Kesän ensimmäinen kakku on tyypillisesti tullut tehtyä äitikän synttäripäivän sattuessa kohdalle, niin nytkin. Mansikoitakin on jo ollut saatavilla, joten minulla ei luonnollisestikaan ollut muuta mahdollisuutta kuin valmistaa mansikkakakku. Mansikka ja raparperi on mielestäni valloittava kombinaatio, jota halusin tässä kakussakin kokeilla. Uutta raparperia ei meidän penkistä ole vielä ollut saatavilla, mutta pakasteesta ongin viimeisiä edelliskesän raparpereja. Kokeilulistalla pitempään ollut lemon curd pääsi myös osaksi kakkua, josta - vaikka itse sanonkin - aika komea pakkaus tulikin.
Raikas mansikka-raparperikakku
Pohja:
4 munaa
1,5 dl intiaanisokeria
1 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl spelttijauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Lemon curd:
3 munaa
1 dl intiaanisokeria
1 dl ruokosokeria
1 dl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
50 g voita
Raparperisose:
n. 0,5 l raparperin paloja
0,5 dl intiaanisokeria
Kostutukseen:
1-1,5 dl maitoa
Täyte:
lemon curdia
raparperisose
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikoita
Koristelu:
lemoncurdia
mansikoita
4 dl kermaa
1-2 tl vaniljasokeria
1 rkl intiaanisokeria
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet varovasti käännellen joukkoon ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa 40-45 min. Anna pohjan jäähtyä.
Valmista lemon curd sekoittamalla kattilassa munat, sokeri, sitruunanmehu ja -kuori. Kiehauta seos koko ajan hyvin sekoittaen ja nosta pois liedeltä. Sekoita vielä hetki ja lisää voi nokareina joukkoon. Jäähdytä kylmävesihauteessa.
Keitä raparperit ja sokeri soseeksi miedolla lämmöllä.
Halkaise kakkupohja 2 tai 3 osaan. Kostuta alapohja ja täytä: ensin lemon curdia, päälle raparperisose, pilkottuja mansikoita ja lopuksi kermavaahto (maustettu vaniljasokerilla). Nosta kansi päälle ja kostuta. Jätä yöksi vetäytymään.
Levitä kakun pinnalle lemoncurdia ja asettele mansikat haluamallasi tavalla. Koristele intiaani- ja vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla.
Mielestäni erittäin maukas kakku: sitruunan ja raparperin ihana raikkaus, tuoreet mansikat ja paljon kermaa tumman ja aromikkaan kakkupohjan rinnalla - ei se voi olla kuin hyvää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti