Luumutiramisu
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
1/2 dl kaakaojauhetta (tummaa)
1 tl leivinjauhetta
Kostutus
1 1/2 dl vahvaa,
kylmää kahvia, esim. espressoa
2 - 3 rkl konjakkia
tai appelsiinitäysmehua (meillä rommia)
Täyte
1 tlk (2 dl) kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
1 prk (300 g) luumumarmeladia
1/4 tl kanelia
Koristeluun
Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
suklaarusinoita ja valkosuklaapähkinöitä
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä
perunajauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja
sekoita varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 6 - 8 minuuttia. Kumoa pohja
sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistopaperi.
Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon rahka, jogurtti ja
luumumarmeladi. Mausta kanelilla.
Leikkaa kääretorttulevy puoliksi. Nosta toinen levyistä
tarjoiluvadille ja kostuta kahviseoksella.
Levitä puolet täytteestä torttupohjalle. Nosta päälle toinen
levy ja kostuta sekin kahviseoksella. Levitä päälle loput täytteestä. Anna
maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja
koristele suklaamanteleilla ja hasselpähkinöillä.
Leipomiskärpäsen purema ei asettunut tälläkään, joten tein vielä ekstempporee-pikkuleipiä Glorian innoittamana. Niistä tulikin huisin hyviä ja kaikki pienet herkut katosivat nopsaan viikonlopun aikana.
Vadelma-pähkinäpikkuleivät
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl inkkarisokeria
200 g kylmää voita
1 keltuainen
vadelmamarmeladia
1 dl pähkinöitä rouhittuna
Nypi jauhot, voi ja sokeri murumaiseksi. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja.
Muotoile leivinpaperilla tangoksi ja laita jääkaapiin tuntiseksi.
Pyörittele tanko pähkinärouheessa ja painele rouhe tankoon hyvin. Leikkaa viipaleiksi ja paina viipaleiden keskelle pieni kuoppa. Täytä se marmeladilla ja paista pikkuleipiä sitten 175 asteessa 12-15 min.
Kuvaamatta jäänyt pipari-mudcake on myös uusimmasta Pirkasta. Ohje kuulosti niin herkulta, etten voinut yksinkertaisesti ohittaa. Hieman jäi harmittamaan muutaman minuutin liian pitkä paistoaika, joka oli annettu ohjeessa. Oma uunimme oli ytykämpi tai taikinassa jotain muuttujia, koska kakku pääsi kypsymään vähän liikaa. Hyvää se oli silti pehmeän kermavaahdon kanssa ja keskiosista löytyi vielä ihanaa tahmaakin.
Pipari-mudcake
150 g voita
200 g tummaa suklaata
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl neilikkaa
4 kananmunaa
1/2 dl inkkarisokeria
3/4 dl siirappia
Pinnalle:
tomusokeria
Tarjoiluun:
kermavaahtoa
Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla.
Voitele ja jauhota vuoan reunat.
Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois
liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Vatkaa
huoneenlämpöiset munat, sokeri ja siirappi napakaksi vaahdoksi.
Kaada hieman jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon
joukkoon varovasti sekoittaen. Sekoita jauhoseos myös taikinaan.
Kaada seos vuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskiosassa
noin 20 minuuttia. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele pinnalle
tomusokeria, koristele halutessasi sitruunamelissan muutamalla lehdellä. Tarjoa
kermavaahdon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti