sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Juhannuspäivän menu


Juhannuspäivänä laitettiin sitten pöytä kunnolla koreaksi ja käytin kunnolla aikaa valmisteluihin. Minulle, ja varmaan monelle muullekin, hyvään ruokaelämykseen kuuluvat kauniit astiat, siisti pöytä, lautasliinat, huoliteltu ruokien tarjoilu ja koristelu, hyvä seura ja viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä: herkullinen ruoka. Tärkeää minulle on myös se, että kaikki nauttisivat ruoasta ja ruokailuhetkestä. Näinhän ei millään aina voi olla, joten olen myös yrittänyt oppia suhtautumaan siihen faktaan, että kaikkia ei voi miellyttää. Juhannuspäivän ateria tuntui kuitenkin maistuvan kaikille ja erityisen onnelliseksi minut teki siskoni seitsemänvuotias esikoinen, joka rohkeasti otti lautaselleen melkein kaikkia ruokalajeja ja pistelikin kaiken poskeensa. Avokado tosin lautaselle, mutta sitäkin maistettiin ja "eihän tämä niiiiin pahaa ollutkaan".

Listalta siis löytyi...

- uudet perunat
- mauste- ja mustaherukkasilli
- dijon-jogurttikastike
- tuorejuusto-lohirullat
- rosépippurigraavattu lohi
- mansikka-fetasalaatti
- kukkakaalisalaatti
- tomaatti-sipulisalaatti
- höyrytetyt varhaisporkkanat sitruunaöljyllä

Grillasimme myös loput makkarat lihaisaksi puoleksi, mutta se ei ole niin ylevä ruokalaji, että saisi paikkaa menussa. :D


Alunperin oli tarkoitus tarjota kalaa vähän monipuolisemmin. Halsterissa kypsennetyt siiat ja haukipatee olivat mielessäni, mutta suunnitelma kaatui raaka-aineiden huonoon saatavuuteen. Siispä jouduin tyytymään lohilinjaan. Ostin rosépippurilohen valmiina kalatiskistä, mutta se paljastuikin todella hyväksi vedoksi! Tällaista teen kyllä vielä itsekin. Olen joskus esittänyt graavilohen maustamista rosépippurilla, mutta äiti on suhtautunut siihen hyvin epäilevästi. Äiti oli kuitenkin hyvin mielissään tästä lohesta, joten ehkä hän sallii tämänkaltaisen reseptin käytön seuraavissa perhejuhlissa.


Myös sillit olivat valmistavaraa, maustesilli Abban ja mustaherukkasilli Boyn. Abban maustesilli on jo vanhastaan hyväksi todettu tuttu, mutta uutuuskokeilu, mustaherukkasilli, hurmasi minut täysin mustaherukan aromillaan ja keveällä makeudellaan. Olen törmännyt erilaisiin mustaherukkasilliresepteihin useamminkin, mutta arkajalkana en ole tohtinut kokeilla. Sama kohtalo on monen muunkin sillireseptin kohdalla, mutta ehkä tästä mustaherukkasillikokemuksesta rohkaistuneena alan kokeilemaan silliohjeita vähän laajemmaltikin.

Jogurttikastikkeen ideoin Glorian Ruoka ja Viini -lehden jogurttisillireseptin pohjalta. Vähän arastelin ohjeen suurta dijon-määrää, 3 rkl, ja uskaltauduinkin laittamaan vain kaksi. Se oli kuitenkin minun dijoniin totutteleville makuhermoilleni oikein sopiva ja kastike oli aika menestys. Hyvää kalan, pottujen ja porkkanoiden kanssa.


Dijon-jogurttikastike

2,5 dl turkkilaista jogurttia
1/2 nippua tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl dijon-sinappia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. 1 tl inkkarisokeria
Maldon-suolaa, mustapippuria


Höyrytetyt varhaisporkkanat sitruunaöljyllä

2 pikkunippua varhaisporkkanoita

3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl juustokuminaa

3 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä
sormisuolaa
viinisuolaheinän lehtiä

Höyrytä porkkanat. Sekoita öljy, sitruunamehu ja juustokumina. Laita porkkanat tarjoiluastiaan ja kaada sitruunaöljy päälle. Mausta sormisuolalla ja koristele paahdetuilla auringonkukansiemenillä ja viinisuolaheinällä.


Mansikka-fetasalaatti

100 g salaattisekoitusta (rucola, punamangoldi, tatsoi, pinaatti)
oliiviöljyä
200 g mansikoita
1 avokado
n. 75 g hyvää fetaa
pieni kourallinen paahdettuja cashewpähkinöitä

Sekoita salaattisekoitukseen hieman oliiviöljyä. Pilko mansikat ja avokado, sekoita kevyesti salaattiin. Murustele päälle fetaa ja ripota cashewpähkinät.



Tomaatti-sipulisalaatti

4 tomaattia
1 uuden sadon sipuli
oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria

Siivuta tomaatit, hienonna sipuli. Asettele tarjoiluastiaan tomaatit, ripota väliin ja päälle sipulia ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.


Kukkakaalisalaatin teossa seurailin siskojen ohjetta, mutta valitettavasti kaprikset jäivät puuttumaan mukaelmastani. Harmitti hieman, sillä olin fiilistellyt etukäteen herkullisilla ajatuksilla, jotka pohjautuivat nimenomaan kapristen läsnäoloon salaatissa. Nooh, pääsin yli pettymyksestäni ja tämäkin versio oli oikein makoisa.


Kukkakaalisalaatti

600 g kukkakaalia
2 pientä uuden sadon sipulia (tai 1 iso)
1 Granny Smith's -omena
pikku nippu ruohosipulia
3 rkl omenaviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
2-3 dl turkkilaista jogurttia (Pirkan on uusi lemppari!)
3 keitettyä kananmunaa

Hienonna kukkakaali ja sipulit, kuutioi omena. Sekoita keskenään ainekset ja anna maustua mielellään yön yli. Koristele ennen tarjoilua ruohosipulilla ja kananmunalohkoilla. (Kananmunat voi myös hienontaa joukkoon.)


Tuorejuusto-lohirullat

200 g kylmäsavulohta
100-150 g tuorejuustoa (esim. yrtti)
1 dl hienonnettua tilliä

Levitä lohisiivut levyksi leivinpaperille. Sivele päälle tuorejuustoa ja ripottele tilli. Rullaa kuten kääretorttu ja laita pakastimeen joksikin aikaa ennen tarjoilua, niin saat helposti leikattua rullasta siivuja.

2 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Oli kyllä hyvää, kiitos vielä! Kukkakaalisalaattia voisi itsekin kokeilla tehdä joskus...

arleena kirjoitti...

Kala on juhannus- ja kesäruokana aina hyvää eri tavoin tarjottuna.
Ja salaatit, ne ovat kesällä parhaita, raaka-aineita on tarjolla yllin kyllin.

Herkullista.