lauantai 6. marraskuuta 2010

Urani pitsaleipurina


Perjantai-illan ja Hesarin houkuttelevien reseptien innoittamana päätin ruveta pitsan leivontaan. Nyt ei säästellä juustoissa tai vehnäjauhoissa, vaan tavoitteena on saada pöytään ehtaa tavaraa. Ja tulihan sitä. Itse leipomisprosessi oli myös todella miellyttävä, vaikka osasyyllisenä oli varmasti leppoisa tunnelma ja hyvä seura, mutta voi hyvinkin olla, että minä ja "oikea pizza" tapaamme vielä.


Pizzapohja

(4 pyöreää pizzapohjaa, halkaisija noin 30 cm)

  • 30 g tuorehiivaa
  • 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 7 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja --> 5 dl puhdasta vehnää, 2 1/2 dl tummaa hiivaleipää
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl oliiviöljyä

Liuota hiiva pieneen määrään mitatusta vedestä. Mittaa kulhoon tai talouskoneen kulhoon jauhot, suola, liuennut hiiva, oliiviöljy ja vesi. Sekoita ensin puuhaarukalla ja tai koneen alhaisella teholla. Vaivaa sitten taikinaa voimakkaasti noin 10 minuuttia.

Ota taikina pois ja lisää kulhoon vähän oliiviöljyä, pane taikina takaisin ja pyöräytä niin, että taikina saa ohuen öljypinnan.

Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa, lämpimässä paikassa.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa hyvin. Jaa taikina neljään osaan ja kauli yksi pala kerrallaan hyvin ohueksi pohjaksi. Peitä muut palat liinalla, etteivät ne kuivu.

Anna pohjan kohota noin 15 minuuttia leivinpaperilla peitetyllä pellillä liinan alla. Levitä sitten päälle tomaattikastiketta ja täytteet. Paista 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä uuneissa on eroa.


Tomaattikastike

  • 4 keskikokoista tomaattia
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl tummaa balsamietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • pienet niput tuoretta oreganoa, timjamia ja salviaa tai
  • 1 tl jokaista kuivattuna

Tee tomaatteihin ristiviilto ja pane ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kaada vesi pois ja kuori tomaatit, poista kanta ja siemenet.

Pane tomaatti ja muut ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja jauha tasaiseksi. Levitä kastiketta pizzapohjille ennen täytteiden lisäämistä.


Tomaatti-mozzarellapizza

  • 1/2 rasiaa (125 g) luumutomaatteja
  • 1 pallo (125 g) mozzarellaa
  • marinoituja, kivettömiä oliiveja
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1/2 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • rukolaa
  • oliiviöljyä

Huuhdo, kuivaa ja halkaise tomaatit pitkittäin. Revi mozzarella pieniksi paloiksi.

Asettele tomaatit pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää juustopalat ja oliivit.

Jauha oregano, timjami ja suola huhmaressa hienoksi ja ripottele täytteelle. Rouhi päälle mustapippuria. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa 10–15 minuuttia. Lisää pizzan päälle rukolaa ja vähän oliiviöljy

Punajuuri-vuohenjuustopizza

  • 1 punajuuri
  • 1/2 dl vettä
  • noin 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl tummaa balsamietikkaa
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • mintunlehtiä tai 1 1/2 tl kuivattua minttua
  • 100 g vuohenjuustoa

Kuori punajuuret ja höylää niistä juustohöylällä ohuita viipaleita.

Mittaa pannulle vesi, suola, balsamietikka ja siirappi ja keitä punajuuriviipaleita liemessä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat sopivasti kypsyneet.

Asettele punajuuriviipaleet kohonneelle pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää mintunlehtiä tai kuivattua minttua.

Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi ja asettele ne punajuurten päälle. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.


Sienipizza

  • 100 g suppilovahveroita tai siitakesieniä
  • 1 pieni sipuli
  • oliiviöljyä
  • noin 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • muutama salvian lehti tai 1 1/2 tl kuivattua salviaa
  • 1 1/2 dl mozzarellaraastetta

Puhdista sienet ja viipaloi sipuli. Revi sienet pannulle ja kuumenna, kunnes nestettä on hieman haihtunut.

Lisää pannulle sipuli ja tilkka oliiviöljyä. Paista, kunnes sipuli on pehmennyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Levitä seos pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää salvianlehtiä tai kuivattua salviaa ja juustoraaste. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.


Peruna-briepizza

  • 1 isohko, kiinteä peruna
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl tuoreita rosmariininlehtiä tai
  • 1 1/2 tl kuivattua rosmariinia
  • oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl kapriksia
  • noin 100 g brietä (alkuperäisessä gorgonzolaa)

Kuori peruna sekä sipuli ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Hienonna rosmariinin lehdet tai murskaa kuivattu rosmariini huhmaressa.

Kuumenna öljyä pannulla ja lisää peruna- ja sipuliviipaleet kypsymään. Kääntele niitä välillä lastalla ja kokeile välillä perunan kypsyyttä. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla.

Levitä seos pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää kaprikset ja gorgonzolajuusto nokareina. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.


Suosikiksemme valikoitui perunapitsa, mutta myös muut maistuivat mainiolle. Perunapitsan gorgonzolan korvasin briellä, tuli jostain välttämätön tarve saada laittaa sitä paistetun perunan ja sipulin rinnalle pitsaan. Pientä hiomista voisi olla tomaattikastikkessa, joka oli mielestäni hieman liian tuhtia. Aromi oli hyvin pikantti aurinkokuivattujen tomskujen ansioista, ehkä vähän liikaakin. Yksi tai kaksi tuoretomaattia lisää voisi auttaa asiaa, mutta kiireessäni en ehtinyt makua enempää viilaamaan.

Eniten näissä viehätti upea taikina, jota oli ilo käsitellä, sekä esteettinen puoli. Kaunista ruokaa on nautinto (toisaalta säälikin) syödä.

Meitä oli jälleen aika lössi syömässä, joten totesin pelkät pitsat riittämättömäksi ruokapöydän anniksi. Apu löytyi jämistä pikapikaa kasatusta pastasalaatista, josta tuli loppujen lopuksi oikein hyvää. Olin laittanut aikaisemmin myös kaalisalaattia marinoitumaan, kunnon pitsasalaatti-tyyliin.


Pikainen pastasalaatti

1/2 pss spelttipastaa (cappelli)
1/2 pss vihreitä papuja (pakaste)
+ saksanpähkinäöljyä, valkoista balsamicoa, inkkarisokeria, suolaa, mustapippuria
150 g miniluumutomaatteja lohkottuina
1 punasipuli renkaina
kourallinen marinoituja oliiveja sivutettuna
+ marinadia
1 suippopaprika suikaleina
epämääräinen määrä erilaatuisia juustoja: vuohenjuustoa, brietä, fetaa

Keitä paasta suolavedessä, jäähdytä. Sekoita joukkoon oliivien marinadia. Kaada papujen päälle kiehuvaa vettä, jotta ne sulavat. Kaada vesi pois ja sekoita joukkoon hieman öljyä, balsamicoa ja mausteita. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua hetki.


Pitsasalaatti

1/2 kaali suikaleina
3 porkkanaa raasteena
1 omena suikaleina
rypsiöljyä
omenaviinietikkaa
loraus vettä
hunajaa
suolaa
mustapippuria
basilikaa, meiramia

Sekoita öljystä, etikasta, vedestä ja mausteista kastike (öljyä ja etikkaa noin 1:1, hunajaa melkein yhtä paljon). Lisää joukkoon kaalisuikaleet ja anna maustua jääkaapissa. Lisää sitten porkkanaraaste ja omena ja anna maustua vielä vähän ennen tarjoilua.

Yleisön pyynnöstä julkaistakoon myös eilen leipomieni porkkanapuustien ohje. Pullat veivät kieltämättä kielen mennessän, kiitos taas Makulle maukkaasta reseptistä. Kuva jäi ikävä kyllä puuttumaan, mutta laitetaan nyt pelkkä ohje kuitenkin omilla lisähuomautuksilla varustettuna.

Porkkanapuustit

5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria --> 1 dl inkkaria ja 1 dl ruokosokeria
1 kpl munaa
1 tl suolaa + kardemummaa
13 dl vehnäjauhoja --> litra hiivaleipää, loput mössövehnää
2 dl porkkanaraastetta
150 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %) --> eikun VOITA

Täyte
3 dl porkkanaraastetta
100 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %) --> VOITA
1 dl fariinisokeria --> inkkaria
1 tl kanelia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, muna ja suola.

Alusta jauhot erissä taikinaan yhdessä porkkanaraasteen kanssa. Lisää pehmeä rasva pieninä paloina alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikinaa puolisen tuntia.

Sekoita täytteen porkkanaraaste sulatettuun rasvaan. Lisää sokeri ja kaneli.

Kauli kohonneesta pullataikinasta suorakaiteenmallinen suuri levy. Levitä täyte levylle.

Kieritä levy kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa rullasta noin 3 cm:n levyisiä viipaleita. Nosta viipaleet paperisiin muffinivuokiin tai muffinipellille.

Kohota pullia vielä uunin lämpenemisen ajan (20 min) ja paista 225 asteessa 10–15 minuuttia.

1 kommentti:

Antin kirjoitti...

Hei tää oli kyllä paras pizza+kastikeresepti mitä oon nähnyt! Ehkä siks, kun se on samantapaista kun mä yleensä sävellän... Mut pitääpä tulostaa nyt talteen, kun on kaikki oleelliset tuossa listattuina. Paitsi kastikkeeseen laitan pari teelusikkaa sokeria :-o ja tuoretta basilikaa.

Kiitos porkkanapullareseptistä!

Antti