Lumen myötä sydämeeni on laskeutunut joulumieli, jota ei voi olla kanavoimatta ruoanlaittoon. Eihän siinä muu auttanut, kuin nyhjäistä tyhjästä pikkujouluteemainen elokuvailta (nukahettiin kyllä kesken elokuvan, mutta se nyt on sivuseikka). Mitään liian jouluista en halunnut laittaa, vaan vienosti sen suuntaista. Glögiä ei nyt kyllä parhaalla tahdollakaan voi sanoa vienosti jouluiseksi, mutta kyllä sitä nyt yksi lipsahdus sallitaan. Ensi viikonloppuna aion aloittaa jouluilun ihan luvan kanssa! Voi että, odotan sitä hetkeä.
voita
1/2 tl chilijauhetta
1 tl garam masalaa
n. 200 g pähkinäsekoitusta
Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon mausteet. Lisää pähkinät ja paista sekoitellen noin 10 min. Varo polttamasta (niinkuin mulle vähän ehkä kävi.. Mutta ihania oli silti!). Tarjoa hyvin jäähtyneinä.
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl karpaloita (kuivattuna)
7 dl vehnäjauhoja (3 dl speltti, 4 dl hiivaleipä)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
150 g voita
3 kpl munaa
1 1/2 dl kevytmaitoa
Pinnalle
1 kpl munaa
1 dl kaurahiutaleita
1 tl sormisuolaa
Silppua kuivatut karpalot.
Hiero jauhot, leivinjauhe, suola ja voi muruiksi käsin tai monitoimikoneessa. Lisää munat, maito, auringonkukansiemenet ja karpalot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kumoa taikina paperille ja taputtele jauhotetuin sormin litteäksi levyksi.
Voitele levy munalla ja ripota pintaan kaurahiutaleita ja suolahiutaleita.
Paista levyä noin 30 minuuttia. Leikkaa levy muutaman sentin levyisiksi pitkiksi viipaleiksi ja käännä viipaleet kyljelleen, leikkuupinta ylöspäin.
Nosta pelti takaisin uuniin. Laske uunin lämpö 125 asteeseen ja kuivata keksejä vielä noin 1/2 tuntia.
Keksit säilyvät jääkaapissa vähintään viikon, pakastimessa useamman kuukauden. Lämmitä kylmät keksit pikaisesti uunissa ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti