perjantai 16. heinäkuuta 2010

Kaalipiirakka goes to Välimeri



Aikomuksenani oli laitella jotain paakkelssia, jolla voisin osallistua Seuran leivontakilpailuun. No, toisin kävi. Pyörittelin ajatusta suolaisesta piirakasta, johon tulisi ihanan mehukasta varhaiskaalta sekä hieman välimerellisiä makuja: fetaa, aurinkokuivattua tomaattia, pestoa, basilikaa. Pohja olisi tumma ja rapea, jäynäksi siihen suunnittelin seesaminsiemeniä.
Näillä mentiin, mutta aurinkokuivatut tomaatit jäivät uupumaan, kun en niitä epäonnekseni kaapista löytänyt. Hyvää piirakka kyllä oli. Kermaisen pehmeä täyte ja maukas pohja maistuivat herkulliselta, mutteivät kuitenkaan niin ihmeelliseltä, että olisin ohjetta kilpailuun lähettämässä. Tästä jäi uupumaan se "the big thing", jokin tajunnan räjäyttävä elementti. Ehkä vähän valkosipulia olisi pitänyt lisätä... Ei pöllömpi ajatus laisinkaan, pehmeisiin makuihin pieni yty olisi voinut hyvinkin sopia. Ne tomaatit olisivat tietty myös olleet ihan jees... Täytyy siis jatkaa uutta reseptikehittelyä kilpailua varten.

Välimerellinen kaalipiirakka

Pohja:
100 g voita
2 dl grahamjauhoja
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl turkkilaista jogurttia

Täyte:
n. 400 g varhaiskaalta
2 uutta sipulia
0,5 punaista suippopaprikaa (isoa)
0,5 keltaista paprikaa (isoa)
(2-4 valkosipulinkynttä)
1 rkl voita
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
viispippuria myllystä
2 rkl pestoa
(1 dl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna)
200 g hyvää fetaa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 tl basilikaa

Pinnalle:
tuoretta basilikaa

Nypi kuivat aineet voihin, sekoita mukaan jogurtti ja pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa hieman lisää jauhoja. Kauli ympyräksi leivinpaperilla, laita pyöreään piirakkavuokaan ja painele sinne.
Pistele haarukalla ja esipaista 225 asteessa 7-8 min.
Suikaloi kaali ja paprikat, siivuta sipuli varsineen. Kuullota kaali, paprikat ja sipulin valkeat osat nopeasti voissa (samoin valkosipuli). Lisää pesto, (aurinkokuivatut tomaatit,) mausteet ja kuutioitu feta. Nosta liedeltä. Sekoita keskenään kerma, munat, suola ja basilika. Laita täyte esipaistetulle pohjalle ja kaada päälle kermaseos. Paista n. 190 asteessa 30-40 min. Koristele valmis piiras basilikan lehdillä.


Lisäkkeeksi tein salaattia ihanaakin ihanammista tuoreista vihreistä pavuista. Niitä saa nyt kotimaisina ja voi pojat, että tämä tyttö aikoo syödä niitä jatkossakin! Lisäksi hieman saksanpähkinäöljyä ja rucolaa - ommmmm.

Kesäinen salaatti vihreistä pavuista

300 g tuoreita vihreitä papuja
200 g miniluumutomaatteja
1 avokado
1/2 ruukkua rucolaa

Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl saksanpähkinäöljyä
1,5 rkl valkoista balsamicoa
1-2 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl oreganoa

Kiehauta papuja 1-2 min, kaada vesi pois ja jäähdytä kylmässä vedessä. Pätki pavut ja puolita tomaatit. Sekoita kastike ja anna papujen ja tomaattien maustua kastikkeessa hetki. Paloittele avokado ja sekoita se mukaan, samoin rucola.


Lisää kauden satoa, avomaankurkkuja. Taivaallisia juuri nyt ja niin halpoja - 0,99 euroa kilo! Tein hieman hölskytyskurkkuja, jotka maistuivat ihanilta, vaikka tilli unohtuikin. Myös purkkikurkkuja teimme eilen säilöön valmista Saarioisen kurkkusäilötettä apuna käyttäen. Kurkut jäivät kuvaamatta, mutta tässä silti hölskykurkkujen ohje.

Hölskytyskurkut

400 g avomaankurkkuja
4 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl inkkarisokeria
0,5 tl suolaa

Siivuta kurkut ja sekoita joukkoon muut aineet. Peitä kulho lautasella tai vastaavalla. Anna maustua pari tuntia kylmässä, hölskyttele aina välillä.


Sisko lapsineen on yökylässä ja aavistelin, että pikku neideistä edelliset ruokalajit ovat hieman yäk. Siispä ajattelin leipoa myös jotain hieman lapsiystävällisempää. Ja sämpylät oli muutenkin loppu.

Porkkanasämpylät

5 dl vettä
n. 20 g hiivaa
2 rkl inkkarisokeria
4 dl grahamjauhoja

1,5 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
epämääräinen määrä hiivaleipäjauhoja, 4-5 dl?
n. 3/4 dl öljyä

Sekoita vesi, hiiva, sokeri ja grahamjauhot. Anna juurettua 30-40 min, kunnes juuri kuplii hyvin. Lisää suola ja porkkanaraaste, alusta jauhot hyvin taikinaan, lisää öljy loppuvaiheessa. Vaivaa mielellään n. 10 min. Leivo sämpylöiksi ja kohota n. 20 min. Paista kypsiksi 225 (tai vähän reiluissa) asteessa.

Vielä yksi juttu:
Eilen katsoin ykköseltä pitkästä aikaa hyvää ruokaohjelmaa: http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/asia/keittokirjalle-kyytia
Keittokirjalle kyytiä -ohjelmassa laitettiin ruokaa sydämellä ja viihdyttävästi, sellaista arjen gourmetia. Suurin osa raaka-aineista oli kasviksia, mikä on virkistävä poikkeus ruokaohjelmien normaaliin pihvilinjaan. Visuaalisestikin ohjelmaa oli miellyttävä katsoa ja odotan jo innolla uutta jaksoa! Tämänkertaiset papukeitto ja vuohenjuustoleivät jäivät kaivelemaan mielen perukoille sen verran tiiviisti, että niitä lienee pakko kokeilla jossain vaiheessa. Suosittelen kyllä hyvin lämpimästi kyseistä showta!

P.S. Marja-aika - se on täällä taas!

Ei kommentteja: