sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Jouluisen yön leivontaa

Loma alkoi niin, että pätkähti! Sitä täytyy luonnollisesti juhlistaa leipomalla koko yö ja fiilistelemällä ihanaa musiikkia, kynttilöitä ja tunnelmaa ihan kokonaisuudessaan. Missionani oli myös tyhjentää jääkaappi käyttöä kaipaavista elintarvikkeista ennen vanhempien luo lähtöä. Tämä onnistuikin varsin hyvin. Kyytiä saivat hapannut kuohukerma, tuorejuuston jämä, kaalin pää, porkkananyytti, smetana, parmesaanikäntty, juustoraastenyssykkä, tuorehiiva ja mikähän vielä... Mitään ei ainakaan jäänyt myttääntymään (, kuten isäni asian ilmaisisi), joten mission completed! Ja hyvvää tuli myös. (:



Kaalipiiras (hyvin pitsa-henkinen sellainen)

2,5 dl vettä
15 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl spelttijauhoja
n. 4 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita

Täyte:
1/2 kaali
3 porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1 prk smetanaa
n. 150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl meiramia
ripaus cayannea
1-2 rkl siirappia
n. 1 tl suolaa
mustapippuriaa myllystä
40 g parmesaania raasteena
1,5 dl juustoraastetta

Alusta hiivataikina ja jätä liinan alle kohoamaan.
Suikaloi kaali, silppua sipulit ja porkkanat. Kuullota pannulla kaali ja juurekset pehmeäksi, lisää siemenet, mausteet, smetana ja tuorejuusto. Tarkasta maku.
Kauli kohonnut taikina leivinpaperilla levyksi ja nosta uunipellille. (Tässä voi varmaan kohottaa taikinaa, jos jaksaa...) Kaada päälle kaalitäyte, ripottele juustoraasteet ja lykkää uuniin: 200 asteessa 20-30 min.





Jouluinen puolukkakakku (joka hieman tarttui vuokaan, mutta ei anneta sen häiritä...)

175 g voita
1,5 dl inkkarisokeria (1 dl olisi minusta riittänyt)
3 munaa
1 dl spelttijauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1,5 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl hapankermaa
1,5 dl jäisiä puolukoita

Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Siilaa mukaan kuivat aineet ja kerma. Sekoita mukaan lopuksi puolukat. Laita taikina voideltuun ja jauhotettuun (spelttimannalla) vuokaan, paista 175 asteessa noin tunti.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan RAIVO hyvää piirakkaa oli, Kajjaanin lauantai-illan juhlaksi käänsi ja pöytäpuheenaiheen Pärlan hehkutukseksi väänsi. :)

Helmi kirjoitti...

Kiitos vain Anonyymi! Mukavaa, että maistui Kaijjaanin perälläkin. ^^