sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Punajuurileipää, parsakaalikeittoa, hummusta ja vispipuuroa

Tänään tuli tosi pysähdyttävä ohjelma Neloselta: Maa ilmasta -sarjan ensimmäinen jakso, joka käsitteli tehomaataloutta. Pahin tarjoiltiin melko heti ohjelman aluksi. Videopätkät kanadalaisesta sikalasta ja ranskalaisesta (jos oikein muistan) "kanalasta" saivat minut itkemään lähes hysteerisesti. Tiput kuoriutuivat laatikoissa, joita oli pakattu päällekkäin ja vierekkäin barrikadeiksi valtavia määriä. Kuoriutuneet tiput kipattiin laatikoista liukuhihnoille, joita pitkin ne kulkivat tolkuttoman ahtaisiin tiloihin. Siellä ne varttuivat, lihasten kasvaessa sitä vauhtia, etteivät sisäelimet ja muut rakenteet pysyneet mukana. Loppujen lopuksi ne matkasivat pitkin kuljetushihnaa, jaloista roikkuen, kohti sähkötainnutusta ja kaulan katkaisua. En varmaan voi enää koskaan katsoa lastenkirjaa maatilan eläimistä tai pääsiäiskoristetta muistamatta tätä ohjelmaa. Kovaa katsottavaa, mutta tuskin olisi parempi, jos eläisin onnellisen tietämättömänä maailman pahuudesta. Koko ohjelman ajan näin kauheat kuvat eivät kuitenkaan jatkuneet, mutta torjunta-aineiden ja muiden myrkkyjen käytöstä tehoviljelyssä annettiin herättäviä esimerkkejä. Äiti ja isikin katsoivat ohjelmaa jonkin verran, ja äiti reagoi myös samoin kuin minä alkaen selvästi ajatella asioita oikeasti. Ohjelma selvästi pääsi tavoitteeseensa ainakin äidin kohdalla.

Sitten vähän iloisempiin asioihin eli tämän päivän kokkauksiin. Pitemmän aikaa olen halunnut tehdä uudestaan ihanaa Makun punajuurileipää, josta tuli tällä kertaa vieläkin parempaa kuin viimeksi. Tein sen veteen ja jauhoina käytin täysjyvä- ja sämpyläjauhospelttiä. Hummusta tein myös muistellen viime kerran oivaa makuparia. Tällä kertaa tein hummuksen uuden raamattuni, Tuija Ruuskan Kasviskeittiön, ohjetta seuraillen ja siitä tulikin paljon viimekertaista parempaa.

Hummus
2,5 dl kikherneitä
1½ rkl tahinia + 1/4 dl vettä
1/4 dl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
1/4 dl persiljaa (tuore/pakaste)
½-1 tl suolaa
1/4 dl vettä (tai appelsiinimehua)
ripaus paprikajauhetta
Soseuta kikherneet tehosekoittimessa. Sekoita vesi ja tahini ja lisää muiden aineiden kanssa kikherneisiin, sekoita hyvin. Anna maustua kylmässä ainakin pari tuntia.

Parsakaalikeitto myös Ruuskan kirjasta. Halutti ihan simona laittaa mukaan myös valkosipulia, mutta päätin pysyä lujana ja tehdä kerrankin jotain ilman valkosipulia. Lisäsin kuitenkin alkuperäisestä ohjeesta poiketen valmiiseen keittoon ryöpsäyksen chilimaustetta. Se teki terää muuten aika miedolle keitolle. Itse tein vajaan puoli annosta, mutta laitan tähän koko ohjeen.

Parsakaalisosekeitto (4-6 annosta)
n. 10 cm:n pala purjoa (laitoin perussipulin)
4 isoa perunaa
1 porkkana
1 parsakaali
2 rkl öljyä
½ tl muskottia
n. 1½ l vettä
mustapippuria
1-2 dl kasviskermaa
1-2 tl suolaa
tuoretta persiljaa
(Helmin lisä: 1 tl(vahvuudesta riippuen) chilimaustetta)

1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä

Hauduta purjoa/sipulia öljyssä, lisää kuutioidut juurekset ja parsakaali(jätä muutama kukinto) sekä muskotti. Kuullottele hetki, lisää sitten vesi ja keitä pehmeäksi. Lisää loppuvaiheessa loput parsakaalen kukinnot. Ota viimeksi lisätyt kukinnot pois kattilasta, soseuta keitto, mausta ja lisää kerma. Tarjoile parsakaalen kukintojen ja auringonkukansiementen kanssa.


Välipalaksi vielä marjapuuroa. Kauramaidon kanssa namia..



Vispipuuro

8 dl vettä

1½ dl täysjyväspelttimannaa

ripaus suolaa

1 dl täysruokosokeria

3 dl puolukoita + 1-2 dl survosta

Vispaa kiehuvaan veteen manna, lisää sokeri, puolukat ja suola. Anna hautua noin 10 min. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.

Ei kommentteja: