keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Bataattikeitto ja aurinkodukkah

Tämä oli kyllä ehdottomasti tähän mennessä viikon ruokakohokohta! Aivan ihanaa, varsinkin aurinkodukkah-mausteseos. Makuelämystä saattoi parantaa sekin, että tein ruoan valmiiksi aamulla, ennen kouluun lähtöä. Iltapäivällä olikin sitten tosi kiire; tulin kotiin, nakkasin kamat nurkkaan, vaihdoin vaatteet, söin ja lähdin tallille. (Tämä selittää osaltaan päivän kuvan laadun...) Lämmitettynähän (lähes) kaikki tunnetusti on parempaa. Sirottelin aurinkodukkahia myös leivän päälle ja se sopiikin kuin nenä päähän siihen toimeen. Tästä tuli nyt suosikki!
Keiton kanssa olisi varmaan parempi kuullottaa ihan ensin mausteita öljyssä, jotta kaikki ihanat maut saisi vielä paremmin esille. Jostain syystä en älynnyt sitä tehdä, mutta oli sitä makua kyllä näinkin. Huomenna odotettavissa leipää...


Bataattikeitto (2-3 annosta)

300 g bataattia

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

2 dl tomaattimurskaa

1½ dl vettä

1 rkl soijakastiketta

1 kasvisliemikuutio (2 tl jauhetta)

1 laakerinlehti

1 tl currya

1 tl sokeria (luonnollisesti inkkaria)

1/4 tl mustapippuria

ripaus kanelia ja kardemummaa

1 dl kermaa (laitoin loput partaäijät)

1 rkl sitruunamehua (limen)

½ dl silputtua korianteria (ripottelin jauhetta)

Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää t.murska, vesi, soijakastike, liemijauhe ja mausteet. Anna kiehua hiljakseen noin tunti. Soseuta ja lisää kerma sekä limen mehu. Kuumenna (ja lisää tuore korianteri).



Aurinkodukkah-mausteseos

2½ dl auringonkukansiemeniä

1 rkl korianterinsiemeniä (laitoin epähuomiossa kuminaa... mutta eipä se menoa haitannut)

5 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä)

2 rkl rusinoita

1 tl jeeraa

1 tl (inkkari)sokeria

½-1 tl suolaa

Paahda auringonkukansiemenet ja korianterin(kuminan) siemenet. Jauha kuumat siemenet ja loput aineet(silppua tomaatteja ja rusinoita pienemmiksi) karkeaksi rouheeksi.

Ei kommentteja: