sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Tomaatti-paninileipä


Tässähän on taas varsinainen terveysleipä, mutta kyllä semmostaki välissä kestää laitella. Vehnätaikina on niin ihana käsitellä, että sitä haluttaa tehdä jo pelkästään leipomisvaiheen nautinnollisuuden takia. Kaivoin reseptin Mestarileipurin leipäkirjasta, joka on ylin arvoitettuni leivonta-asioissa. Suurin osa kirjan resepteistä vaatii vähän pitkällisempää prosessia, mutta hyvä leipähän yleensä vaatii useamman päivän luomisprosessin. Muutamia pikaisemminkin toteutettavia ohjeita löytyy, kuten tämä hauska kahdesta eri taikinasta valmisetettu leipä. Vähän pidempään olisin voinut leipiä nostattaa, mutta kelpo leipää näinkin saatiin.


Tomaatti-paninileipä (3 kpl)

Tomaattitaikina

Esitaikina:
2 g hiivaa
100 g (1 dl) vettä
150 g runsasproteiinisia vehnäjauhoja
4 g merisuolaa

Liota hiiva veteen ja kaada neste jauhojen päälle taikinakulhoon. Vaivaa pienellä nopeudella 13 min. Lisää suola ja vaivaa suuremmalla nopeudella 7 min, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Pane taikina öljyttyyn astiaan ja anna levätä peitettynä 3 h tai yön yli jääkaapissa.

Taikina:
20 g hiiva
500 g tomaattimurskaa
650 g runsasproteiinisia vehnäjauhoja
150 g durumvehnäjauhoja
(laitoin 450 g hiivaleipäjauhoja ja 300 g vehnäjauhoja)
50 g (1/2 dl) oliiviöljyä
15 g merisuolaa (laitoin 12 g)
2 g timjamia
5 g murskattua valkosipulia

Liota hiiva tomaattimurskaan ja kaada esitaikinan ja jauhojen joukkoon. Vaivaa pienellä nopeudella 3 min, lisää öljy ja jatka 11 min. Lisää suola ja timjami ja vaivaa kimmoisaksi eli n. 7 min. Vaivaa lopuksi mukaan valkosipuli. Pane öljyttyyn kannelliseen astiaan ja anna levätä 90-120 min. Painele kerran kokoon tuona aikana.

Paninitaikina

20 g hiivaa
500 g (5 dl) vettä
10 g hunajaa
100 g ruisjauhoja
800 g runsasproteiinisia vehnäjauhoja
(laitoin 400 hiivaleipäjauhoja ja 350 vehnäjauhoja)
12 g suolaa

Liota hiiva veteen ja lisää hunaja. Lisää ruisjauhot ja puolet vehnäjauhoista ja vatkaa taikinaa vatkaimella 5 min, kunnes se vaahtoaa. Peitä ja anna levätä 30 min. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa taikinakoukuilla 13 min. Lisää suola ja jatka 7 min, kunnes taikina on oikein kimmoisaa. Pane öljyttyyn astiaan ja anna levätä 90 min peitettynä. Painele kerran kokoon tuona aikana.


Jaa molemmat taikinat kolmeen osaan ja muotoile leiviksi haluamallasi tavalla. Kohota 40-75 min. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uunipelti sinne. Viillä kohonneet leivät, voitele vedellä ja ripottele pintaan haluamiasi siemeniä, esim. pellavansiemeniä. Siirrä kohonneet leivät kuumalle peltille ja pelti uuniin. (Helppoa, jos teet leivät leivinpaperille, jolloin voit kiskaista paperin peltille.) Jos omistat suihkupullon, voit suihkuttaa uuniin sillä vettä. Laske uunin lämpöä 5 min kulutttua 200 asteeseen. Avaa uunin luukku 10 min päästä, jotta uuniin pääsee ilmaa ja kuori rapeutuu. Toista vielä toisen kerran paiston aikana. Leipiä paistetaan 30-45 min. Jäähdytä kypsät leivät ritilällä ja suihkuta heti uunista ottamisen jälkeen pinnalle vettä, jotta pinta halkeilee kauniisti (, mitä minä en siis tehnyt suihkupullon puutteen vuoksi).

Tarjoa leipä vaikka maustevoin ja fetaröran kanssa. (Jos tuo röra herättää kysymyksen, niin se on ruotsalaisten mainio nimitys kaikenmaailman hakkelusmössösekoituksille, joille suomalaisilla ei ole oikein kunnon ilmausta.)


Maustevoi

n. 50 g voita
3 rkl oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
6 basilikan lehteä revittynä
1-2 rkl sitruunamehua
Chili explosion -maustetta
mustapippuria

Sekoita kaikki aineet pehmeään voihin.


Fetaröra

150 g fetaa
3 aurinkokuivattua tomaatti + 2 rkl öljyä
1 ruukku persiljaa
mustapippuria
2 rkl sitruunamehua

Murustele feta ja sekoita kaikki ainekset keskenään.


Meille tuli illaksi vieraita, joita ajatellen näitä leipiäkin siis tein. Kämppikseni A laittoi makean nälkää tyydyttämään ihanan suklaa-appelsiinikakun: vaalea kakkutaikina maustettuna appelsiinin kuorella ja suklaapaloilla, päällä mehevä kreemityyppinen suklaakuorrutus. Makean tuhtia herkkua!

1 kommentti:

Tupu kirjoitti...

Herkullista kaikki tyyni.