lauantai 27. elokuuta 2011

Metsän antimia


Tänään tuli käytyä ensimmäitä kertaa metsällä Oulussa. Kävimme A:n kanssa puolukka/mustikassa ja sienessä läheisessä pusikossa ja kyllähän tuolta hyvin löytyi aineksia illan kokkailuihin. Marjoja varsinkin kertyi rutkasti. Mustikatkin olivat vielä paikoin oikein hyviä: isoja ja maukkaita.

Hesarin reseptit pääsivät kokeiluun, eikä kovin paljoa moitittavaa ole. Leipä oli tosi hyvää voisipaisun kera, mutta jos sitä nautisi sellaisenaan, lisäisin ehkä hieman juustoa tai jotain muuta mehevöittäjää mukaan.
Risottoa varten emme raaskineet avata viinipulloa, kun tarkoituksena ei ollut alkaa litkimään alkomahoolia sen suuremmin. Laitoimme valkkarin tilalta nesteeksi desin verran Crowmoorin ekstrakuivaa omppusiideriä, joka on sivumennen sanoen jumalten juomaa. Aivan täydestä meni ja meillekin jäi tölkistä kivat pikku hömpsyt siideriä ruoan kanssa.


Illan menu oli siis seuraava:

- paprika-kesäkurpitsasalaatti yrttiöljyllä
- sieniboston
- sienirisotto

- puolukkapiiraat ja vaniljajäätelö


Paprika-kesäkurpitsasalaatti yrttiöljyllä

Yrttiöljy/-tahna:
2 dl tuoreita yrttejä (basilika, oregano, rosmariini, persilja)
1/2-1 dl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

2 paprikaa (keltainen ja punainen)
1/2 kesäkurpitsa
1 ruukku roomansalaattia
1 ruukku rucolaa
viinisuolaheinää
3 rkl pinjansiemeniä

Soseuta yrttiöljy sauvasekoittimella tai tee morttelissa. Sekoita siihen kesäkurpitsa- ja paprikasuikaleet ja anna maustua tovi. Paahda pinjansiemenet. Levitä salaatinlehdet kulhoon ja kaada päälle paprika-kesäkurpitsaseos. Ripota pinnalle lopuksi pinjansiemenet.


Sieniboston

2 dl maitoa
20 g hiivaa
1 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
3 dl hiivaleipäjauhoja
2-3 dl grahamjauhoja

1 pieni purjo
2 valkosipulinkynttä
n. 1 rkl voita
3 dl pilkottuja metsäsieniä
ripaus suolaa ja pippuria
50 g voimakasta juustoa raasteena (meillä appenzeller, hs suosittelee mustaleimaa)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, hunaja, öljy ja siemenet. Vaivaa mukaan jauhot. Kohota noin tunti liinan alla tai pitempään jääkaapissa.
Kuullota pilkotut sipulit, lisää pannulle sienet. Paista, kunnes liika neste on haihtunut ja heitä vähän mausteita sekaan.
Kauli taikina levyksi, levitä sille sipuli-sienitäyte ja ripota juustoraaste. Kääri rullalle, leikkaa samankokoisiksi palasiksi ja aseta palat leivinpaperoituun vuokaan melko väljästi. Kohota n. 30 min ja paista 200 asteessa 35-35 min.


Sienirisotto

1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
250-300 g metsäsieniä
2 1/2 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä (tai hyvin kuivaa siideriä)
n. 8 dl kasvislientä
1 dl kermaa
1 dl parmesaaniraastetta
25 g voita
1/4 tl mustapippuria
1/2 ruukkua persiljaa

Kuullota silputut sipulit öljyssä, lisää kohta myös sienet. Lisää riisit ja jatka kuullottelua, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini ja kiehuvan kuumaa kasvislientä pienissä erissä ja sekoittele koko ajan. Kun neste on imeytynyt, lisää nestettä ja jatka näin, kunnes kaikki neste on lisätty. Riisi kypsyy noin 18 minuutissa. Lisää lopuksi kerma, parmesaani, voi, pippuri ja hienonnettu persilja.


Puolukkapiiraat

100 g voita
1/2 dl inkkarisokeria
1 muna
n. 2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja (osan, tai miksei kaikkikin, voi korvata spelttijauhoilla)
1 tl leivinjauhetta

puolukaita (seassa voi hengailla jokunen mustikka, juolukka ja variksenmarja)
inkkarisokeria
vähän perunajauhoja

Vaahdota sokeri ja voi murotaikinaa varten, lisää muna vatkaten. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna jäähtyä kylmässä ja kauli sitten levyksi. Ota levystä pyöreitä kappaleita esim. lasilla ja painele muffinssivuoan koloihin. Laita päälle marjoja, joihin on sekoitettu hieman sokeria ja perunajauhoja. Painele päälle taikinasta otettu kansipala. Paina haarukalla muutamia reikiä kanteen ja paista piiraita 200 asteessa 10-12 min. Tarjoa vaniljajätskin tai -kastikkeen kera.

Meillä maisteltiin kiiminkiläisen Sortolan tilan vaniljajäätelöä. Jäde on muutoin huipputuote, mutta aivan liian makeaa minulle. Piiraat eivät onneksi olleet mitään överimakeita ja makoisa jätski sopi kivasti kirpakoiden puolukoiden rinnalle.


Ei kommentteja: