lauantai 27. joulukuuta 2008

Massiivinen joulupläjäys, osa 2


Tuttujen herkkukoreihin päätyi mm. lasimestarin silliä, karpalo-suklaacookieseja,


suklaa-sitruunakääretorttua, konjakkisinappia, Rolfin reikäleipää,

glögiä, kahvi-tiikerikakkua, isännän maustekakkua, Niskavuoren joululimppua, bostonkakkua... Mitähän vielä, nämä nyt ainakin muistuivat mieleen.


Isännän maustekakku (Pohjolan Sanomista leikattu ohje)

200 g voita

3 3/4 dl sokeria (laitoin vähän reilun 3, kuullostaa niin paljolta)

3 kananmunaa

½ tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

5 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa

2 tl muskottipähkinää

2 tl kanelia

4 rkl kaakaojauhetta

½ tl hienonnettua kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

200 g rouhittua suklaata

2 sitruunan raastettu kuori (laitoin vain yhden)

1 sitruunan mehu

2 dl kermamaitoa

1½ tl pikakahvijauhetta

2 dl rouhittua, paahdettua mantelia

1 dl rouhittua, paahdettua hasselpähkinää

Kostutukseen konjakkia tai rommia

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen. Siivilöi kuivat aineet sekaan, lisää loput aineet. Laita taikina isoon korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa reilu tunti. Kostuta jäähtyneenä alkoholilla ja anna tekeytyä muutama päivä.


Niskavuoren joululimppu

½ l piimää

50 g hiivaa

1 dl siirappia

1 rkl pomeranssia

1 rkl anista

1 rkl suolaa
250 g ruisjauhoja

500 g vehnäjauhoja

loraus öljyä (n. 2 rkl)

Paista 200 asteessa noin 45 min, voitelu siirappivedellä. Taikinasta tulee noin 3 limppua.


Tehty on myös pähkinä-kirsikkapitkoja, imellettyä perunalimppua, syömäkelvottoman suolaista lohipiirakkaa (harmittaa vieläki), porkkanaleipää...








Porkkanalimppu (Hyvä Kokki -kirjasta, ei kuvaa)

5 dl piimää

50 g hiivaa

2 dl porkkanaraastetta

½ dl siirappia

2 tl suolaa

2 tl anista

2 tl fenkolia

4 dl hiivaleipäjauhoja

n. 8 dl ruisjauhoja (laiton noin 4 dl ruisjauhoja ja loput täysjyvävehnää)

½ dl öljyä

Taikinasta saa 2 limppua, tein vuokaleipiä, jotka paistetaan 200 asteessa noin 45 min.

Paras omatekoinen torttutaikina on myös saanut syntynsä: kermavoitaikina konjakilla. Kohoavat tosi kauniisti, ja taikinaa on muutenkin helppo käsitellä. Hyviksikin on tordeja vielä kehuttu, joten tämä taisi jäädä pysyväksi ilmiöksi meidän tortuntoivojien listalle.

Ei kommentteja: