Ensimmäistä, mutta tuskin viimeistä, kertaa kokeilin tapasten valmistusta yhdessä ystävien kanssa. Neljä eri sorttia, yksi jokaiselle, valmistui mukavasti leppoisissa tunnelmissa. Kattaus oli hurjan kaunis ja A:n ihanat tuikkulyhdyt toivat tunnelmaa pimeään iltaan. Hartaudella maistelimme herkkuja pitkän aikaa. Niin hartaudella, että kaikki lautaset tyhjenivät tarkasti.
Ainoa suurempi säätö tapahtui tapenaden kanssa. Ohjeessa ollut kalakastike kalskahti heti hieman oudolta korvaani, oltiin sentään Espanjassa eikä Aasiassa. Määrätty määrä soosia kuitenkin heitettiin tapenadea maustamaan ja mmmghhmmph... Maku muotoutui melko, hmm, merelliseksi, etten sanoisi... Ikinä koskaan milloinkaan en ole maistanut niin pahaa tapenadea! Ehdotin jo uuden satsin tekemistä, mutta H ehdotti, että huuhtelisimme siivilässä tapenaden, jolloin liika merellisyys katoaisi viemärin ihmeelliseen maailmaan. Ei huono ehdotus, sillä lopputulos alkoi jo maistua kunnon tapenadelta, mutta pieni merellinen vivahde säilyi. Serranokinkkuleivät pelastettu!
Don't try this at home. |
Espanjalainen perunamunakas
400 g perunaa (kuorittuna ja keitettynä)
1 kpl sipulia
1 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta salviaa (silputtuna)
1 tl suolaa
4 kpl munaa
4 rkl vettä
Lisäksi
20 kpl oliiveja (sitruunatäytteellä)
1 dl tuoretta timjamia
Viipaloi perunat. Silppua sipulit. Kuullota kasvikset
oliiviöljyssä paistinpannulla (Ø 24 cm). Mausta salvialla ja suolalla.
Sekoita munat ja vesi kulhossa. Kaada seos pannuun. Anna
hyytyä keskilämmöllä. Jäähdytä.
Kumoa munakas leikkuulaudalle ja leikkaa paloiksi.
Keihästä oliivi cocktailtikkuun ja paina munakaspalaan.
Somista halutessasi timjamilla.
Serranokinkku-tapenadeleivät
Tapenade eli
oliivitahna:
2 1/2 dl kivettömiä oliiveja (mustia)
2 rkl kapriksia
1 kpl valkosipulinkynttä (paloiteltuna)
3 rkl oliiviöljyä
2 tl kalakastiketta (ÄLÄ HYVÄ IHMINEN!)
1 tl sitruunankuoriraastetta
1/2 tl mustapippuria
100 g kinkkua (serrano)
10 kpl kirsikkatomaattia
5 kpl maalaisleipäviipaletta paahdettuna (meillä tekemääni kauraleipää)
4 rkl basilikaa
Mittaa tapenaden aineet kapeaan kulhoon ja soseuta
sauvasekoittimella tai käytä monitoimikonetta. Tarkista maku.
Sivele suupalan kokoisille leiville oliivitahnaa. Halkaise
kinkkuviipale ja kiepauta se löyhästi rullalle leivälle. Halkaise
kirsikkatomaatit ja nosta tapaspalalle. Koristele tuoreyrtillä.
Marinoidut paprikat manchego-juustolla
200 g punaista paprikaa
Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
1/2 dl hunajaa
1 kpl sitruunaa (kuori suikaleina + mehu)
2 kpl valkosipulinkynttä (viipaloituna)
1 tl kuivattua chiliä (piripiri tai pala tuoretta chiliä)
2 rkl tuoretta rosmariinia (oksia pätkittynä)
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
250 g juustoa (manchego)
Pese paprikat, halkaise ne ja poista siemenet, kannat ja
valkoiset osat. Paahda tai grillaa paprikat mustiksi kuoripuolelta. Sulje 10
minuutiksi muovipussiin ja poista sitten mustunut kuori.
Paloittele paprikat kulhoon. Sekoita marinadin ainekset
keskenään ja kaada paprikoille. Anna maustua mielellään ainakin pari tuntia.
Leikkaa juusto paloiksi ja kiinnitä paprikapala päälle
cocktailtikulla. Koristele marinadin rosmariinilla.
Kikherneitä ja manteleita
2 dl kikherneitä
1/2 dl oliiviöljyä
1 kpl sipulia (silputtuna)
1/2 dl rusinoita
2 kpl tomaattia (kuutioituna)
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl manteleita
Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli. Kaada
liotusvesi pois.
Keitä kikherneitä suolattomassa vedessä noin tunti, kunnes
ne ovat sopivan pehmeitä purtaviksi. Kokeile kypsyyttä maistamalla. Valuta
herneet.
Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla ja kuullota siinä
sipulisilppu pehmeäksi. Lisää rusinat
tai korintit, joita voit halutessasi ensin hieman silputa. Lisää
valutetut kikherneet pannulle ja kääntele.
Lisää kuutioidut tomaatit, sitruunamehu, suola ja pippuri.
Nosta pannu hetkeksi syrjään.
Kuumenna toisella pannulla tai kattilassa ruokalusikallinen
öljyä ja ruskista siinä mantelit.
Yhdistä mantelit kikherneseokseen ja tarkista maku.
Kikkaraherkku käskettiin tarjota almogrote-juustotahnan kera, joka ei sanonut oikein mitään kenellekään. Hätäratkaisuna tein pikaisesti "Helmin kootut sotkut" -juustotahnan, joka kyllä kruunasi tämän herkun! Jääkaapista löytyi turkkilaista jogurttia, parmesaania ja sinihomejuustoa, joista tein paksun tahnan ja maustoin sen mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä (basilika, rosmariini).
Oliiviöljy, kikherneiden ja ihanan rouskuvien manteleiden liitto nousi ehdottomasti suosikikseni illan antimista!
Juomana oli mukavan mausteinen, keskitanniininen Syrah, joka ainakin itselleni maistui huomattavan hyvin.
Jälkiruokana maistelimme espanjalaistyylistä kaakaota, joka tehtiin maidosta ja suklaasta ja joka oli todennäköisesti parasta kaakaota ikinä! Fazerina toi tosi kivan vivahteen tumman suklaan kaverina. Idea on niin ikään Makusta.
Espanjalainen kaakao
1 l maitoa
100 g suklaata (35 g Fazerinaa ja loput tummaa suklaata)
1 dl kuohukermaa
suklaarouhetta
Paloittele suklaa, lisää maito ja kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Kaada kuppeihin, lisää päälle vaahdotettua kermaa, suklaarouhetta ja nauti lämpöisestä herkusta.
2 kommenttia:
Ihana lukea näitä kirjotuksia ja muistella teitä :) Toi mun tekemä meritahna oli kyl pahaa :DDD Ikävä teitä! <3
t. Hene
Se oli kyllä aika jäätävää.. :D
Meillä myös Heneä ikävä! Toivottavasti nähdään pian! (:
Lähetä kommentti