½ l vettä
1 pala hiivaa
1½ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 dl sokeria
2 munaa
vehnäjauhoja
150 g voita
Kokeilin uutta täytevaihtoehtoa, joka otettiin maiskutellen vastaan.
1 prk vaniljatuorejuustoa
sitruunamehua ja raastettua kuorta
ripaus vaniljasokeria
Vaniljakierteiden lisäksi leivoin pari pientä rusinapitkoa eli lettaa.
Antikvariaatista ostamani ihanaakin ihanmpi Mestarileipurin leipäkirja sai taas käyttöä, eikä tuottanut pettymystä, kun kokeilin nimeä Rolfin reikäleipä nimeä kantanutta ohjetta. Leivästä tuli ihanan kuohkeaa, vaikka se ei näistä kuvista näykkään. Sai kyllä luvan tullakin, luulin nimittäin kuolevani vaivausvaiheessa; sen verran raskasta se oli.
300 g karkeita ruisjauhoja
600 g vehnäjauhoja
150 g vaaleaa siirappia(laitoin desin~120 g, vaalea loppui kesken, joten jatkoin tummalla)
15 g aniksen siemeniä
15 g fenkolin siemeniä
30 g hiivaa
5 dl vettä
20 g suolaa
50 g voita
Kaada vesi, johon liuotettu hiiva, jauhojen, siirapin ja mausteiden päälle. Vaivaa pienellä nopeudella noin 10 min. Lisää suola ja voi ja vaivaa kimmoisaksi noin 5 min. Kohota 60 min, painele kerran kokoon. Jaa neljään osaa ja pyörittele palloiksi. Anna pallojen levätä liinan alla 5 min. Kauli pyöreiksi leiviksi, nosta pellille, tee keskelle reikä ja pistele. Kohota noin 60 min ja paista noin 15 min 250 asteessa uunissa, johon suihkutettu runsaasti vettä. Jäähdytä ritilällä.
Sitten taisi olla pestopuustien vuoro. Halusin kokeilla ostamiani Sunnuntain kauraisia säpyläjauhoja ja löysinkin Sunnuntain sponssaamasta leivontavihkosesta kivan kuuloisen ohjeen, jota sitten vähän muuntelin. Näihin sain ympättyä myös lopun pippurituorejuuston.
5 dl vettä
20 g hiivaa
Härkäpapua sarvista -kirja pääsi taas koekäyttöön ansaiten jälleen täyden kympin reseptistään.
Täytyyhän sitä ihmisen nimittäin kurpitsapiirakkaa leipoa, kun kurpitsan kerran on hankkinut. Ohje yhdisti minusta hienosti makeahkon täytteen ja suolaisen, kuitupitoisen pohjan; täydellistä herkkua minun makuuni! En ole järin makeanperso ja tämä olikin juuri sopivaa, ei sellaista äklön makeaa, josta jää loppupäiväksi inhottava olo. Makeasta pitävän kannatta lisätä sokerin määrää.
Pohja:
1½ dl turkkilaista jogurttia
1 dl perunasosejauhetta
1-2 dl vettä
½-1 dl juoksevaa margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
loraus öljyä
1 minipurjo(omia viljelyksiä, jäivät melko pieniksi... :D)
½ iso paprika
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
½ pss maissia
3/4 pss kasvissuikaleita
2 tomaattia
1/3 rs ruohosipulituorejuustoa
basilikaa, yrttisuolaa
3-4 dl turkkilaista jogurttia
3 munaa
½ tl suolaa
mustapippuria
1-2 rkl makeaa chilikastiketta
5 hienonnettua emmentalsiivua (tai juustoraastetta)
Sekoita pohjan aineet ja esipaista pohjaa 200 asteessa 10 min. Pilko kasvikset ja kuullottele öljyssä. Lisää pakastekasvikset ja anna muhia. Lisää myös sulatejuusto, tomaatti ja lopuksi mausteet. Sekoita partaäijä, munat ja mausteet. Levitä pohjalle kasvistäyte ja päälle partaäijäseos. (Ripottele päälle juustoa.) Paista vielä reilu puoli tuntia 200 asteessa.
Peltikadon vuoksi omppupiirakka piti paistaa liian isolla pellillä, joten pohja levisi kuin Jokisen eväät ikään. Tuloksena omppulätty ja ehdin jo vähän masentua, kunnes koemaistatin sitä isille ja äitille; isi kieltäyty antamasta sitä mihinkään kanttiiniin, vaan aiko syödä koko piirakan ite. Helpotuksen huokaus. Massiivinen leivonta sessio oli onnistunut yli odotusten; kaikki onnistui erinomaisesti tiiviistä työtahdista huolimatta. Ja mikä parasta, nautin jokaisesta taikinan teosta!
Pohja:
1 dl leseseosta(½ vehnää, 1/4 kauraa, 1/4 ruista)
1 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl juoksevaa margariinia
2 munaa
1½ partaäijää(tai muuta kerma-/maitovalmistetta tai vastaavaa kasviperäistä)
Kuivat aineet sekaisin ja rasva, muna ja partaäijä sekaan. Sekoitus tasaiseksi.
Täyte:
3/4 kg omenoita
vajaa ½ dl sitruunamehua
3/4 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
noin 2 rkl juoksevaa margariinia
Kuutioituihin omenoihin sekoitetaan loput aineet. Levitetään uunipellille kaadetulle taikinalle ja paistetaan 175 asteessa noin 40 min.
1 kommentti:
Tein juuri tästä sipuli-sieni-piirakkaa, tai siis pohja on nyt esipaistumassa. Tein sämpyläjauhoista, joissa on aika reilusti ruista ja kauraa vehnän lisäksi (sellaisia ei kaupasta taida saadakaan, kun niissä kaupan sämpyläjauhoissa on pääasiassa vehnää, tää on paikalliselta tilalta). Vaikuttaa hyvältä, toivotaan että onnistuu. :)
Lähetä kommentti