Tässä siis eilinen, mielestäni hyvin onnistunut, pitkän kaavan illallinen. Kaikki oli hyvää ja kaikille maistui.
Menu
-sosekeitto savuporolla
-saariston joululimppu
-rapea leipäjuusto-omenasalaatti
-peruna-palsternakkasose
-uunilohi tillipestolla
-hollandaisekastike
-etikkapunajuuret
-juomina katajakalja ja maito
-puolukkaleivos ja kahvi/tee
Sosekeitto savuporolla
1 palsternakka
pala juuriselleriä
3 pientä porkkanaa
3 maa-artisokkaa
2 pientä purjoa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
timjamia, suolaa, mustapippuria
n. 8 dl vettä
1/3 pkt Koskenlaskijaa
n. 50 g savuporoa
Paloittele juurekset(ei purjoja) ja laita uunipellille. Sekoita joukkoon loraus öljyä ja mausteita. Kypsennä 175 asteessa noin tunti, lisää purjot puolivälissä. Soseuta juurekset ja lisää vettä haluamasi verran. Lisää Koskenlaskija ja hienonnettu poro. Kiehauta ja sekoittele, kunnes juusto sulaa. Tarkista maku.
Saariston joululimppu (kirjasta Tunnelmallinen joulu)
1 dl siirappia
1 dl vettä
1 rkl pomeranssia
½ rkl kuminaa
½ rkl murskattua katajanmarjaa
50 g öljyä
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
n. 8 dl ruisjauhoja
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja
voiteluun siirappivettä
Kiehauta siirappi ja mausteet, jäähdytä haaleaksi. Lämmitä piimä ja liuota hiiva. Sekoita joukkoon siirappiseos. Vaivaa jauhot taikinaan, lisää lopuksi öljy ja suola. Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo 2-3 limppua ja kohota. Paista 200 asteessa reilu 30 min. Voitele pari kertaa siirappivedellä(1:1).
Rapea leipäjuusto-omenasalaatti
salaatinlehtiä (tammenlehvä ja lollo-rosso)
2 dl kaurahiutaleita
½ dl hunajaa
omenaa
sitruunamehua
leipäjuustokuutioita
n. 1½ rkl oliiviöljyä
n. 1½ rkl hunajaomenaviinetikkaa
mustapippuria
Sekoita kaurahiutaleet ja hunaja, paahda 200 asteisessa uunissa (tai pannulla), sekoittele välillä. Asettele lautaselle ensin revittyjä salaatinlehtiä, päälle ohuita omenalohkoja(, jotka valeltu sitruunamehulla) ja leipäjuustokuutioita. Ripottele päälle paahdettuja kaurahiutaleita ja pirskottele lopuksi kastiketta.
Peruna-palsternakkasose
12-15 perunaa
1 iso palsternakka
1 sipuli
1-2 dl maitoa
1-2 rkl voita
n. ½ tl suolaa
Keitä perunat, palsternakka ja sipuli pehmeiksi. Soseuta maitoon, lisää lopuksi voi ja mausteeksi suolaa.
Uunilohi tillipestolla
kirjolohifileetä
suolaa
Tillipesto:
1 nippu tilliä+ 2-3 dl pakastetilliä
1 valkosipulinkynsi
1/4 dl pinjansiemeniä
1/4 dl cashewpähkinöitä
½ dl parmesaaniraastetta
n. 1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Soseuta tillipeston ainekset tahnaksi. Levitä suolatuille kirjolohifileille ja paista 200 asteessa 25-30 min.
Hollandaisekastike (Hyvä Kokki)
150 g voita (kaikki ei kyllä mennyt)
3 keltuaista
1 tl maissijauhoja
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1 rkl kylmää voita
suolaa, valkopippuria, sitruunamehua, tilliä
Sulata voi kattilassa. Sekoita keltuaisiin maissijauho. Lisää vesi, sitruunamehu ja suola, vatkaa vielä minuutti. Pane seokseen kylmä voi ja aseta kattila vesihauteeseen (vesi alle kiehumispisteen). Sekoita vispilällä, kunnes keltuaiset sakoavat kiisseliksi. (Jos kiisseli alkaa kypsyä liikaa ja erottua, lisää 1 rkl kylmää vettä.) Lisää voi sulaa aluksi tipoittain ja myöhemmin nopeammin koko ajan sekoittaen. Käytä vain kirkas voi. Mausta.
Katajakalja
Kalja tehty kaljauutepaketissa olleen ohjeen mukaan. Mukaan lisättiin vain muutama katajanoksa antamaan makua. (Siivilöidään pois lopussa.)
Puolukkaleivos (Kotiliesi, puolitettu annos)
Pohja:
2 dl piparimurua
3/8 dl voisuolaa
Täyte:
50 g valkosuklaata
1 dl kermaa vaahdotettuna
1½ dl turkkilaista jogurttia
1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ liivatelehteä
½ rkl kiehuvaa vetä
Pinnalle:
2½ dl puolukoita
½ dl punaista mehua (omena-puolukka)
½ dl vettä
1 dl hyytelösokeria
(jouduin lisäämään vielä 1 liivatteen vesitilkkaan liuotettuna)
Vuoraa vuoka kelmulla. Painele pohjalle piparimuru, johon sekoitettu voi. Liota liivatteet. Sulata suklaa mikrossa ja sekoita kermavaahtoon ja jogurttiin, mausta sokereilla. Purista liivatteet ja liota veteen. Kaada nauhana täytteen sekaan. Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä yön yli kylmässä. Kiehauta puolukkaseos ja anna jäähtyä hieman. Lisää tarvittaessa liivate. Lusikoi kakun päälle ja anna hyytyä kylmässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti