(4 pyöreää pizzapohjaa, halkaisija noin 30 cm)
- 30 g tuorehiivaa
- 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
- 7 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja --> 5 dl puhdasta vehnää, 2 1/2 dl tummaa hiivaleipää
- 1 tl suolaa
- 1 dl oliiviöljyä
Liuota hiiva pieneen määrään mitatusta vedestä. Mittaa kulhoon tai talouskoneen kulhoon jauhot, suola, liuennut hiiva, oliiviöljy ja vesi. Sekoita ensin puuhaarukalla ja tai koneen alhaisella teholla. Vaivaa sitten taikinaa voimakkaasti noin 10 minuuttia.
Ota taikina pois ja lisää kulhoon vähän oliiviöljyä, pane taikina takaisin ja pyöräytä niin, että taikina saa ohuen öljypinnan.
Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa, lämpimässä paikassa.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa hyvin. Jaa taikina neljään osaan ja kauli yksi pala kerrallaan hyvin ohueksi pohjaksi. Peitä muut palat liinalla, etteivät ne kuivu.
Anna pohjan kohota noin 15 minuuttia leivinpaperilla peitetyllä pellillä liinan alla. Levitä sitten päälle tomaattikastiketta ja täytteet. Paista 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä uuneissa on eroa.
Tomaattikastike
- 4 keskikokoista tomaattia
- 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl tummaa balsamietikkaa
- 1 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- pienet niput tuoretta oreganoa, timjamia ja salviaa tai
- 1 tl jokaista kuivattuna
Tee tomaatteihin ristiviilto ja pane ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kaada vesi pois ja kuori tomaatit, poista kanta ja siemenet.
Pane tomaatti ja muut ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja jauha tasaiseksi. Levitä kastiketta pizzapohjille ennen täytteiden lisäämistä.
- 1/2 rasiaa (125 g) luumutomaatteja
- 1 pallo (125 g) mozzarellaa
- marinoituja, kivettömiä oliiveja
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1/2 tl kuivattua timjamia
- 1/2 tl sormisuolaa
- mustapippuria myllystä
- rukolaa
- oliiviöljyä
Huuhdo, kuivaa ja halkaise tomaatit pitkittäin. Revi mozzarella pieniksi paloiksi.
Asettele tomaatit pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää juustopalat ja oliivit.
Jauha oregano, timjami ja suola huhmaressa hienoksi ja ripottele täytteelle. Rouhi päälle mustapippuria. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa 10–15 minuuttia. Lisää pizzan päälle rukolaa ja vähän oliiviöljy
- 1 punajuuri
- 1/2 dl vettä
- noin 1/2 tl suolaa
- 1 rkl tummaa balsamietikkaa
- 1 rkl vaaleaa siirappia
- mintunlehtiä tai 1 1/2 tl kuivattua minttua
- 100 g vuohenjuustoa
Kuori punajuuret ja höylää niistä juustohöylällä ohuita viipaleita.
Mittaa pannulle vesi, suola, balsamietikka ja siirappi ja keitä punajuuriviipaleita liemessä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat sopivasti kypsyneet.
Asettele punajuuriviipaleet kohonneelle pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää mintunlehtiä tai kuivattua minttua.
Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi ja asettele ne punajuurten päälle. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.
- 100 g suppilovahveroita tai siitakesieniä
- 1 pieni sipuli
- oliiviöljyä
- noin 1/2 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- muutama salvian lehti tai 1 1/2 tl kuivattua salviaa
- 1 1/2 dl mozzarellaraastetta
Puhdista sienet ja viipaloi sipuli. Revi sienet pannulle ja kuumenna, kunnes nestettä on hieman haihtunut.
Lisää pannulle sipuli ja tilkka oliiviöljyä. Paista, kunnes sipuli on pehmennyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Levitä seos pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää salvianlehtiä tai kuivattua salviaa ja juustoraaste. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.
- 1 isohko, kiinteä peruna
- 1 pieni sipuli
- 1 rkl tuoreita rosmariininlehtiä tai
- 1 1/2 tl kuivattua rosmariinia
- oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- mustapippuria myllystä
- 1 rkl kapriksia
- noin 100 g brietä (alkuperäisessä gorgonzolaa)
Kuori peruna sekä sipuli ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
Hienonna rosmariinin lehdet tai murskaa kuivattu rosmariini huhmaressa.
Kuumenna öljyä pannulla ja lisää peruna- ja sipuliviipaleet kypsymään. Kääntele niitä välillä lastalla ja kokeile välillä perunan kypsyyttä. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla.
Levitä seos pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää kaprikset ja gorgonzolajuusto nokareina. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.
5 dl kevytmaitoa |
50 g hiivaa |
2 dl sokeria --> 1 dl inkkaria ja 1 dl ruokosokeria |
1 kpl munaa |
1 tl suolaa + kardemummaa |
13 dl vehnäjauhoja --> litra hiivaleipää, loput mössövehnää |
2 dl porkkanaraastetta |
150 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %) --> eikun VOITA |
Täyte |
3 dl porkkanaraastetta |
100 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %) --> VOITA |
1 dl fariinisokeria --> inkkaria |
1 tl kanelia |
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, muna ja suola. Alusta jauhot erissä taikinaan yhdessä porkkanaraasteen kanssa. Lisää pehmeä rasva pieninä paloina alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikinaa puolisen tuntia. Sekoita täytteen porkkanaraaste sulatettuun rasvaan. Lisää sokeri ja kaneli. Kauli kohonneesta pullataikinasta suorakaiteenmallinen suuri levy. Levitä täyte levylle. Kieritä levy kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa rullasta noin 3 cm:n levyisiä viipaleita. Nosta viipaleet paperisiin muffinivuokiin tai muffinipellille. Kohota pullia vielä uunin lämpenemisen ajan (20 min) ja paista 225 asteessa 10–15 minuuttia. |
1 kommentti:
Hei tää oli kyllä paras pizza+kastikeresepti mitä oon nähnyt! Ehkä siks, kun se on samantapaista kun mä yleensä sävellän... Mut pitääpä tulostaa nyt talteen, kun on kaikki oleelliset tuossa listattuina. Paitsi kastikkeeseen laitan pari teelusikkaa sokeria :-o ja tuoretta basilikaa.
Kiitos porkkanapullareseptistä!
Antti
Lähetä kommentti