keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Synttärikakku äiteelle


Rakastan tehdä kakkuja ja kaikkea leipomista ihan yleensäkin. Harmillinen puoli on se, etten juurikaan pidä makeiden leivonnaisten syömisestä. Siispä olen hyvin onnellinen aina leipomatilaisuuden tullen ja teen mielelläni kakkuja juhlistettavan tilaisuuden kohdalle sattuessa.

Kesän ensimmäinen kakku on tyypillisesti tullut tehtyä äitikän synttäripäivän sattuessa kohdalle, niin nytkin. Mansikoitakin on jo ollut saatavilla, joten minulla ei luonnollisestikaan ollut muuta mahdollisuutta kuin valmistaa mansikkakakku. Mansikka ja raparperi on mielestäni valloittava kombinaatio, jota halusin tässä kakussakin kokeilla. Uutta raparperia ei meidän penkistä ole vielä ollut saatavilla, mutta pakasteesta ongin viimeisiä edelliskesän raparpereja. Kokeilulistalla pitempään ollut lemon curd pääsi myös osaksi kakkua, josta - vaikka itse sanonkin - aika komea pakkaus tulikin.

Raikas mansikka-raparperikakku

Pohja:
4 munaa
1,5 dl intiaanisokeria
1 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl spelttijauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Lemon curd:
3 munaa
1 dl intiaanisokeria
1 dl ruokosokeria
1 dl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
50 g voita

Raparperisose:
n. 0,5 l raparperin paloja
0,5 dl intiaanisokeria

Kostutukseen:
1-1,5 dl maitoa

Täyte:
lemon curdia
raparperisose
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikoita

Koristelu:
lemoncurdia
mansikoita
4 dl kermaa
1-2 tl vaniljasokeria
1 rkl intiaanisokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet varovasti käännellen joukkoon ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa 40-45 min. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista lemon curd sekoittamalla kattilassa munat, sokeri, sitruunanmehu ja -kuori. Kiehauta seos koko ajan hyvin sekoittaen ja nosta pois liedeltä. Sekoita vielä hetki ja lisää voi nokareina joukkoon. Jäähdytä kylmävesihauteessa.

Keitä raparperit ja sokeri soseeksi miedolla lämmöllä.

Halkaise kakkupohja 2 tai 3 osaan. Kostuta alapohja ja täytä: ensin lemon curdia, päälle raparperisose, pilkottuja mansikoita ja lopuksi kermavaahto (maustettu vaniljasokerilla). Nosta kansi päälle ja kostuta. Jätä yöksi vetäytymään.

Levitä kakun pinnalle lemoncurdia ja asettele mansikat haluamallasi tavalla. Koristele intiaani- ja vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla.

Mielestäni erittäin maukas kakku: sitruunan ja raparperin ihana raikkaus, tuoreet mansikat ja paljon kermaa tumman ja aromikkaan kakkupohjan rinnalla - ei se voi olla kuin hyvää!

Ei kommentteja: