torstai 25. joulukuuta 2008

Massiivinen joulupläjäys, osa 1

HeVi-osasto on viettäny viimisen viikon hiljaiseloa; en vain yksinkertasesti ole ehtiny postailee Nyt oiski sitten aika lailla tavaraa kirjoteltavana. Pitemmittä löpinöittä, asiaan.


Mummolle puolukkalimppua tällä ohjeella, korvasin osan hiivaleipäjauhoista ruisjauhoilla (n. 4 dl). Olen useamman kerran tehnyt puolukkalimppua yrittäen jäljitellä enontekiöläisen leipomon limppua(ei voi muistaa nimeä). Tämä oli ehkä lähinnä sitä ja muutenkin tosi hyvää! Mummokin tykkäsi. Limppujen toinen laita vain pääsi vähän kärähtämään, kun paistoin ne arinalla leivinuunissa.


Pestoa tädille, samoin mausteista bostonleipää (aivan ihanaa) ja wilhelmiinoja koristetussa jäätelörasiassa. Pestoon laitoin ruukun basilikaa, ison valkosipulinkynnen, puolisen desiä parmesaaniraastetta, suolaa, mustapippuria ja paahdettuja pinjansiemeniä noin ½ dl.






Mausteinen bostonleipä (Maku)

Taikina


5 dl vettä

50 g hiivaa

2 tl suolaa

2 rkl sokeria

½ dl öljyä

3 dl grahamjauhoja

n. 8 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte


½ dl voita

1/4 dl siirappia

1/4 tl piparkakkumaustetta

½ tl suolaa

2 dl pähkinöitä

Voiteluun


2 rkl vettä

1 rkl siirappia

1/4 tl piparkakkumaustetta


Valmista taikina, kohota noin ½ tuntia. Painele pala taikinaa vuoan pohjalle, kauli loppu levyksi. Sekoita pehmeään voihin, siirappi, piparimauste ja suola. Sivele levylle ja ripottele päälle rouhitut pähkinät. Kääri rullaksi ja nipistä sauma kiinni. Leikkaa 8-10 palaa, nosta vuokaan. Kohota vielä ½ h, paista sitten kiehautetulla makuliemellä (kiehautus unohtui multa). Paista 175 asteessa noin 45 min ja voitele uudelleen.

Siskolle mysliä tuunattuun partaäijä-ämpäriin. Paahdoin pannulla speltti-, kaura- ja 4-viljanhiutaleita sekä Pirkan siemensekoitusta. Mukana myös kuivattua omenaa, aprikoosia ja sulttaanirusinoita, isoiksi paloiksi rouhittuja kookspaloja ja pähkinöitä.


Tallin yhdistettyihin joulurauhan julistukseen ja nyyttikesti-puurojuhlaan tein vaniljasydämiä (ekassa kuvassa ennen paistoa) ja tallin emännälle lahjaksi lohipiirakan. Pohjan ohje on KevytKokki-lehdestä.









Kylmäsavulohipiiras

Pohja

1 dl perunasosehiutaleita (laitoin ½ dl jauhetta)

1½ dl piimää

50 g pullomargariinia (laitoin öljyä)

1 dl kaurahiutaleita

2 dl hiivaleipäjauhoja

1 dl spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

150 g kylmäsavulohta

2 sipulia

nokare voita

vajaa ½ dl tillipestoa

2 dl ruokakermaa

2 munaa

ripaus valkopippuria

n. 1 dl tilliä

Sekoita perunahiutaleet piimään, lisää rasva ja jauhoseos. Anna vetäytyä jääkaapissa. Kuutioi lohi, kuullota sipulit ja lisää niihin pesto. Sekoita ruokakermaan munat, valkopippuri ja tilli. Esipaista pohjaa (painele piirakkavuokaan) 200 asteessa 10 min. Levitä pohjalle kalat ja sipuliseos, kaada lopuksi päälle munakerma. Paista vielä noin puoli tuntia.

Ei kommentteja: