keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Kotimysli

Eilen oli niin kovasti tekemistä illalla, etten ehtinyt tehdä lisää mysliä, vaikka olin aikonut. Muurin pesä oli aamulla onneksi vielä sen verran lämmin, että sain kuin sainkin paahdettua tarvittavan määrän hiutaleita. Omatekoinen mysli on aivan taivaasta, siitä kun voi tehdä juuri itselleen sopivaa. Henk.koht. tykkään paljon sattumia sisältävästä myslistä ja sotkinkin tämänpäiväiseen sekoitukseen lähes kaikkea mahdollista. Hyvä juttu on myös se, että voi minimoida lisätyn sokerin, tässäkään ei pitäisi olla yhtään. Suurin osa kuivatuista hedelmistä on pumpattu aivan järkyttävän täyteen sokeria, eron huomaa vertailemalla sokeroimatonta ja sokeroitua esim. aprikoosia. Värissä on aika häkellyttävä ero. Luonnollinen on oikeastaan ruskea, sokeripommi kirkkaan oranssi. Siitä voi vähän arvailla, kuinka paljon sokrua kyseinen aprikoosi aurinkoinen sisältää.

Kotimysli

2½ dl 4-viljan hiutaleita
1 dl isoja spelttihiutaleita
2-3 rkl vehnänalkioita
2-3 rkl siemensekoitusta (pinja, auringonkukka, kurpitsa)
(n. ½ tl kanelia)
Paahda näitä uunissa (noin 200 astetta?) 10-15 min välillä sekoitellen. Lisäsin myös ripauksen kanelia lähestyvän joulun kunniaksi. :)


2 viikunaa
2 aprikoosia
3 omenarengasta
n. 2 rkl kirsikoita
n. 2 rkl keltaisia ja tavallisia rusinoita
n. 2 rkl kookospaloja
n. 2 rkl pähkinöitä
Saksi kuivatut hedelmät, pähkinät ja kookos haluamasi kokoisiksi palasiksi.

Sekoita hiutalesekoitus ja hedelmät keskenään ja säilytä tiiviissä purkissa. Nauti vaikkapa näin, mustikoiden, banaanin ja soijajogurtin kera. Tämä mysli on niin hedelmäistä, että se on oikeastaan parasta pelkän yofun kanssa.

3 kommenttia:

an kirjoitti...

Itsetehtyä mysliä on kehuttu niin paljon, että pitäisi kyllä kokeilla!

Aprikoosien eri värit eivät kylläkään johdu sokerista vaan rikistä, jota on lisätty kaikkiin kuivattuihin aprikooseihin, paitsi luomuun, jotta ne olisivat kuivana keltaisi eikä ruskeita. Siis väristä erottaa ei-luomun ja luomun aprikoosin, mutta käsittääkseni ne kaikki ovat sokeroimattomia, sisältävät lähinnä luontaista hedelmäsokeria aika paljon.

Rikki kyllä kuulostaa niin epäilyttävältä, että sekin on hyvä syy suosia niitä tummia (=luomuja) aprikooseja.

an kirjoitti...

Ainiin ja hups, huomasin että sulla on tuolla linkkilistassasi blogini, mukavaa. :-) Siinä vaan on vanha osoite, vaihdoin siis osoitteen jokin aika sitten. Kannattaa vaihtaa uusi osoite tilalle: http://yrttipurkki.blogspot.com

Helmi kirjoitti...

Hyvä, että täällä on viisaampia, jotka korjailee minun luulotietoja. :)