sunnuntai 30. marraskuuta 2008

1. adventti


Kokkasin tänään noin... hmm, pikaisesti laskettuna 6 tuntia. Samat hommat olisi kyllä varmaan ehtinyt 4 tunnissakin, mutta näin siitä ehti nauttiakin.
Hirven ja kastikkeen resepti on kiiminkiläisen Aila Väänäsen resepti, jolla hän osallistuu Makun vuoden kotikokkikilpailun finaaliin. Ääneni on ainakin tällä haavaa menossa Ailalle, mutta muita ohjeita en ole kyllä vielä kokeillut. Ainakin punajuuriterriini, mausteinen bataattilaatikko ja lämmin vuohenjuustorosolli ovat kokeilulistallani.

Leivän resepti on jostain pienestä paperilappusesta, mistä lie olen sen kirjoittanut... Peruna-sieniruukut vähän mukaellen Kotiliedestä, sekahedelmäkiisseli(ihan mielettömän hyvää) Pirkasta. Kaalisalaatti ja lantut "omia" väkerryksiä, vaikka niihin on kyllä otettu vaikutteita vähän vaikka mistä.

Kuvat on kyllä taas niin kökköjä, mutta olin niin naatti, etten jaksanut keskittyä siihen.


Marinoitu kaali

½ pienehkö valkokaali

½ sipuli
½ dl vettä

½ dl hunaja-omenaviinietikkaa

½ dl rypsiöljyä

reilu ½ tl suolaa

n. ½ tl mustapippuria myllystä

2 tl sinappia

2 reilua rkl (tyrni)hunajaa

Suikaloi kaali hienoksi, hienonna sipuli ja sekoita kaikki keskenään. Anna marinoitua seuraavaan päivään.


Hunajalantut

2 lanttua

ripaus suolaa

2 rkl hunajaa

n. 20 g voita

n. 1/4 tl maustepippuria

Kuutioi lanttu ja keitä kuutiot napakoiksi suolavedessä. Sekoita kypsiin kuutioihin hunaja, voi ja maustepippuri.


Hirvipaisti ja karpalo-piparikastike (10 annosta, tein puolet)
1½-2 kg hirvipaistia

Marinadi:

½ l öljyä

1 dl punaviinietikkaa

1 dl balsamiviinietikkaa

2 rkl sokeria

2 rkl kuivattua(laitoin tuoretta) rosmariinia

1 rkl mustapippurirouhetta

1 rkl valkosipulimurskaa

1 rkl suolaa

Kastike:

hirven paistolientä
4 dl vettä

2 dl karpaloita

6 piparia

2 rkl vaaleaa suurustetta (suurustin jauhoilla)

2 dl kermaa

Sekoita marinadi ja kaada muovipussiin, johon paisti laitettu. Anna marinoitua 1-3 vrk, kääntele välillä. Nosta paisti vuokaan, kuivaa pinta, työnnä lihaan mittari ja paista 100-125 asteessa, kunnes sisälämpötila 60 astetta. Valele muutaman kerran lihasta irronneella liemellä paiston aikana.
Kaada paistista irronnut liemi kattilaan ja lisää myös vesi, murennetut piparit ja karpalot. Keitä muutama minuutti. Siivilöi, suurusta ja lisää kerma. Viipaloi paisti, kaada päälle kastiketta ja koristele kokonaisilla karpaloilla.


Peruna-sieniruukut (4:lle)

600 g perunaa (mielellään puikulaa)

100 g sieniä (laitoin tatteja)

1 sipuli

20 g voita

suolaa, mustapippuria

n. ½ dl maitoa

Keitä perunat kypsiksi suolavedessä ja soseuta maidon kanssa. Kuullota sienet ja sipuli voissa, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita perunasoseeseen ja jaa voideltuihin annosvuokiin. Paista 175 asteessa 20 min.


Rosmariini-palsternakkaleipä (2 leipää)

5 dl vettä

50 g hiivaa

2 rkl hunajaa

1 palsternakka

4 valkosipulinkynttä

2-3 rkl tuoretta rosmariinia

2 tl suolaa

hiivaleipäjauhoja

½ dl öljyä

Liuota hiiva veteen, lisää hunaja, suola, hienoksi raastettu palsternakka, hienonnettu valkosipuli ja rosmariini sekä pari dl jauhoja. Anna seoksen käydä lämpimässä, kunnes se kuplii. Vaivaa loput jauhot ja lisää öljy. Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo 2 limppua ja kohota jauhotetuissa koreissa. Kumoa leivinlapiolle, vedä viillot pintaan ja työnnä arinalle leivinuuniin(noin 175 astetta), jossa astia täynnä kiehuvaa vettä. Paista noin 30 min. (Voi paistaa toki myös sähköuunissa.)

Sekahedelmäkiisseli (5 annosta)

250 g sekahedelmiä

5 dl vettä

5 dl karpalo-vadelmamehua (laitoin omatekoista omena-puolukkaa)

2 tähtianista

1 kanelitanko

2 rkl sokeria (laitoin inkkaria)

1 iso päärynä

2 rkl perunajauhoja

½ dl vettä

Liota hedelmiä pari tuntia. Lisää kattilaan myös mehu, anikset, kanelitanko ja sokeri ja keitä noin 20 min. Lisää päärynäkuutiot ja keitä vielä 5-10 min. Nosta hedelmät pois reikäkauhalla ja suurusta liemi vesitilkkaan sekoitetulla perunajauholla. Jäähdytä. Kaada tarjoiltaessa hedelmien päälle kiisseliä. Laitoin annoksiin myös kanelilla ja inkkarisokerilla maustettua kermavaahtoa.

1 kommentti:

Pilvi kirjoitti...

Toivon mukaan et ole maininnut herrasväki H:lle että sulla on tämmöinen blogi... ;D

Eikun mä olen ite tullut viimeaikoina jotenkin hirmu tietoiseksi siitä että kaikki mitä suustani päästän netissä, niin on - no, netissä.