien suurkuluttajaa... Kyllä niitä nyt söi, mutta alkoi kieltämättä houkuttamaan linssimuhennos paljaaltaan. Sekään ei ilmeisesti olisi ollut pöllömpi vaihtoehto; Pilvi minulle nimittäin valisti linssien sisältävän aika paljon hiilareita. Ensi kerralla linssihimon iskiessä teen kyllä linssipataa ihan vain sellaisenaan.Linssimuhennos

loraus öljyä

2 valkosipulinkynttä

½ punainen chili

garam masalaa, juustokuminaa

3 pienehköä porkkanaa

1 sipuli

1 dl vihreitä linssejä

½ prk tomaattimurskaa

1-2 dl vettä

½ tl suolaa

Kuullota valkosipuli, chili ja mausteet öljyssä. Lisää sipuli, porkkana sekä linssit ja paistele vielä hetki. Lisää tomaattimurska ja vesi ja anna muhia kypsäksi. Suolaa lopuksi.


Huomenna lähdemme sukuloimaan ja halusin leipoa tuliaisiksi leipää. Tein oman käden oikeudella puolukkalimppuja, jotka saivatkin oikein positiivista palautetta porukoilta. Itse vain harmittelin puolukan maun vähäisyyttä. Tässä oli kuitenkin hyvä pohja, ensi kerralla vain lisää puolukkaa. Olen tullut siihen tulokseen, että hyvän leivän salaisuus on melko pitkälti kunnollisessa alustamisessa ja kohotuksessa. Ne taidot ovatkin paikallaan nykymaailmassa. Luin nimittäin eilen Maaseudun tulevaisuudesta, että keskiverto teollisuusmaan asukas kiskoo kitaansa vuodessa keskimäärin 6-7 kiloa lisäaineita. Järkytyin aika tavalla. Tästä eteenpäin pyrin mahdollisimman vähiin E-koodeihin ja vastaaviin. Aloinkin miettimään, että mistä niitä tulee ruokaani. Eniten varmaan kouluruoasta (en halua edes ajatella kovin tarkoin...) sekä soija- ja kauramaitotuotteista, leivät ja levitteet kun pyrin tekemään itse. Varmaan niitä kyllä muualtakin tulee, mutta nämä nyt päälimmäisinä tulivat mieleen. Pohdiskein myös, että onkohan näihin määriin laskettu torjunta-ainejäämät yms. Tiedot oli napattu tuoreesta ruotsalaiskirjasta nimeltä Petos lautasella. Sen opuksen hankin kyllä hyppysiini.

Puolukkalimppu x3 (noin-määrät)

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

½-3/4 dl tummaa siirappia

3-4 dl puolukkasurvosta (makeuttamatonta, ensi kerralla 5 dl)

2 dl neljän viljan hiutaleita

3 dl ruisjauhoja

2 dl täysjyvävehnäjauhoja

puolikarkeita vehnäjauhoja

½-3/4 dl öljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen, lisää suola, siirappi, puolukat, hiutaleet sekä ruis- ja täysjyväjauhot. Jätä heräämään noin 20 minuutiksi. Alusta vehnäjauhot taikinaan ja lisää öljy loppuvaiheessa. Kohota noin 1½-2 tuntia ja leivo kolmeksi limpuksi. Kohota noin 45 min ja pistele haarukalla ennen paistoa. Suihkuta uuniin runsaasti vettä ja laita pelti uuniin. Paista ensin 225 asteessa 15-20 min ja laske lämpö sitten vajaaseen 200 asteeseen ja paista vielä noin 40 min. Voitele kypsät, keveät limput vedellä ja jätä liinan alle pehmenemään.

Ei kommentteja: