lauantai 29. tammikuuta 2011

Soija-juurespataa ja spelttiä


Tämä on niitä ruokia, joita on helppo tehdä iso satsi kerralla ja pakastaa sitten pahan päivän varalle. Tähän on myös hyvä upottaa kaikkia jääkaapin vihanneslaatikosta löytyviä juureksia ja muitakin kasviksia, joista täytyisi jo päästä eroon. Tänään pata sisälsi seuraavaa:

Soija-juurespata

130 g soijapaloja tms
1 l vettä
3 kuivattua chiliä
3 tl kasvisliemijauhetta

4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 rkl kp kookosöljyä
1 tl vihreää currytahnaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 palsternakka
1 lanttu
1 nauris
5 porkkanaa
1 tl rakuunaa
1 tl basilikaa
1/2-1 tl suolaa
1-2 dl vettä
1 prk kaurakermaa
mustapippuria

Keitä soijapaloja kasvisliemessä chilien kanssa n. 10 min. Valuta. Hienonna sipulit ja kuutioi juurekset. Kuumenna öljy, lämmitä siinä currytahnaa ja mausteita hetki. Lisää sitten sipulit ja vähän ajan päästä juurekset. Kuullottele 5-10 min ja lisää sitten soijapalat, vesi, suola ja yrtttimausteet. Anna kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat mukavan pehmeitä. Lisää kaurakerma ja pippuria, tarkasta maku. Tarjoa keitetyn speltin (tai ohran) kanssa.


Lisäkkeenä vanha kunnon kaalisalaatti ja etikkapunajuuret. Äsken söin samaa toisen kerran ja laitoin lisäkkeeksi über-ihanaa salaattia:

kiinankaalia suikaleina
appelsiini palasina
hapankaalta

Ei kuullosta mitenkään tajunnan räjäyttävältä, mutta sesongin mehukas appelsiini, freesi kiinankaali ja Bio-Välityksen ihana kuminalla maustettu hapankaali sopivat toistensa seuraan kuin nenä päähän!

Päivällä pyöräytin myös sämpylöitö joulun jälkeen hamstraamastani porkkanasoseesta. Olin positiivisesti yllättynyt soseen mausta. Hiemanhan siinä oli einesaromia, mutta mukavasti makean porkkanaiselta se myös maistui. Ei ihan huono ostos hintaan 80 snt/kg. Onhan tuota vielä muutama kilo jääkaapissa jäljellä, osa lanttusosetta. Tarttis melkein tehä porkkana- tai lanttulaatikkoa, alkoi niin himottamaan ajatus...


Porkkanasämpylät

500 g porkkanasosetta
2 dl vettä
1 pala hiivaa
2 dl kaurahiutaleita
1-2 rkl siirappia
1 dl pellavarouhetta

n. 2 tl suolaa
2-3 dl hiivaleipäjauhoja
täysjyvä- ja sämpyläspelttijauhoja
3/4 dl kp rypsiöljyä

Murenna porkkanasoseeseen ja veteen hiiva, sekoita mukaan kaurahiutaleet, siirappi ja pellavarouhe. Anna juurtua 45-60 min. Lisää suola ja alusta mukaan jauhot. Lisää loppuvaiheessa öljy. Leivo sämpylöiksi, kohota ja paista 225 asteessa n. 15 min.

Ei kommentteja: