700 g poronlihaa (jauhettuna)
5 dl suppilovahveroita
2 kpl sipulia (silputtuna)
2 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
1 rkl voita
1 tl hunajaa
3/4 dl korppujauhoja
200 g ranskankermaa (rasvaa 15-18 %)
2 kpl munaa
2 rkl lihafondia
2 rkl tuoretta rosmariinia (silputtuna)
1 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl neilikkaa
1 kpl laakerinlehteä (hienonnettuna)
Lisäksi
puolukkasurvosta
Sulata jauheliha pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Puhdista sienet ja silppua ne. Kuumenna pinnoitetulla paistinpannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää joukkoon sipulit, voi ja hunaja.
Kääntele, kunnes seos on raukeaa. Siirrä sivuun jäähtymään.
Mittaa kulhoon korppujauhot. Sekoita joukkoon ranskankerma, munat, fondi ja mausteet. Anna seoksen turvota 10 minuuttia.
Lisää kulhoon sieniseos ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi murekemassaksi.
Pyöritä massasta pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Lado lihapullat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Juuresmosaiikki
400 g porkkanaa
300 g lanttua
150 g juuriselleriä
150 g palsternakkaa
1 kpl sipulia
2 rkl voita
1,5 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
1,5 dl ruokakermaa
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl valkopippuria
1 tl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
4 rkl persiljaa (silputtuna)
Pese ja kuori kasvikset. Leikkaa kaikki pieniksi (1 x 1 cm) kuutioiksi. Pidä perunat erillään.
Kuumenna paistokasarissa nokare voita ja kumoa juurekset pannuun. Kääntele noin 5 minuuttia. Lisää perunat ja vesi. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio.
Anna hautua kannen alla 5 minuuttia. Lisää kerma ja pippurit. Hauduta kypsäksi, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, että seos pysyy mehevänä.
Mausta lopuksi hunajalla, etikalla ja persiljalla. Tarkista maku.
Pottumuusi
10 perunaa
suolaa, muskottipähkinää
50-75 g voita
1-2 dl täysmaitoa
Keitä kuoritut perunat suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja survo sähkövatkaimella. Lisää voi ja maito, mausta suolalla ja muskotilla.
Kardemummaohukaiset (8 kpl)
4 dl kevytmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 kpl munaa
1/2 dl juoksevaa margariinia (rasvaa 80 %)
1 rkl sokeria
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
Tarjoiluun
2 dl kuohukermaa
1 prk sitruunarahkaa
mansikkahilloa, johon sekoitettu pakastemansikoita
Mittaa maito kulhoon. Vatkaa jauhot joukkoon. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon rasva, sokerit, kardemumma ja suola. Anna taikinan turvota viileässä puolisen tuntia.
Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Nostele vaahto sitruunarahkan joukkoon. Tarkista maku.
Mausta marjat liköörillä ja tarvittaessa sokerilla.
Paista taikinasta ohukaisia. Käytä tarvittaessa vähän voita pannussa, etteivät letut tartu.
Sekoita vatkattuun kermaan sitruunarahka ja tarjoa vaahto sekä mansikkahillo lettujen kanssa.
Psst, on taas kynttiläaika. (:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti