sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Avokado-hernetahnaa, punajuuri-vuohenjuustopiirakkaa ja ruusukaalia vaihteen vuoksi


Voi minua, kun en ole ehtinyt/jaksanut alkaa postailemaan mitään viime viikolla ja nyt kaikki reseptit on unohtuneet. Täytyy vähän mututuntumalla veikkailla, mitä näihinkin ruokiin on tullut nakattua, että siltä pohjalta mennään...

Tämä on kyllä ihan superhyvää ja kaunistakin vielä! Kurkuma värjää bulgurin ihanan keltaiseksi, vihreä ruusukaali ja violetihtava sipuli antavat oman lisänsä.

Ruusukaalia ja bulguria namisti

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kp kookosöljyä
1 pkt ruusukaalia
2 dl kikherneitä
(marinoitua fetaa ja öljyä)
1 dl bulguria
2 dl vettä, ripaus suolaa
kourallinen saksanpähkinöitä
1-2 tl Provencalen yrttiseosta
1/2-1 tl kurkumaa
suolaa, mustapippuria

Höyrytä ruusukaalit napakoiksi, keitä bulgur. Kuullota suikaloitua punasipulia ja valkosipulia öljyssä, lisää ruusukaalit ja paistele hetki. Lisää kikherneet, bulgur, mausteet ja pähkinät. Sekoittele hetki. Lisää lopuksi fetakuutiot ja hieman niiden öljyä. (Voi hyvin tehdä ilmankin fetaa, multa vaan sattui löytymään kaapista.)

Avokado-hernetahnaa tein Ahmijan ihanien tahnojen innoittamana:
http://ahmija.blogspot.com/2011/01/karppi-peltileipa-hauskat-kasvistahnat.html
Ajattelin kerrankin seurata ohjetta, mutta eiköhän siinä loppujen lopuksi käynyt niin, että päädyin syytämään kulhon täyteen kaikkea kaapin pohjalta löytyvää... Nooh, yritys hyvä ja lopputulos oli oikein mainiota joka tapauksessa, sekä leivän päällä että ihan vaan lisukkeena lautasen reunalla.


Avokado-hernetahna

1/2 pss pakasteherneitä
1 avokado
1/2-1 dl suolapähkinöitä
n. 1 dl kikherneitä
1/2 limen mehu
2 rkl saksanpähkinäöljyä
1/2 tl juustokuminaa
musta- ja cayannepippuria
tarvittaessa suolaa

Soseuta kaikki tahnaksi.


Punajuuri-vuohenjuustopiiras

Pohja
2 dl spelttijauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl seesaminsiemeniä
ripuas suolaa
1 tl leivinjauhetta (ei pakollista ollenkaan)
1 dl kp rypsiöljyä
3/4-1 dl turkkilaista jogurttia

Täyte
4-5 keitettyä punajuurta
200 g vuohenjuustoa
2 dl kaurakermaa
2 munaa
vajaa 1 tl suolaa
1 tl timjamia
mustapippuria

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy ja jogurtti sekä tarvittaessa vielä vähän jauhoa. Painele taikina leivinpaperoidun pyöreän vuoan pohjalle (kauliminen alkuun auttaa) ja esipaista n. 10 min 200 asteessa (meillä oli leivinuunissa ehkä hieman kuumempikin, mutta sole niin justhiinsa!).
Viipaloi punajuuret ja vuohenjuusto ja asettele limittäin esipaistetulle pohjalle. Kaada päälle maustettu kerma-munaseos. Paista vielä puolisen tuntia, kunnes täyte on hyytynyt kunnolla.

Ekana päivänän syötiin tämän kanssa paahdetuilla siemenillä höystettyä kaalisalaattia ja toisena (, jolloin nämä karmivat kuvatkin on näpätty) laitoin parsakaalista kivaa lisuketta piirakalle.


Aurinkoinen parsakaalisalaatti

1 parsakaali
1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl basilikaa
suolaa, mustapippuria
1 appelsiini
2 rkl auringonkukansiemeniä

Höyrytä parsakaali napakaksi. Kuumenna hienonnettua valkosipulia öljyssä pannulla, lisää parsakaali ja paista hetki. Mausta, lisää appelsiinipalat ja paahdetut (jos jaksaa) auringinkukansiemenet.



Ei kommentteja: