torstai 6. tammikuuta 2011

Loppiaisateria


Loppiaiseksi saavuin vielä vanhempien luo
Tornion puoleen ja saimmehan päivällispöytään myös vieraita: läheisen tuttavapariskunnan ja kummitätini naapurista. Vanhan liiton väen kestitykseen laitoin pöytään vanhan liiton eväät. Kyllähän tuo maistui itsellekin, ei käy kieltäminen. Lisäksi pöytään nostettiin pakasteesta joululta jääneitä laatikoita ja joululahjaksi saatu kylmäsavulohi.


Jämälimput

6-7 dl nestettä (piimäpurkin jämät vedelle huuhdeltuna)
30 g hiivaa
3 kylmää keitettyä perunaa raastettuna
2 rkl hunajaa
4-5 dl jauhopussien jäänteitä (ruis ja ohra)
2 dl kaurahiutaleita
hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2-1 dl öljyä pullon pohjalta

Liuota hiiva viileään nesteeseen, lisää hunaja, perunaraaste ja 4-5 dl jauhoja + hiutaleet. Anna juuren käydä 1-2 tuntia. Alusta taikinaksi, lisää suola ja öljy. Leivo leiviksi ja kohota noin tunti. Viillä ja paista 200 asteessa n. 30 min.


Värikäs salaatti

1 pss Provencen salaattisekoitusta
1 rs (250 g) miniluumutomaatteja
2 suippopaprikaa
1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1 omena
1 avokado + limen mehua
tomaattien öljyä
ruisleipänen
2-3 rkl voita
3 valkosipulinkynttä
1 tl basilikaa ja persiljaa, kumpaakin

Tee ensin krutongit: Kuutioi leipä, hienonna valkosipuli. Sulata rasva pannulla, sekoita siihen yrtit ja valkosipulit. Lisää leivät ja paista niihin vähän väriä huolellisesti sekoitellen. Anna jäähtyä ja rapeutua.
Pilko salaatin ainekset, sekoita avokado- ja omenapaloihin limen mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään, valuta vähän tomaattien öljyä kastikkeeksi. Ripottele krutongit pinnalle.


Poropata (reilu annos)

800-900 g poronkäristyslihaa
200 g saunapalvikylkeä (Pirkan luomu)
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
200 g kanttarelleja (Kaskeinmarjan suolasienet, liotettuna)
voita
3-4 dl vettä
2-3 rkl riistafondia
5 maustepippuria
5 valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 tl timjamia
1 prk smetanaa
1 prk ranskankermaa (tai toinen smetanaa)

Ruskista poro hienonnetun palvikyljen kanssa, käytä tarvittaessa jonkin verran voita. Siirrä lihat pataan. Käytä pannulla myös kanttarellit, siivutetut porkkanat, lohkotut sipulit ja siivutetut valkosipulinkynnet. Laita nekin pataan. Kiehauta pannulla n. 3 dl vettä ja kaada pataan. Lisää mausteet ja anna hautua hiljakseen 30-40 min. Lisää hapankermat ja jatka hetki. Tarkista maku ja tarjoa perunamuusin ja puolukoiden kanssa.


Vuohenjuustokastikkeella gratinoidut kaalit

400 g parsakaalta
400 g kukkakaalta
vettä, suolaa
1-2 rkl voita
1-2 rkl hiivaleipäjauhoja
1-2 dl täysmaitoa
2 dl ruokakermaa
1 tl Dijon-sinappia
viispippuria myllystä
1/2 tl suolaa
200 g vuohenjuustoa
kourallinen cashewpähkinöitä

Kiehauta kaalien kukinnot napakoiksi suolavedessä. Kaada vesi pois ja anna kosteuden haihtua. Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja sitten maitoa pikkuhiljaa. Lisää myös kerma ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää mausteet ja hienonnettu vuohenjuusto. Keittele, kunnes kastike on saonnut mukavasti. Laita kaalit vuokaan ja kaada kastike päälle. Paista 225 asteessa n. 20 min. Lisää päälle cashewpähkinät ja jatka vielä 10 min.


Hillakiisseli ja omarvaahto

3-4 dl hilloja
8-9 dl vettä
3/4-1 dl inkkarisokeria
1 vaniljatanko
4 rkl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä
1 rkl konjakkia

3 dl kuohukermaa
14 omar-kermakaramellia
100 g maustamatonta tuorejuustoa

hilloja
vanilja-makusiirappia

Laita kattilaan hillat, vesi, sokeri ja halkaistu vaniljatanko sekä kaavitut siemenet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 10-15 min. Nosta liedeltä ja lisää vesitilkaan sekoitetut perunajauhot koko ajan sekoittaen. Kuumenna uudestaan, kunnes ensimmäiset kuplat ilmaantuvat. Lisää konjakki ja anna jäähtyä.
Kuumenna kerma (älä päästä kiehumaan!) ja sulata omarit sekaan. Anna jäähtyä hyvin. Vatkaa vaahdoksi, sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto.
Kokoa annosmaljaan kerroksittain kiisseliä ja vaahtoa. Viimeistele annos kokonaisilla hilloilla ja vaniljasiirapilla.

Tänään pöydässä nähtiin vihreää salaattia, mutta ainakin tämän kuun, mahdollisesti myös helmi- ja maaliskuun, ajattelin viettää pelkästään kauden kasvisten voimin. Pöydässä nähdään siis entistäkin enemmän juureksia ja kaalta. En kyllä pistä pahakseni ollenkaan. Koulukin alkaa ensi viikolla ja lounasruokailu siirtyy yliopiston ravintolaan. Siellä ajattelin suoda itselleni kaikkia tarjolla olevia salaattipöydän antimia, mutta kotiin en kurkkuja ynnä muita krumeluureja hanki. Hapankaali ja etikkakurkut, erilaiset juuresraasteet ja -levitteet saavat nyt korvata ne!

3 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä, tee mullekin joskus. Taidan olla ihan vanhaliitto itsekin...

Juppe kirjoitti...

terve
ihan satuin blogiisi (haku kylmäsavulohipiiras) mutta oli pakko kirjoittaa lyhyt kommentti (terveys+ruoka) -saas nähdä eksytkö tälle sivulle tätä ikinä lukemaan??? Oletko käynyt sivulla http://energian.net/terveys/info.html? Lue myös viljan surullinen tie jauhoksi... ELI miten olisi sellainen "lääketieteellinen" ruoka eli viljamyllyllä jauhot kokojyvä(luomu) jyvistä ja heti leipomaan (<20min jauhatuksesta) jolloin vittaliaineet tallella? Kehitä reseptit niin mä hoidan ne myyntiin Stockille ja kauppahalleihin ;) -eiku ihan oikeesti...
T. Juppe 0442888028
juha.korkka@efide.fi

Juppe kirjoitti...

niin, ja oli oikein oivallinen lohiresepti...modifioin sitä pikkasen:) lisäsin koskenlaskijaa sulatettuna täytteeseen ja pieniä kukkakaalinpalasia laidoille, ja paprika antoi sinne tänne kivoja makeita pirskahduksia.