tiistai 9. elokuuta 2011

Juustonaksuja talossa..?



Siltä se oikeasti haisi! Sveitsiläinen Appenzeller-juusto nimittäin. En muista koskaan aikaisemmin syöneeni kyseistä hajuhernettä, mutta nyt hetken mielijohteesta pakkasin sellaista ostoskoriini hankkiessani aineksi kanttarellipiirasta varten. Pahalta haisevat juustothan tunnetusti maistuvat hyvältä ja niin oli myös tämän yksilön kohdalla.



Piirakasta tuli mielestäni oikein mainiota, mutta pohja vain oli hiukan murenevaa. Ongelma olisi korjaantunut lisäämällä taikinaan hieman vettä tai hapanmaitotuotetta, mutta taikinan rakenne tuntui sitä sekoittaessani käteen suorastaan täydelliseltä, joten jätin nesteen lisäämättä. Ah, mikä hölmö olinkaan mennessäni siihen halpaan... Murupohja oli kuitenkin hyvän makuista ja eikös se ole se tärkein päämäärä pöperön laitossa.


Kanttarellipiirakka

Pohja:
150 g voita
3-4 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl timjamia
(n. 3 rkl vettä olisin voinut vielä lisätä)

Täyte:
1 l kanttarelleja
2 kesäsipulia varsineen
1 rkl vettä
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
70 g appenzelleria raastettuna
2 dl ruokakermaa

Nypi kuivat aineet ja voi sekaisin. (Lisää joukkoon vesi, jos olet niin älykäs sen tehdäksesi.) Painele pohja leivinpaperoituun piirakkavuokaan ja laita jääkaappiin.
Sekoittele sieniä kuumalla pannulla, kunnes ne ovat painuneet hieman kokoon ja neste on haihtunut. Lisää sitten voi ja sipuli ja freesaa muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä täyte pohjalle, kaada päälle juustoraaste ja kerma. Paista 200 asteessa n. 20-25 min.
Tarjoa raikkaan salaatin kanssa (rucolaa, eri värisiä paprikoita, aurinkokuivattua tomaattia, kiehautettuja ja sitruunamarinadissa makuuntuneita vihreitä papuja --> nyt niitä saa kotimaisina!!).


Tänään maistelimme iltapalaksi portugalilaisen vaihtarivieramme meille ostamaa portviiniä. Aijai, tässä juomassa on tunnelmaa pimeänä ja valitettavan syksymäisenä iltana!


1 kommentti:

Tiia kirjoitti...

Oijoi, hyvältä kuulostaa! Täytynee kans avata kantarellikausi. Ja joo, se Appenzeller maistuu tosiaan huomattavasti paremmalta kuin miltä se haisee... :D