torstai 30. lokakuuta 2008

Ruisleipää ja tattarisämpylöitä

Kuten eilen uhkailin, tänään oli leivontapäivä. Kaivoin eilen pakkasesta hapanjuuren sulamaan ja tein "Mestarileipurin leipäkirjan" eräällä ohjeella limppuja. Sämpylät tein oman mielen mukaan, eniten halusin kokeilla tattarirouhetta, joten sitä vain sekaan. Molemmat onnistuivat oikein hyvin.Ruisleipä hapanjuurella

Esitaikina:

3 g hiivaa

2½ dl vettä

250 g ruisjauhoja

Taikina:

10 g hiivaa

2½ dl vettä

600 g vehnäjauhoja (laitoin noin 2/3 spelttiä)

250 g ruishapanjuurta

10 g hunajaa

20 g merisuolaa

Liuota esitaikinan hiiva veteen, sekoita joukkoon ruisjauhot ja anna käydä huoneenlämmössä noni 24 tuntia. Liuota hiiva veteen ja kaada neste, hapanjuuri, esitaikina ja hunaja jauhojen päälle. Vaivaa pienellä nopeudella 11 min. Lisää suola ja vaivaa vielä 5-6 min. Laita öljyttyyn, kannelliseen astiaan ja kohota 2 tuntia. Paina kokoon tunnin jälkeen. Leivo taikinasta kaksi limppua ja kohota kaksinkertaisiksi. Suihkuta kuumaan uuniin vettä ja paista 250 asteessa 5 min laske sitten 200 asteeseen. Avaa uunin luukku 2-3 kertaa paiston aikana, jotta pinnasta tulee rapea. Leipien kokonaispaistoaika on noin 60 min. Jäähdytä ritilällä.


Tattarisämpylät

5 dl vettä

35 g hiivaa

1½ tl suolaa

1 rkl tyrnihunajaa

1 dl ruishiutaleita

2 dl tattarisuurimoita

1½ dl aurinkodukkahia

1½ dl kaurajauhoja

3-4 dl puolikarkeita spelttijauhoja

hiivaleipäjauhoja

n. ½ dl öljyä

Liuota hiiva lämpimään nesteeseen, sekoita joukkoon suola, hunaja, aurinkodukkah, hiutaleet ja suurimot. Alusta jauhoilla taikinasta kiinteä, lisää lopussa öljy. Kohota taikinaa tunti, leivo sämpylöiksi (20 kpl) ja kohota vielä vajaa puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 15 min ja voitele lopuksi vedellä.

Ei kommentteja: