tiistai 14. lokakuuta 2008

Marsulaiskeitto á'la Helmi

Eilen oli ihana ilma, joten koulusta kotiuduttuani(päiväni päättyi 10.45, on kivaa olla abi) läksin metsälle. Ensimmäistä kertaa eläessäni kokeilin poimurin, eli meillä päin roopurin, käyttöä. Päälimmäisenä mieleen jäi kamala roskamärä; todennäköisesti jokainen lehti, oksa ja männynkäpy tarttui mukaan ämpäriini ja aina välillä puolukat lensivät iloisesti ulos masiinan säiliöstä, kun viuhdoin innokkaati pitkin mättäitä. Poimuri kuitenkin oli ihan kätevä, muutoin sormet olisi olleet varmaan aika jäässä. Vaikka aurinko paistoikin ihanasti, oli maa kuitenkin kauttaaltaan kuurassa ja ilma oli muutenkin kolea. Siis summa summarum, taidan pitäytyä aivan käsikäyttöisessä marjanpoiminnassa, mutta näin syksymyöhäisellä saatan ehkä toistekin tarpeen tullen tarttua roopuriin.

Kunnianhimoinen tarkoitukseni oli tehdä jotain kurpitsasta ja löysinkin hyvän reseptin Kurpitsamoskan kurpitsahaasteen sadosta, tarkemmin ottaen Marsunruokakeitosta. Eipä siinä mitään, aloin kaikessa rauhassa kokkailla ja laittelin keiton hieman ohjetta omiin tarpeisiin soveltaen. Kun oli aika ryhtyä nauttimaan herkullisesti höyryävästä keitosta, pysähdyin pohtimaan: ihanaa, mutta mihin se kurpitsa nyt jäi?! Aloin lueskelemaan alkuperäistä ohjetta ja kas vain, sehän sisälsi kesäkurpitsaa, joka a) on hyvin erilaista kuin talvikurpitsa(ainakin minusta) ja joka b) ei sattunut kuulumaan jääkaappinin valikoimaan kyseisellä hetkellä, joten skippasin sen koko sopasta. Varsinainen kokki, unohtaa pääraaka-aineen kokonaan...



2 minipurjoa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

3 porkkanaaa(pienehköä)

1 iso peruna

pala juuriselleriä

vajaa litra vettä

provencen yrttimaustetta, 8 mustapippuria

2 tomaattia

½ prk papumixiä(GoGreen, tykkäsin tosi paljon)

½ prk vihreitä papuja

½ pss herneitä

2 pinaatti"jääpalaa"(pakastettua siis)

ruususuolaa

Kuullota sipulit öljyssä, lisää juurekset ja kuullota vielä hetki. Lisää vesi, provence ja pippurit. Keittele vajaa puoli tuntia(lisää loppuvaiheessa tomaattikuutiot), kunnes juurekset pehmeitä. Lisää pavut, herneet ja pinaatti. Kuumenna ja suolaa lopuksi sekä tarkista maku. Tein pistoun suurinpiirtein näin, vähän näppituntumalla. Valkosipulista tuli todella vahva(siis TODELLA) aromi, kun puristin sen. Olisi ehkä pitänyt vain hienontaa. Otin vähän keittoon ja lopun sekoitin Keijuun-->nam, tosi hyvää levitettä leivän päälle!

Pistou:

1 rkl oliiviöljyä

1 dl basilikan lehtiä hienonnettuna

2 rkl parmesaaniraastetta

2 valkosipulinkynttä

Ei kommentteja: