sunnuntai 4. joulukuuta 2011

2. adventti - jouluateriatilin avaus

Vietin melkeinpä koko sunnuntain köökin puolella toteuttaen monen monituista kivaa joululehdistä näpättyä reseptiä tai ideaa. Melkoisen maittava ateria näistä saatiinkin aikaiseksi ystäville tarjottavaksi. Sekalaisen tarjoilun juomana toimi hyvin uusi suosikkini, halpis-kuohari Amalía Brut.

Vaikka ulkona ei vielä oikein joululta näytäkään, on minun sisäinen jouluvaihteeni pykätty ihan vitoselle asti (olkoonkin, että autossani on kuusivaihteinen laatikko). Kouluhommat eivät oikein enää houkuta normaali-intensiteetillä, mutta onneksi on enää pari viikkoa jäljellä. Sääkin näyttäisi ainakin ennusteiden valossa olevan matkalla parempaan päin. Sille!


2. adventin menu:

- Glögicocktail
- Aura-piparikierteet
- Juustolastut

- Hedelmäinen vihersalaatti
- Ruhtinaan punajuurisalaatti
- Porkkanatimbaalit ja vuohenjuustokastike
- Kikhernemureke ja dukkah
- Pähkinä-viikunaleipä
- Aura-juusto ja vanha gouda

- Piparibrulee


Glögicocktail oli tämänastisen drinkkien sekoittelu urani paras saavutus, jota kehuttiin mm. parhaaksi alkoholia sisätäväksi juomaksi ikinä. En kiellä. 


Glögicocktail (1 lasillinen; lähes Glorian R&V 8/11)

3 cm pala inkivääriä
2,5 cl kanelilla maustettua sokerilientä (kiehauta 1/2 dl vettä, 1/2 dl sokeria(inkkari) ja 2 kanelitankoa; anna maustua 15 min, siivilöi ja jäähdytä)
2 cl konjakkia
2 cl puolukkalikööriä
2 cl karpalotäysmehua
4 cl granaattiomenamehua
jäisiä puolukoita

Pane murskattu inkivääri ravistimen lasiosaan. Mittaa nestemäiset aineet ravistimeen ja sekoita voimakkaasti. Kaada lasiin (jossa pitäisi olla jäitä, mutta jotka unohdin...), lisää jäisiä puolukoita ja koristele kanelitangolla.



Aura-piparikierteet

piparitaikinaa (tein paraisten pipareista --> pehmoisia pipareita)
Aura-juustoa

Kauli piparitaikina levyksi. Murustele levylle Auraa ja painele juustoa hieman levyyn kiinni. Rullaa levy ja leikkaa siitä siivuja pellille. Paista 200 asteessa noin 10 min.


Juustolastut (Kermaperseelle iso kiitos!)

150 g goudaa raasteena
100 g parmesaania raasteena
1 muna
1 dl mantelijauhoa
mustapippuria myllystä
3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

Sekoita kaikki aineet ja painele ohuita lastuja pellille (eivät juuri leviä). Paista 200 asteessa 10-15 min.



Hedelmäinen vihersalaatti

1 iso ruukku (tai 2 rk) lollorossoa
1 ruukku rucolaa
1 päärynä
pala hunajamelonia
kourallinen cashewpähkinöitä paahdettuna
kuivattuja karpaloita

Kastike:
1 rkl sitruunamehua
1,5 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl granaattiomenamehua
3-4 rkl oliivöljyä
ripaus suolaa, mustapippuria ja inkkarisokeria
1 tl dijon-sinappia
1 tl kuivattua minttua

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Pyöräytä revitty salaatti kastikkeessa kevyesti. Lisää paloiteltu päärynä ja meloni, ripottele päälle pähkinät ja karpalot.



Ruhtinaan punajuurisalaatti

4 punajuurta
1 appelsiini
1 dl taateleita suikaloituna
3/4 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
sormisuolaa, mustapippuria
oliiviöljyä

Keitä punajuuret kuorineen. Jäähdytä ja kuori. Paloittele punajuuret ja asettele vadille. Valuta päälle oliivöljyä ja ripota suolaa sekä pippuria. Kuori appelsiini ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Asettele punajuurien päälle. Ripota lopuksi pinnalle taatelit ja pähkinät.




Porkkanatimbaalit (suurin piirtein Glorain R&V 8/11)

800 g porkkanoita
3 rkl voita
1 tl inkkarisokeria
2 dl ranskankermaa
3 munaa
3 rkl hienonnettua timjamia
n. 1 1/2 tl suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
kurpitsan- ja/tai pinjansiemeniä

Kuori ja pilko porkkanat. Sulata pannulla voi, lisää sokeri ja porkkanat. Sekoittele ja anna kypsyä kannen alla 10-15 min. Kaada kulhoon, lisää mausteet ja ranskankerma ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita lopuksi joukkoon munat. 
Jaa massa silikoniseen muffinivuokaan, joka voideltu oliiviöljyllä. Paista 200 asteessa n. 20 min. Korista ennen tarjoilua paahdetuilla siemenillä. 
(Ohjeessa tehtiin vesihauteessa, mutta itehän olin näemmä unohtanut kipata veden pellille. Kypsyivät nuo ihan mukavasti silti. )


Vuohenjuustokastike

2 dl ranskankermaa
150 g pehmeää vuohenjuustoa (chevre)
3 rkl persiljaa (pakaste/tuore)
1 tl hunajaa
mustapippuria

Notkista vuohenjuusto ja sekoita mukaan muut aineet. Sopii hyvin vähän kaiken kanssa. 




Vihreän langan reseptissä vanhaa tuttuani, dukkahia, tarjoiltiin toisen hyvän ystävän, kikhernemurekkeen, seurana. Ei hassumpi veto!


Kikhernemureke

400 g kikherneitä (liota yön yli ja keitä kypsiksi)
2 isohkoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
1 dl ruokakermaa
1 dl kaurahiutaleita
1 palsternakka raasteena
4 munaa
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl sitruunamehua

Paahda pähkinät ja siement kuivalla pannulla. Kaada kulhoon kikherneiden kanssa. Kuullota hienonetut sipulit öljyssä. Laita kaikki aineet, paitsi munat, kulhoon ja soseuta massaksi sauvasekoittimella. Lisää lopuksi munat. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja paista 175 asteessa tuntisen verran. 



Dukkah

1 dl manteleita
1/2 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl hasselpähkinöitä
1/2 dl rusinoita
1 tl inkkarisokeria
1 tl suolaa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminaa
1/2 tl kardemummaa rouhittuna

Jauha kaikki aineet yhdessä sauvasekoittimella. Varo, ettei tavara lennä pitkin keittiötä... 



Pähkinä-viikunaleipä (Lantliv Mat & Vin 9/11)

2 dl Lantbrödsmjöliä tai hiivaleipäjauhoja 
4 dl spelttijauhoja
1 rl ruisrouhetta
2 tl soodaa
1 tl suolaa
4 rkl vierre-mixiä (..? Laitoin Sydänystävän leivontalisää :D Joku mallas-tyyppinen ruotsalaisten juttu, ehkä Haaparannalta löytyis)
1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
150 g viikunoita
1 dl rusinoita (laitoin vähemmän, noin 1/2 dl)
3/4 dl siirappia (laitoin 1/2 dl)
2 dl piimää
2 dl portteria

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää mukaan piimä, portteri ja siirappi. Kaada noin 1,5 litran vetoiseen voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa noin tunti. 



Herkuttelun päätti ihanan kermainen jälkiruoka, jossa appelsiinin maku erottui mukavasti.


Piparibrulee (6 annosta; Maku 6/11)

3 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
1/2 appelsiinin kuori
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kokonaisia neilikoita
1/2 dl inkkarisokeria (ohjeessa 1 dl normia)
1 kanelitanko
6 keltuaista

4 piparia
2-3 rkl fariinisokeria

Sekoita kattilassa kerma, maito ja mausteet. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä 15 min. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Kaada sekaan kerma-maitoseos kevyesti sekoittaen. Jaa vanukasmassa uuninkestäviin kulhoihin. Laita ne syvälle pellille ja kaada sille pari senttiä lämmintä vettä. Kypsennä vanukkaita uunissa 150 asteessa 1 tunti. Tämän voit tehdä hyvin etukäteen.
Murskaa piparkakut ja sekoita fariinisokerin kanssa. Annostele piparkakkumuotin avulla vanukkaiden pinnalle ja karamellisoi vanukkaat uunivastusten alla nopasti. Varo polttamasta!

Ei kommentteja: