sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Kystä kyllä

Nyt seuraa virallinen jouluateriapostaus, joten pidelkäähän kiinni housuistanne!

Pöydästä löytyi taas monenmonta sorttia, mutta edetäänpä nyt jonkinsortin järjestyksessä. Onneksi oli myös ihan mukavasti väkeä tuhoamassa ruokia. Jouluaattona saimme ilokseni ruokavieraaksi kummitätini ja joulupäivänä pöytään taas kävivät sisareni perheineen. Ilo on aina sitä suurempi, mitä enemmän väkeä pöydässä on!



Aluksi voi lautaselleen koota vaikkapa pienen kalaannoksen puikulaperunoiden kera. Meiltä löytyi perinteiseen malliin lohta, silakkaa ja silliä. Nyt löytyi sellainen silakan valmistuskeino, jolla saatiin silhamit hupenemaan kupista vilkaaseen malliin. Itse pidän kovasti myös sinappi- ja valkosipulisilakoista, mutta muut eivät ole meillä niistä innostuneet.

Punajuurisilakat (Pirkan ohjetta mukaillen)

600 g silakkafileitä
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa

1 prk (120 g) smetanaa
100 g kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl tilliä
3 etikkapunajuurta
2 rkl kapriksia
1/2 punasipuli
suolaa, mustapippuria

Irrota nahat silakkafileistä. Sekoita marinadi (vesi, etikka, suola) ja laita silakat marinoitumaan jääkaappiin yöksi.
Hienonna punasipuli, kaprikset ja pilko punajuuret. Sekoita kastikkeen ainekset, valuta silakat hyvin ja yhdistä sitten silakat kastikkeeseen. Anna maustua vielä vuorokauden verran ennen tarjoilua.



Lasimestarin silliä olen tehnyt jouluisin jo kymmenisen vuoden verran, joten hommaan on alkanut kehittyä tuttu tyyli. Tynnyrisillit perataan ja niitä liotetaan yön yli (vesi vaihdetaan kertaalleen).
Sillin lientä varten kiehautetaan 2 dl vettä, 1 dl etikkaa ja 1 dl sokeria. Tämän jälkeen liemen annetaan jäähtyä.
Sillä välin onkin aikaan kuoria pari porkkanaa ja punasipuli ja siivuttaa ne ohuiksi. Esille kootaan myös sinapinsiemeniä, valko- ja maustepippureita, neilikoita, laakerinlehtiä ja tuoretta inkivääriä. Kiehautettuihin purkkeihin aletaan latoa kerroksittain paloiteltua silliä, porkkanaa ja punasipulia. Keskikokoiseen purkkiin voi nakata noin viisi kappaletta sekä valko- ja maustepippureita että neilikoita, kaksi pienehköä laakerinlehteä, muutaman siivun inkivääriä ja vajaan teelusikallisen verran sinapinsiemeniä. Lopuksi kaadetaan purkkiin lientä niin, että ainekset peittyvät hyvin. Sitten vain kansi päälle ja kylmään maustumaan ainakin kolmeksi/neljäksi päiväksi.

Jouluiseen graaviloheen kuuluu merisuolaa, valkopippuria, aimo annos katajanmarjoja, ripaus sokeria ja hienonnettua tilliä. Rakastan katajanmarjaista joululohta, joita saa mielestäni laittaa fileelle ronskilla otteella. Tämän tempun olen oppinut jo lapsuudesta tutun parhaan ystäväni S:n isältä, joka on melkoinen riista- ja kalaruokien taitaja.

Yksi pöydän uutuuksista oli lohen kaveriksi väsäämäni hovimestarinkastike. Aivan ässää lohen kanssa!



Hovimestarinkastike (Yhteishyvä)


 








Sekoita kulhossa sokeri, sinappi ja hienonnettu tilli keskenään. Vatkaa joukkoon keltuainen ja punaviinietikka. Lisää öljyä vähitellen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile graavi- tai kylmäsavulohiviipaleiden kanssa.



Siirrytäänpä sitten salaattiosastolle. Perinteinen koko perheen suosikki rosolli kuuluu hyvin olennaisena osana pöytään. Äidilleni vähintään yhtä tärkeä osa ateriaa on rosollin kermavaahdosta tehtävä kastike, joka värjätään hennon vaaleanpunaiseksi punajuuriliemellä. Tänä vuonna lisäsin kastikkeeseen puoli purkillista kermaviiliä tuomaan rakennetta ja keventämään minusta muuten liian kermaista makua.

Myös sienisalaatti on rakas joulupöydän herkku ja se kuuluu tehdä nimenomaan itse poimituista rouskuista. Tänä vuonna löysin äidin pakastimesta vain yhden pienen rasian verran karvarouskuja, koska muuta oli kuljetettu minun hoiteisiini Oulun puoleen. Lisäsin sitten mukaan rasiallisen herkkusieniä, mutta eipä tuo huono ratkaisu ollut. Rouskuja oli kuitenkin sopivasti mukana tuomassa metsäistä makua.

Punakaali on viime vuosina näkynyt säännöllisesti myös jouluaterialla. Mukaan täytyy saada yleensä omenaa, rusinoita/taateleita/tms. ja pähkinöitä.

Vihersalaattiin ymppään usein jotain hedelmiä, joskus juustoa ja jotain raikasta, kuten kurkkua, kesäkurpitsaa tai (suippo)paprikaa. Jouluaaton salaatti oli vähän sivusilmällä kyhätty, mutta joulupäivän vihreisiin panostin tekemällä kivan puolukkakastikkeen Pirkan reseptin innoittamana.


Rosolli

6-8 etikkapunajuurta
2 keitettyä perunaa
4 keskikokoista porkkanaa keitettynä
1 vihreä omena
1-2 suolakurkkua

Kastike (tulee aika hervoton määrä...):
1 1/2 dl kuohukermaa
1 dl kermaviiliä
n. 2 tl etikkapunajuurien lientä
1-2 tl inkkarisokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria

Kuutioi juurekset pieniksi ja sekoita keskenään (tai ryhmittele väreittäin tarjoiluvadille). Vatkaa kerma ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa erikseen.




Sienisalaatti

2 dl käsiteltyjä rouskuja
200 g herkkusieniä
1/2 punasipuli
150 g ranskankermaa
1 dl kermaviiliä
2 tl inkkarisokeria
1/2 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia
1 tl viinietikkaa
1 tl sinappia
suolaa, mustapippuria

Hienonna sienet ja sipuli, sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua tovi jääkaapissa.




Joulupöydän punakaalisalaatti

lohko punakaalia
lohko keräkaalia
1/3 purjo
1 iso vihreä omena
6-8 taatelia
1/2 dl saksanpähkinärouhetta
4-5 rkl rypsiöljyä
3 rkl omenaviinietikkaa
1-2 rkl hunajaa
1/3 tl suolaa
mustapippuria

Suikaloi kaali juustohöylällä, viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi, raasta omena ja hienonna taatelit. Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua ainakin muutama tunti.







Leipäjuustosalaatti puolukkakastikkeella (Pirkan innoittamana)

70 g salaattisekoitusta (vuonankaalia, rucolaa, viinisuolaheinää)
1/2 kurkku
kourallinen tummia viinirypäleitä
1/2 omena
n. 100 g leipäjuustoa

Kastike:
1 dl puolukoita
4 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamicoa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/3 tl timjamia

Survo puolukat soseeksi (haarukalla tai jos haluat sileämpää, niin sauvasekoittimella) ja sekoita kastikkeen aineet keskenään.
Pilko kurkku, omena ja juusto, puolita rypäleet. Yhdistä salaatin ainekset ja valuta päälle kastiketta.


Vasemman käden joulusalaatti

1 pussi tammenlehväsalaattia
1/2 kurkku
1 suippopaprika
100 g leipäjuustoa
pieni kourallinen tummia viinirypäleitä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
sormisuolaa

Sekoita pilkotut salaatin ainekset keskenään, valuta päälle öljy ja balsamico, viimeistele muutamalla suolakiteellä.


Salaateista edetkäämme laatikoihin. Tarjolla oli tavalliseen tapaan porkkana-, lanttu- ja imellettyä perunalaatikkoa, jotka tehtiin edellisten vuosien tapaan. Näiden lisäksi laitoin uutuutena punajuurilaatikkoa. Laatikkoryhmässä esittelen myös Seuran ohjetta seuraten valmistamani porkkana-kikhernemurekkeen. Maukas resepti, mutta ei aivan hakannut vanhaa tuttua ohjettani.



Punajuurilaatikko

1 kg punajuuria
2 dl ruokakermaa
100 g vuohenjuustoa
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta
1-2 rkl hunajaa
1 tl timjamia
1-2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Keitä punajuuret ja kuori sen jälkeen. Soseuta ne sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kerma, vuohenjuusto, munat, mantelijauho ja mausteet.




Porkkana-kikhernemureke

1/2 kg porkkanoita
1 dl saksanpähkinärouhetta
1 tlk kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
3 munaa
2 dl ruokakermaa
1 dl spelttihelmia
100 g vuohenjuustoa
1 tl suolaa
2 tl basilikaa
mustapippuria
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl seesaminsiemeniä

Raasta porkkanat, hienonna valkosipuli, keitä spelttihelmet suolalla maustetussa vedessä. Soseuta kikherneet ja vuohenjuusto. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada massa leivinpaperoituun pitkään vuokaan. Paista 175 asteessa noin 45 min.




Kinkku oli tänä vuonna valitettavasti ihan vain HK:n bulkkitavaraa. En jotenkin jaksanut niin innostua koko possusta. (Vaikka olihan se ihan jees ihanan joululimpun päällä voin ja sinapin kanssa...)

Mitäs muuta.... No sittenhän meillä oli Makun ohjeella tehtyä konjakkisinappia, äitin tekemää soosia kinkun liemestä, herneitä, luumuja, leipiä, voita, kaljaa... Kyllähän noilla masunsa täyteen saa! Hitsit, nyt tuli taas nälkä, kun mietiskelen kaikkia näitä herkkuja. Vois lähteä vähän iltasantsille...



4 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Voi lääh, tuli nälkä näitä katsellessa! Mahtava setti kyllä, taas olet ollut ahkerana :) Meillä ei ollut äidin kanssa kuin vihersalaattia ja pari laatikkoa, jotka oli sentään kerrankin itse tehtyjä. Ihan passeli kahden hengen kertakattaus, mutta nyt ois vähän semmonen fiilis, että olisi niitä ruokia saanut jäädä vielä myöhemmäksikin... :D

Helmi kirjoitti...

Joulukokkaus ja kokkaus ylipäänsä nyt vain sattuu olemaan niin parasta, että kun siihen on mahdollisuus, täytyy ottaa kaikki irti! Tuli kyllä taas mieleen, että vois joskus yrittää hieman rajoittaa tätä touhua... :D
Toisaalta on kiva, että jää rääppeitä, koska niiden natustelu (erityisesti yöaikaan) kuuluu eittämättä jouluun! Toisaalta ois kiva tehdä joskus semmonen tyylikäs kattaus näppärällä ruokalajimäärällä. Meillä ollaan kuitenkin niin landeapaukkuja täällä kotipuolessa ollessani, että antaa tyylikkyyden jäädä sikseen! :D

Pilvi kirjoitti...

Oikeesti, mää luen tätä postausta nyt täällä silleen, että jaa, tuommostako ja tuommosta siellä oli tarjolla. Ikävä juttu, mutta hedari vei kyllä tällä kertaa sekä ruokahalun että muistin niin että se siitä joulun ruokaelämyksestä. Unohdin jopa ottaa sienisalaattia, voi kääk! Parempi onni loppiaisena, toivon. Koitetaan tulla silloin.

Helmi kirjoitti...

:D Voi Pilviä... Osasi kyllä hedari vähän iskeä huonolla hetkellä. :/ Olis kyllä tosi kiva, jos pääsisitte käymään loppiaisena!