maanantai 15. marraskuuta 2010

Isänpäiväateria



Vaikka sen itse sanonkin, niin tulihan ehkä valmistettua yksi parhaista ikinä nauttimistani aterioista. Rakkaudella isille, ajan kanssa ja hyvistä raaka-aineista. (:


Alkupalalautanen

makeaa perunalimppua
voita
piparjuuritahnaa
rapeaa salaattia
kylmäsavusiikaa

Voitele leipäviipale reilusti voilla ja sipaise päälle vähän piparjuuritahnaa. Laita päälle salaatinlehti ja reilusti siikaa.

hapankorppua
ranskankermaa
etikkapunajuurta kuutioina
pippurisilliä (Vesta)
tilliä

Sekoita ranskankermaan punajuuri ja levitä seosta hapankorppuviipaleelle. Aseta päälle silliviipaleita ja koristele tillillä.

keitettyjä perunoita
ranskankermaa
väkevää sinappia
savuahventa
ruohosipulisilppua

Puolita kuoritut perunat, sipaise pinnalle sinappia ja ranskankermaa. Päälimmäiseksi savuahvenpaloja ja koristeeksi ruohosipulia.

vuohenjuustoleipäjuustoa
lakattoman lakkahilloa (porkkanasta ja raparperista)



Poro-sienipyörykät

700 g poronlihaa (jauhettuna)

5 dl suppilovahveroita

2 kpl sipulia (silputtuna)

2 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)

1 rkl voita

1 tl hunajaa

3/4 dl korppujauhoja

200 g ranskankermaa (rasvaa 15-18 %)

2 kpl munaa

2 rkl lihafondia

2 rkl tuoretta rosmariinia (silputtuna)

1 tl suolaa

3/4 tl mustapippuria

1/2 tl valkopippuria

1/4 tl neilikkaa

1 kpl laakerinlehteä (hienonnettuna)

Lisäksi

puolukkasurvosta


Sulata jauheliha pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Puhdista sienet ja silppua ne. Kuumenna pinnoitetulla paistinpannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää joukkoon sipulit, voi ja hunaja.

Kääntele, kunnes seos on raukeaa. Siirrä sivuun jäähtymään.

Mittaa kulhoon korppujauhot. Sekoita joukkoon ranskankerma, munat, fondi ja mausteet. Anna seoksen turvota 10 minuuttia.

Lisää kulhoon sieniseos ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi murekemassaksi.

Pyöritä massasta pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Lado lihapullat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Juuresmosaiikki


400 g porkkanaa

300 g lanttua

150 g juuriselleriä

150 g palsternakkaa

1 kpl sipulia

2 rkl voita

1,5 dl vettä

2 tl kasvisliemijauhetta

1,5 dl ruokakermaa

1/2 tl mustapippuria

1/4 tl valkopippuria

1 tl omenaviinietikkaa

2 tl hunajaa

4 rkl persiljaa (silputtuna)


Pese ja kuori kasvikset. Leikkaa kaikki pieniksi (1 x 1 cm) kuutioiksi. Pidä perunat erillään.

Kuumenna paistokasarissa nokare voita ja kumoa juurekset pannuun. Kääntele noin 5 minuuttia. Lisää perunat ja vesi. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio.

Anna hautua kannen alla 5 minuuttia. Lisää kerma ja pippurit. Hauduta kypsäksi, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, että seos pysyy mehevänä.

Mausta lopuksi hunajalla, etikalla ja persiljalla. Tarkista maku.


Pottumuusi

10 perunaa

suolaa, muskottipähkinää

50-75 g voita

1-2 dl täysmaitoa


Keitä kuoritut perunat suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja survo sähkövatkaimella. Lisää voi ja maito, mausta suolalla ja muskotilla.

Kardemummaohukaiset (8 kpl)


4 dl kevytmaitoa

2 dl vehnäjauhoja

2 kpl munaa

1/2 dl juoksevaa margariinia (rasvaa 80 %)

1 rkl sokeria

1 1/2 tl vanilliinisokeria

1 tl kardemummaa

1/4 tl suolaa

Tarjoiluun

2 dl kuohukermaa

1 prk sitruunarahkaa

mansikkahilloa, johon sekoitettu pakastemansikoita

Mittaa maito kulhoon. Vatkaa jauhot joukkoon. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon rasva, sokerit, kardemumma ja suola. Anna taikinan turvota viileässä puolisen tuntia.

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Nostele vaahto sitruunarahkan joukkoon. Tarkista maku.

Mausta marjat liköörillä ja tarvittaessa sokerilla.

Paista taikinasta ohukaisia. Käytä tarvittaessa vähän voita pannussa, etteivät letut tartu.

Sekoita vatkattuun kermaan sitruunarahka ja tarjoa vaahto sekä mansikkahillo lettujen kanssa.


Psst, on taas kynttiläaika. (:

Ei kommentteja: