sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Kahden kaalen keittoa ja kaurasämpylöitä

Jotensakin tuntuu, että laittamani ruoat ovat nykyään koostumukseltaan aika samanlaisia. Melkein poikkeuksetta pataan päätyy mausteita ja sipuleitä öljyyn, päälle perunoita, linssejä tai papuja(usein kikherneitä), erilaisia kaaleja, tomaattimurskaa, porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, vihreitä herneitä, pinaattia... Ei kaikkea kerralla, mutta nämä ainesosat toistuvat melkein päivittäin. Tänään jatkui sama linja.


Kahden kaalen keitto (3-4 annosta)

2 rkl oliiviöljyä

kurkumaa, juustokuminaa, korianteria, garam masalaa (½-1 tl kutakin)

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

4 perunaa

1½ dl vihreitä linssejä

5-7 dl vettä

1 pienehkö parsakaali

1 pieni kukkakaali
1 tl suolaa

Kuumenna mausteita ja hienonnettuja sipuleita öljyssä muutamia minuutteja. Lisää perunakuutiot ja huuhdotut linssit, vesi hetken päästä. Anna kiehua noin 30 min. Lisää kaalten kukinnot, pilkotut varret(ei puisevia osia) vähän aiemmin. Mausta lopuksi suolalla.


Leivinuuni antaa leivonnaisille aivan erilaisen värin kuin sähköuuni. Siinä en ole koskaan saanut paistettua näin kauniin värisiä sämpylöitä. Sämpylät oli muutenkin tosi hyviä: ihanan kuohkeita ja maukkaita, joskin himpun verran liian suolaisia. Johtui varmaan siitä, että käytin mittasarjaa, jonka teelusikka on suurempi kuin normaalisti käyttämäni suola-astian lusikka.


Kaurasämpylät (20 sämpylää)

5 dl vettä

n. 40 g hiivaa

2 tl suolaa

1 kukkura rkl inkkarisokeria

3 dl kaurajauhoja

2 dl kauraisia sämpyläjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

n. 2½ dl tummia hiivaleipäjauhoja

½ dl öljyä

Ei kommentteja: