sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Joko ois pikkujoulut?!



Lumen myötä sydämeeni on laskeutunut joulumieli, jota ei voi olla kanavoimatta ruoanlaittoon. Eihän siinä muu auttanut, kuin nyhjäistä tyhjästä pikkujouluteemainen elokuvailta (nukahettiin kyllä kesken elokuvan, mutta se nyt on sivuseikka). Mitään liian jouluista en halunnut laittaa, vaan vienosti sen suuntaista. Glögiä ei nyt kyllä parhaalla tahdollakaan voi sanoa vienosti jouluiseksi, mutta kyllä sitä nyt yksi lipsahdus sallitaan. Ensi viikonloppuna aion aloittaa jouluilun ihan luvan kanssa! Voi että, odotan sitä hetkeä.


Mausteiset pähkinät

voita
1/2 tl chilijauhetta
1 tl garam masalaa
n. 200 g pähkinäsekoitusta

Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon mausteet. Lisää pähkinät ja paista sekoitellen noin 10 min. Varo polttamasta (niinkuin mulle vähän ehkä kävi.. Mutta ihania oli silti!). Tarjoa hyvin jäähtyneinä.

Makeat pähkinät

125 ml vettä
1,5 dl sokeria (1 dl inkkaria ja 0,5 raakaruokoa)
n. 200 g pähkinöitä
n. 50 g voita

Kiehauta vesi ja sokeri, lisää pähkinät ja sekoittele enemmän ja vähemmän n. 15 min. Lisää lopuksi voi. Tarjoa hyvin jäähtyneinä.


Päärynä-vuohenjuustoneliöt

1 pkt voitaikinalevyjä
1 iso päärynä
200 g vuohenjuustoa
pinjansiemeniä
1 kananmuna

Puolita taikinalevyt, aseta päälle päärynä- ja vuohenjuustoviipaleita. Voitele munalla ja ripota päälle pinjansiemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 min.


Dippikasviksina oli kurkkua, kirsikkatomaatteja, porkkanaa ja omenaa.


Chilinen dippikastike

2 dl turkkilaista jogurttia
2-3 rkl sweet chili -kastiketta
mustapippuria
ruohosipulia
suolaa


Paprikatahna

3 paprikaa (2 vihreää, 1 punainen)
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
1/2-1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl inkkarisokeria

Soseuta kaikki sauvasekoittimella.



Juustolautaselta löytyy sinihomejuustoa, goudaa (Valion musta Salaneuvos), vuohenjuustoa, vuohenleipäjuustoa ja brietä. Lisänä viikunahilloa ja lakattoman lakkahilloa (raparperi+porkkana, tuli tosi hyvää!) sekä viinirypäleitä ja taateleita.

Nämä kauralyhdekeksit (Makun ohje) ovat ihania juuston kanssa! Aluksi otin ne vastaan sekavin tuntein, mutta maku paranee koko ajan ja nyt olen jo ihan lovessa.


Kauralyhde-suolakeksit

2 dl auringonkukansiemeniä

1 dl karpaloita (kuivattuna)

7 dl vehnäjauhoja (3 dl speltti, 4 dl hiivaleipä)

1 1/2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

150 g voita

3 kpl munaa

1 1/2 dl kevytmaitoa

Pinnalle

1 kpl munaa

1 dl kaurahiutaleita

1 tl sormisuolaa


Silppua kuivatut karpalot.

Hiero jauhot, leivinjauhe, suola ja voi muruiksi käsin tai monitoimikoneessa. Lisää munat, maito, auringonkukansiemenet ja karpalot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kumoa taikina paperille ja taputtele jauhotetuin sormin litteäksi levyksi.

Voitele levy munalla ja ripota pintaan kaurahiutaleita ja suolahiutaleita.

Paista levyä noin 30 minuuttia. Leikkaa levy muutaman sentin levyisiksi pitkiksi viipaleiksi ja käännä viipaleet kyljelleen, leikkuupinta ylöspäin.

Nosta pelti takaisin uuniin. Laske uunin lämpö 125 asteeseen ja kuivata keksejä vielä noin 1/2 tuntia.

Keksit säilyvät jääkaapissa vähintään viikon, pakastimessa useamman kuukauden. Lämmitä kylmät keksit pikaisesti uunissa ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: