lauantai 12. marraskuuta 2011

Tapastelua

Kauan suunniteltu Espanja-ilta toteutettiin A:n ja J:n sekä lisävahvistus-H:n kanssa toteutettiin vihdoin viime lauantaina. Menua hieman karsittiin alkuperäisesti, koska paellaa näiden mässyjen lisäksi olisi tuskin mahtunut keneenkään. (Paitsi ehkä...)



Ensimmäistä, mutta tuskin viimeistä, kertaa kokeilin tapasten valmistusta yhdessä ystävien kanssa. Neljä eri sorttia, yksi jokaiselle, valmistui mukavasti leppoisissa tunnelmissa. Kattaus oli hurjan kaunis ja A:n ihanat tuikkulyhdyt toivat tunnelmaa pimeään iltaan. Hartaudella maistelimme herkkuja pitkän aikaa. Niin hartaudella, että kaikki lautaset tyhjenivät tarkasti.



Ainoa suurempi säätö tapahtui tapenaden kanssa. Ohjeessa ollut kalakastike kalskahti heti hieman oudolta korvaani, oltiin sentään Espanjassa eikä Aasiassa. Määrätty määrä soosia kuitenkin heitettiin tapenadea maustamaan ja mmmghhmmph... Maku muotoutui melko, hmm, merelliseksi, etten sanoisi... Ikinä koskaan milloinkaan en ole maistanut niin pahaa tapenadea! Ehdotin jo uuden satsin tekemistä, mutta H ehdotti, että huuhtelisimme siivilässä tapenaden, jolloin liika merellisyys katoaisi viemärin ihmeelliseen maailmaan. Ei huono ehdotus, sillä lopputulos alkoi jo maistua kunnon tapenadelta, mutta pieni merellinen vivahde säilyi. Serranokinkkuleivät pelastettu!

Don't try this at home.







Espanjalainen perunamunakas


400 g perunaa (kuorittuna ja keitettynä)
1 kpl sipulia
1 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta salviaa (silputtuna)
1 tl suolaa
4 kpl munaa
4 rkl vettä

Lisäksi
20 kpl oliiveja (sitruunatäytteellä)
1 dl tuoretta timjamia

Viipaloi perunat. Silppua sipulit. Kuullota kasvikset oliiviöljyssä paistinpannulla (Ø 24 cm). Mausta salvialla ja suolalla.
Sekoita munat ja vesi kulhossa. Kaada seos pannuun. Anna hyytyä keskilämmöllä. Jäähdytä.
Kumoa munakas leikkuulaudalle ja leikkaa paloiksi.
Keihästä oliivi cocktailtikkuun ja paina munakaspalaan. Somista halutessasi timjamilla.




Serranokinkku-tapenadeleivät

Tapenade eli oliivitahna:
2 1/2 dl kivettömiä oliiveja (mustia)
2 rkl kapriksia
1 kpl valkosipulinkynttä (paloiteltuna)
3 rkl oliiviöljyä
2 tl kalakastiketta (ÄLÄ HYVÄ IHMINEN!)
1 tl sitruunankuoriraastetta
1/2 tl mustapippuria

100 g kinkkua (serrano)
10 kpl kirsikkatomaattia
5 kpl maalaisleipäviipaletta paahdettuna (meillä tekemääni kauraleipää)
4 rkl basilikaa

Mittaa tapenaden aineet kapeaan kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tai käytä monitoimikonetta. Tarkista maku.
Sivele suupalan kokoisille leiville oliivitahnaa. Halkaise kinkkuviipale ja kiepauta se löyhästi rullalle leivälle. Halkaise kirsikkatomaatit ja nosta tapaspalalle. Koristele tuoreyrtillä.




Marinoidut paprikat manchego-juustolla

200 g punaista paprikaa

Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
1/2 dl hunajaa
1 kpl sitruunaa (kuori suikaleina + mehu)
2 kpl valkosipulinkynttä (viipaloituna)
1 tl kuivattua chiliä (piripiri tai pala tuoretta chiliä)
2 rkl tuoretta rosmariinia (oksia pätkittynä)
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

250 g juustoa (manchego)

Pese paprikat, halkaise ne ja poista siemenet, kannat ja valkoiset osat. Paahda tai grillaa paprikat mustiksi kuoripuolelta. Sulje 10 minuutiksi muovipussiin ja poista sitten mustunut kuori.
Paloittele paprikat kulhoon. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada paprikoille. Anna maustua mielellään ainakin pari tuntia.
Leikkaa juusto paloiksi ja kiinnitä paprikapala päälle cocktailtikulla. Koristele marinadin rosmariinilla.



Kikherneitä ja manteleita

2 dl kikherneitä
1/2 dl oliiviöljyä
1 kpl sipulia (silputtuna)
1/2 dl rusinoita
2 kpl tomaattia (kuutioituna)
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl manteleita

Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli. Kaada liotusvesi pois.
Keitä kikherneitä suolattomassa vedessä noin tunti, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä purtaviksi. Kokeile kypsyyttä maistamalla. Valuta herneet.
Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla ja kuullota siinä sipulisilppu pehmeäksi. Lisää rusinat  tai korintit, joita voit halutessasi ensin hieman silputa. Lisää valutetut kikherneet pannulle ja kääntele.
Lisää kuutioidut tomaatit, sitruunamehu, suola ja pippuri. Nosta pannu hetkeksi syrjään.
Kuumenna toisella pannulla tai kattilassa ruokalusikallinen öljyä ja ruskista siinä mantelit.
Yhdistä mantelit kikherneseokseen ja tarkista maku. 


Kikkaraherkku käskettiin tarjota almogrote-juustotahnan kera, joka ei sanonut oikein mitään kenellekään. Hätäratkaisuna tein pikaisesti "Helmin kootut sotkut" -juustotahnan, joka kyllä kruunasi tämän herkun! Jääkaapista löytyi turkkilaista jogurttia, parmesaania ja sinihomejuustoa, joista tein paksun tahnan ja maustoin sen mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä (basilika, rosmariini)
Oliiviöljy, kikherneiden ja ihanan rouskuvien manteleiden liitto nousi ehdottomasti suosikikseni illan antimista!



Juomana oli mukavan mausteinen, keskitanniininen Syrah, joka ainakin itselleni maistui huomattavan hyvin.



Jälkiruokana maistelimme espanjalaistyylistä kaakaota, joka tehtiin maidosta ja suklaasta ja joka oli todennäköisesti parasta kaakaota ikinä! Fazerina toi tosi kivan vivahteen tumman suklaan kaverina. Idea on niin ikään Makusta.


Espanjalainen kaakao

1 l maitoa
100 g suklaata (35 g Fazerinaa ja loput tummaa suklaata)

1 dl kuohukermaa
suklaarouhetta

Paloittele suklaa, lisää maito ja kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Kaada kuppeihin, lisää päälle vaahdotettua kermaa, suklaarouhetta ja nauti lämpöisestä herkusta.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana lukea näitä kirjotuksia ja muistella teitä :) Toi mun tekemä meritahna oli kyl pahaa :DDD Ikävä teitä! <3

t. Hene

Helmi kirjoitti...

Se oli kyllä aika jäätävää.. :D
Meillä myös Heneä ikävä! Toivottavasti nähdään pian! (: