perjantai 14. marraskuuta 2008

-50% ja täysjyväjauhojen koeajo

Eilen tuli ostettua Tampereen SäästöTexistä, eli kotoisasti Tamppiksesta, läjäpäin -50% tuotteita, jotka ovatkin aika uusi juttu kyseisen putiikin hyllyillä. Annoinkin lähtiessäni kassalle positiivista palautetta asiasta. Mukaani lähti 4 pussia leipää (ruislimppua, moniviljapaahtoa, kauraherkku-leipäsiä ja ohrarieskaa), pari parsakaalta, lehtiselleriä ja tavallinen kaali sekä porkkana- ja perunalaatikkoa. Tulee niin hyvä mieli, kun saa ostettua ruokaa, joka muuten joutuisi suurella todennäköisyydellä roskiin. Kaiken muun hyvän lisäksi koko komeus maksoi noin 9 euroa. Ei paha.

Tänään sitten annostelin lautaselleni laatikoita ja lisäksi kidneypapuja (sekaan lorautettu oliiviöljyä ja maustettu chili- ja valkosipulijauheella) sekä kaalisalaattia (hienonnettua kurttukaalta, persikkaa ja kevyesti sokeroituja puolukoita), joka oli muuten tosi herkkua. Laatikotkin olivat hyviä. (Kuvasta tuli näemmä tosi tumma. Kuinkas se nyt sillai...) Vaikka yritän vältellä e-koodeja parhaani mukaan, niin ajattelin, että tällaisissa -50%-tilanteissa voin joustaa. Sama koskee lihaakin, joskaan sitä ei juuri edes tee mieli ostaa.







Ohjelmassa oli myös pullan pyörittelyä ja päätin kokeilla niihin uusia Sunnutain täysjyvävehnäjauhoja, joiden mainostettiin sisältävän tavallisen vehnäjauhon leivontaominaisuudet ja täysjyvän terveellisyyden. Hyvältä vaikutti; leipomisvaihe oli jopa miellyttävämpi tavalliseen vehnästaikinaan verrattuna (kiinteämpi taikina), mutta sitkoa muodostui silti hyvin ja myös kohoaminen oli kiitettävää. Koemaistajatkin hyrisivät hyväksyvään sävyyn. Laitoin tosin vain puolet täysjyvää, vaikka pussi kehuu, että valkoisen vehnän voisi korvata sillä kokonaan. En kuitenkaan uskaltautunut moista kokeilemaan isin rakkaaseen pullasatsiin. Ehkäpä seuraaviin omiin sämpylöihin (, joihin voi mennä valitettävan pitkä aika leipähamstrauksen takia...).


Puolesta tein tavallisia voisilmäpullia ja toiseen puoleen kehittelin täytteen rommi-rusinarahkan innoittamana. Äiti kävi tuossa just hehkuttamassa niiden ihanuutta ja kyselemässä, mitä oikein laitoin. Hmm, paljastaako leipuri salaisuuksiaan..? Ehkä nyt tämän kerran.

Rusinaiset (joulu?!)puustit

½ annosta ½ l:n pullataikinaa

Täyte:

1 prk rommi-rusinarahkaa

n. ½ pss vaniljakastikejauhetta

n. ½ dl vanilja kastiketta (Flora Vanilla tms.)

½-1 dl rusinoita ja mantelirouhetta

Sekoita täytteen ainekset ja anna vetäytyä jääkaapissa. Kauli pullataikina levyksi ja levitä päälle täyte. Kääri rullaksi ja leikkaa puusteiksi. Kohota, voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 12 min.

Tänään silmiini kantautui myös huolestuttava uutinen Vihreästä langasta. Nyt on piru irti. Onko jo liian myöhäistä? Toivon vilpittömästi, että jokin ihme vielä pysäyttäisi gmo-viljelyn leviämisen Suomen kamaralla. Yhden asian voi jokainen tehdä: allekirjoittaa adressin. Onko sillä sitten vaikutusta, onkin jo toinen tarina, mutta ainahan voi yrittää.

Parilla viime postauksella tämä rivityshommakin on toiminut täysin moitteettomasti. Varmaan päätti kunnostautua, kun sen epäkohtia niin julistin. Toivottavasti sama linja jatkuu...

1 kommentti:

Villikissa kirjoitti...

Olipas herkullisen näköistä pullaa(olen muuten oikea pullahiiri!).
Olen itsekkin ajatellut kokeilla noita Sunnutain täysjyvävehnäjauhoja.Saisin "muka" terveellisempää pullaa aikaiseksi.
Sain tuosta mukavan ohjeen pullan täytteeksi.