Ruisleipä hapanjuurella
Esitaikina:
3 g hiivaa
2½ dl vettä
250 g ruisjauhoja
Taikina:
10 g hiivaa
2½ dl vettä
600 g vehnäjauhoja (laitoin noin 2/3 spelttiä)
250 g ruishapanjuurta
10 g hunajaa
20 g merisuolaa
Liuota esitaikinan hiiva veteen, sekoita joukkoon ruisjauhot ja anna käydä huoneenlämmössä noni 24 tuntia. Liuota hiiva veteen ja kaada neste, hapanjuuri, esitaikina ja hunaja jauhojen päälle. Vaivaa pienellä nopeudella 11 min. Lisää suola ja vaivaa vielä 5-6 min. Laita öljyttyyn, kannelliseen astiaan ja kohota 2 tuntia. Paina kokoon tunnin jälkeen. Leivo taikinasta kaksi limppua ja kohota kaksinkertaisiksi. Suihkuta kuumaan uuniin vettä ja paista 250 asteessa 5 min laske sitten 200 asteeseen. Avaa uunin luukku 2-3 kertaa paiston aikana, jotta pinnasta tulee rapea. Leipien kokonaispaistoaika on noin 60 min. Jäähdytä ritilällä.
Tattarisämpylät
5 dl vettä
35 g hiivaa
1½ tl suolaa
1 rkl tyrnihunajaa
1 dl ruishiutaleita
1½ dl aurinkodukkahia
1½ dl kaurajauhoja
3-4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
hiivaleipäjauhoja
n. ½ dl öljyä
Liuota hiiva lämpimään nesteeseen, sekoita joukkoon suola, hunaja, aurinkodukkah, hiutaleet ja suurimot. Alusta jauhoilla taikinasta kiinteä, lisää lopussa öljy. Kohota taikinaa tunti, leivo sämpylöiksi (20 kpl) ja kohota vielä vajaa puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 15 min ja voitele lopuksi vedellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti