maanantai 6. lokakuuta 2008

Vähän perusteita

Voisin vähän julistaa enemmän ruokatottumuksistani ja käytänteistäni. Olen siis siirtynyt asteittain yhä kasvispitoisempaan ruokavalioon ja nyt tehotuotannon koko karmeudesta valistuneena päätin jättää moiset hommat kokonaan. Ihminenhän on oikeastaan alunperin kasvissyöjä. Esi-isämme saivat luultavasti ensimmäisen kosketuksen lihaan jonkin haaskan muodossa, ennen kuin itse oppivat metsästämään. Totaalinen lihasta kieltäytyjä en kuitenkaan ole, luomulihaa(sikäli kun sitä saatavilla on) ja oikeita luonnon kasvatteja(lue riistaa) suostun syömään, samoin tiettyjä kalalajeja. Tämä siksikin, että täysin vegaanisella ruokavaliolla on vaikea täyttää B12-vitamiinin tarvetta. Näin ollen myös luomumaitotuotteet kuuluvat, kohtuullisissa määrin, repertuaariini. Lisäravinteisiin ja vitamiineihin en kuitenkaan usko, joten ainoa keino terveyden säilyttämiseksi on joidenkin eläinperäisten tuotteidin käyttö. Välimerellinen ruokavalio on kuitenkin hyvä ohjenuora, tosin yritän käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/tiukka-valimeren-dieetti-pitaa-terveempana

(Lisää B12-vitamiinista:
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2000/kevat/B12.html
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/b12-vitamiini-voi-suojata-aivojen-kutistumiselta
, näistä alkavat jo vähän jalat tutisemaan.)

Joitain ehkä perusruokakaapista poikkeavia, mutta minulle itsestäänselvyyksiä ovat esimerkiksi ruususuola, speltti sen kaikissa muodoissa ja täysruoko- eli intiaanisokeri. Tosin joudun käyttämään monissa leivonnaisissani tavallista valkoista sokeria, koska makeanpersot vanhempani suhautuvat valitettavan epäluuloisesti täysruokosokeriin.

Mitähän muuta... No, nämä nyt päälimmäisenä pyörivät mielessäni.

Ei kommentteja: