lauantai 3. tammikuuta 2009

Haudutettu punakaali ja leivitetty savutofu; tofutetut wok-vihannekset



Tänään sain vihdoin aikaiseksi kaivaa monot vanhan puolen komerosta ja sukset autotallin vintiltä, ja pääsin kuin pääsinkin hiihtämään ekaa kertaa. Oli tosi ihana keli! Lauhojen jäljiltä oli pikkusen hankikantoa, juuri sopivasti, että luistelu onnistui, ja aurinko paistoi raikkaassa 16 asteen pakkassäässä. Ah ihanuutta. Hihtolenkin ajan punakaali sai hautua miedolla lämmöllä ja olikin oikein sopivaa lenkiltä palattuani.
Tarkoitukseni oli keittää tattaria punakaalen ja tofun kaveriksi, mutta kyseisen yrityksen aikana tapahtui odottamaton käänne. Löin tattaria ja vettä kattilaan, ja kannen alla alkoi putista ihan asiallisesti, mutta kun hetken päästä kurkkasin pataan, oli siellä pelkkää puuroa. Hupsista, käytössäni ei siis ollutkaan tattarisuurimoita vaan tattarirouhetta. No niin, keittelin sitten rouheen välipalapuuroksi (tosi hyvää marjojen kanssa!) ja isiltä jääneet potut pelastivat. Potut onkin oikein maistuva lisä leivitetylle tofulle. Savutofu on kyllä hyvä keksintö, jos sattuu haluamaan jotain lihaisamman tuntuista hampaan rakoon. Olo vain on paljon kepeämpi kuin lihan popsimisen jäljiltä.


Haudutettu punakaali

½ pienehkö punakaali
pieni lohko valkokaalta
1 punasipuli
1 omena
1-2 rkl öljyä
tilkkanen vettä
½ tl suolaa + rouhaus mustapippuria
noin ½ rkl hunajaa
1-2 tl hunaja-omenaviinietikkaa

Suikaloi/hienonna kaali ja punasipuli, kuutioi omena. Kuullota sipuli ja kaali öljyssä kattilan pohjalla, lisää omena ja vähän vettä. Anna hautua reilu puoli tuntia. Mausta lopuksi. Parasta haileana tai kylmänä.

Leivitetty savutofu

kylmäsavutofua viipaleina
½ dl spelttijauhoja
1/4 tl suolaa
1/4 tl tl paprikajauhetta
rouhaus mustapippuria
tilkka öljyä

Sekoita jauhoihin mausteet ja pyörittele tofu viipaleet siinä. Paista öljyssä noin 5 min molemmin puolin.


Ilta-aterialla söin pussin Finduksen Classic WOK-sekoitusta, joka on suosikkini wokkivihanneksista. Ihanan rouskuva vesikastanja kera porkkanan, parsakaalen ja minimaissin on juuri minun makuuni sopivaa purtavaa. Ensin wokkasin pannussa tofun kuutioituna ja sitten lisäsin kasvikset. Maustoin lopuksi yrttisuolaripauksella ja chilikastikkeella. Vielä ruisleipää lisukkeeksi ja herkku on valmis.

2 kommenttia:

Tommi kirjoitti...

Sen lisäksi että tuollaiset toisella puolella maailmaa tai ainakin eurooppaa tehoviljellyt pakastevihannekset ovat todella epäekologisia, ne eivät maukkaudellaan kilpaile tuoreiden (joita saa nykyään luomunakin ympäri vuoden) kanssa edes samassa sarjassa!

Helmi kirjoitti...

Totta turiset Tommi. Tämä on onneksi historiallista pikaruokaa minun osaltani. En ainakaan muista, koska viimeksi olisi kyseistä pöperöä tullut vedettyä. Niin ne ajat ja tavat muuttuu, onneksi.

Aika jännä muuten vilkasta näin kaukaisia postauksia pitkästä aikaa. Aivan ku vilkasis vanhaan valokuva-albumiin. Tähän jäätiin nyt selailemaan loppuillaksi..