torstai 8. heinäkuuta 2010

Pimp my rotinat



Ystäväpariskunnalle syntyi reilu viikko sitten suloinen tytär, jota vihdoin tänään (tai oikeastaan eilen) pääsin katsomaan. Tokihan mukaan täytyi pakata hieman rotinoita eli karjalaisen perinteen mukaan lapsen syntymän jälkeen taloon vietäviä leivonnaisia. Vilkaisu nettiin ja kirjoihin tuotti rotinaehdotuksia lähinnä linjoilla pullakranssi, karjalanpiirakat, tiikerikakku yms. Tiedän kuitenkin ystävieni olevan nautiskelevia maailmankansalaisia, joten noudatin hieman perinteestä poikkeavaa linjaa. Ja niin kävi, että rotinat syntyivät aikalailla Välimeren malliin. Vanhemmat olivat oikein mielissään lahjasta ja leipä kävi hyvin kaupaksi. Ei kai näillä raaka-aineilla voi kovin huonoa tullakaan...
Inspiraation lähteenä toimi K-Supermarketin Kesäherkku-kirjanen.

Rotinapitko vuohenjuustolla ja pestokasviksilla

Taikina:
3 dl vettä
20 g hiivaa
vajaa 1 tl suolaa
2 rkl ruokosiirappia
1 tl timjamia
1 dl pellavarouhetta
2 dl grahamjauhoja
3-4 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl kp rypsiöljyä

Täyte:
1 paprika
1 pieni sipuli
pätkä kesäkurpitsaa ja munakoisoa
oliiviöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
0,5 dl pestoa
200 g vuohenjuustoa

Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Leivo normaali hiivataikina, kohota noin 20 min. Paloittele kasvikset melko pieniksi. Laita uunipeltille ja lorauta päälle öljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä 250 asteessa grillivastuksilla tai grillaa 10-15 min. Puolita vuohenjuustotanko pitkittäin ja siivuta.
Kauli kohonneesta taikinasta suorakaiteen mallinen levy leivinpaperilla. Levitä keskelle pesto, aseta päälle kasvikset ja vuohenjuustosiivut.
Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä reunoihin noin 15 suikaletta täytten molemmin puolin. Kääntele suikaleet täytteiden päälle.
Nosta leipä leivinpaperin avulla peltille, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 200 asteessa 20-30 min.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei, nyt tiedän taas yhden asian mitä pitää tehdä kun palajan lomaseikkailuilta ja muutto taivaskeittiöön on saatu hoidettua. :s Tupareihin! Mutta mistä tarpeeksi pitkä pöytä kaikille tuparitarjottaville..

Helmi kirjoitti...

Se on aina sama ongelma: jos on laittamassa pitoja pystyyn, täytyy välttämättä saada laittaa kaikkia mahdollisia ruokalajeja tarjolle. Vaatimattomuus ei todellakaan ole päivän sana meikäläisten juhlatarjoilujen kohdalla.. :D

Laura kirjoitti...

Mikä otsikko :---D Mutta vau, ihana! Tuota on ihan pakko kokeilla!