torstai 1. tammikuuta 2009

Sipulinen kiherne-palsternakkakastike

Olen mie vissiin aika lailla isin tyttö, kun isännän niin paljon palvoma ruokayhdistelmä, potut ja soosi, kuuluu eittämättä minunkin suosikkirepertuaariin. Meidän nauttimissa sooseissa vain on pieniä eroavaisuuksia...
Tämä soosi tuli tehtyä ihan fiilispohjalta ja hyvää siitä tulikin. Palsternakka on niin namia, samoin kuorineen keitetyt oman maan perunat. Jotain aivan muuta kuin suurtalouskeittiöissä tarjoiltavat "kumipallona luokses pompin" -pyörylät. Jos minulla olisi mitään tekemistä kouluruokailun järjestämisessä, palauttaisin kuoripääliset potut oitis ruokalistoille. Samoin puurot, jotka ovat mystisesti kadonneet oikeastaan kokonaan koulujemme tarjoiluista. Miksi ihmeessä? Luulisi, että puuro olisi vallan helppoa ja edullista tarjottavaa talousvaikeuksien kanssa painivan kunnan ruokarepertuaariin, mutta ei sitten..


Sipulinen kikherne-palsternakkakastike (2 annosta)

1 palsternakka
½ punasipuli
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1-2 rkl vehnäjauhoja
n. 2 dl vettä
loraus kaurakermaa
1-2 dl kikherneitä
½ tl suolaa
½ tl rakuunaa
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
oksa tuoretta tilliä

Kuullota pieniksi kuutioitu palsternakka ja hienonnetut sipulit öljyssä, anna hautua kannen alla napakoiksi, noin 10 min. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, lisää sitten vesi ja keittele sakeaksi, 5-10 min. Lisää lopuksi, kikherneet, kaurakerma ja mausteet. Nauti keitettyjen perunoiden ja kaalisalaatin kera.

Talvisalaatti

lohko kaalta
kurpitsasäilykettä
puolukoita


Suikaloi kaali (juustohöylä on hyvä keksintö) ja sekoita mukaan kurpitsaa ja puolukoita haluamasi määrä.

Ei kommentteja: