lauantai 26. kesäkuuta 2010

Juhannusbuffet


Jiihaa! Juhannus ja siis hyväksyttävä syy laittaa pöytä väärälleen herkkuja sekä testailla uusia reseptejä. Teemana ehkä vähemmän yllättäen kauden kasvikset ja kala. Täytyy sanoa, että suoritus meni tänään kyllä aikas nappiin: kaikki oli erittäin maistuvaa, ainakin omasta mielestäni. Muiden hyväksyvä hymiinä ja maiskuttelu tukee mielipidettäni. Tässä menu.


- papusalaatti (Maalaisunelman Kesäruoka)
- vihertävä spelttisalaatti (mukalema norjalaisen Maison Mat & Vin -lehden ohjeesta)
- marinoidut punajuuret
- raikas kaalisalaatti
- tomaatti-kesäkurpitsavuoka
- paahdetut porkkanat ja kirsikkatomaatit rucolapedillä
- chevrekastike
- uudet perunat
- juhannussilli
- kylmäsavulohi
- lämminsavulohi
- savustettu makrilli
- rieska, ruisleipä, peltileipä
- kirnuvoi
- kotikalja, maito ja vesi

- mansikat, persikkaa, ananasta, pekaanipähkinöitä ja kookoslastuja kermavaahto- ranskankerma-turkkijogurtilla

Papusalaatti

400 g isoja valkoisia papuja keitettynä (tai ohjeen mukaan 1 prk)
0,5 rkl pieniä kapriksia
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 porkkana raastettuna
(5 sardillifileetä, jotka skippasin)

Kastike:
1,5 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
1 mm mustapippuria
1 puristettu valkosipulinkynsi
4,5 rkl oliiviöljyä

Sekoita kastike ja yhdistä se muihin aineisiin. Anna maustua viileässä.

Vihertävä spelttisalaatti (omnomnomnom!)

2 dl risottospelttiä
4 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
200 g vihreää parsaa
200 g parsakaalta
1 pieni nippu persiljaa hienonnettuna
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
0,5 dl saksanpähkinöitä
suolaa

Kastike:
1 rkl sitruunamehua
0,5 rkl balsamicoa
suolaa
0,5 tl Dijon-sinappia
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl saksanpähkinäöljyä

Keitä speltti imeyttämällä kasvisliemessä. Kiehauta parsat ja parsakaalet napakoiksi suolatussa vedessä (2-4 min). Paahda saksanpähkinät ja pieni niitä. Sekoita salaatin ainekset keskenään. Sekoita kastike ja yhdistä salaattiiin. Tarjoa lämpinä tai kylmänä.


Punajuuret keitin ja marinoin rypsiöljy-omenaviinietikka-hunaja-suola-pippuri-timjami-seoksessa.

Kaalisalaatissa kaalta, kurkkua, retiisiä, omenaa, paprikaa, herneitä ja tilliä öljykastikkeella.


Tomaatti-kesäkurpitsavuoka

3 tomaattia (ei liian kypsiä)
0,5-1 kesäkurpitsaa
n. 150 g vuohenjuustoa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Siivuta tomaatti, kesäkurpitsa ja vuohenjuusto, asettele siivut limittäin vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja valuta päälle kevyesti oliiviöljyä. Paista 200 asteessa noin 30 min.


Paahdetut porkkanat ja kirsikkatomaatit rucolapedillä

n. 500 g porkkanoita
2 rkl oliiviöljyä
n. 0,5 tl suolaa
0,5 tl inkkarisokeria
viispippuria
pari tettua kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä (n. 1 rkl)
0,5-1 pss rucolaa
n. 3 rkl paahdettuja auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä

Paloittele porkkanat, laita peltille ja sekoita joukkoon öljy, suola, sokeri ja pippuri. Paahda 225 asteessa 20-30 min. Lisää peltille tomaattitertut (valuta päälle oliiviöljyä), kun paistoaikaa kulunut 10-15 min. Levitä tarjoiluvadille rucola, aseta päälle pehmeän napakat porkkanat ja tiristetyt tomaatit ja ripottele siemenet päälle. Tarjoile chevrekastikkeen kera.


Chevrekastike

n. 50 g chevreä notkistettuna
yht. 2 dl ranskankermaa ja turkkilaista jogurttia
2 tl hunajaa
ripaus suolaa ja pippuria
1 rosmariinin oksan lehdet hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna

Juhannussilli

1 prk Ahti-silliä
1 uuden sadon sipuli varsineen hienoina siivuina
1 kananmuna hienonnettuna
0,5 prk smetanaa
0,5 hapankorppua murusina
tilliä

Asettele sillipalat, sipuli ja kananmuna vadille. Laita päälle smetana, hapankorppumurut ja tilli.

Peltileipä

5 dl vettä
1 pala hiivaa (vähempiki riittää)
kukkura 1 tl suolaa
2 tl inkkarisokeria
2 dl auringonkukansiemeniä
3 dl grahamjauhoja
5 dl sämpyläjauhoja
n. 2 dl hiivaleipäjauhoja
n. 0,5 dl rypsiöljyä

Leivotaan normihiivataikina ja kohotetaan kaksinkertaiseksi (n. 1 h). Levitetään peltille ja uusi kohotus (n. 15 min). Paisto n. 190 astetta 30 min.

Ei kommentteja: