keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Munakoiso-papupyörykät


Kaappientyhjennysoperaatio käynnissä. Tuloksena paahdettuja kasviksia, kasvispyöryköitä ja random-salaattia. Pyörykät onnistuivat yllättävän hyvin täysin mututuntumalla tehdyiksi pulleroiksi., vaikka perinteisesti en ole ollut mikään varsinainen taituri niiden teossa. Munakoisofanille tämä ruoka oli suurta herkkua, pavuilla ja pähkinöillä täydennettynä ne olivat myös proteiinien puolesta ravinteikasta muonaa. Pieni määrä sweet chili -kastikken tuomaa makeutta ja tulisuutta taittoi mukavasti pyörykäiden tuhtia makua.

Niin tämän ruoan, kuin kaikkien muidenkin kohdalla, koen maistelun olevan Se Juttu. Hyvää ruokaa on mielestäni nimittäin lähes mahdotonta tehdä ilman pieniä väliaikakatsauksia ruoan koostumukseen ja makuun. Aikais
emmin noudatin orjallisesti reseptejä ja pidättäydyin testaamasta ruoan makua ennen kuin se oli tarjolla lautasella. Hyväähän siitä niinkin tuli (ainakin yleensä...), mutta samanlaista syvyyttä ja maukkautta kuin nykyisin ruoissa ei ollut. Siispä summasummarum, jos haluat valmistaa sielukkaampaa ruokaa, tutustu siihen jo sen valmistumisen aikana ja kokeile rohkeasti hyvän (ja miksei huononkin) maun rajoja.


Munakoiso-papupyörykät

1 munakoiso
3 valkosipulinkynttä
3-4 rkl oliiviöljyä
n. 1/2 tl punaista currytahnaa
1 tl juustokuminaa
400 g papuja, esim. härkäpapuja
3/4 dl maapähkinöitä
n. 1,5 dl kaura- ja ruishiutaleita
2 rkl tahinia
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 tl persiljaa
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria

Paloittele munakoiso ja murskaa valkosipulit veitsen lappeen alla. Lämmitä öljy, juustokumina ja currytahna pannulla, lisää munakoiso ja valkosipuli. Paistele 5-10 min. Laita levy nollaan ja pyöritä sekaan pavut. Kaada seos kulhoon, lisää loput aineet ja aja sauvalla massaksi. Tarkasta maku! Tee pyörykät uunipellille ja paista 225 asteessa noin 15 min.

Paahdetut kasvikset

1/2 kg kukkakaalta
1/2 kg bataattia
2 rkl saksanpähkinäöljyä
suolaa, mustapippuria
1 tl inkkarisokeria
1 tl timjamia

Paloittele kasvikset. Valuta päälle öljy ja ripottele mausteet. Paahda uunissa 225 asteessa noin 15 min.

Random-salaatti

4 pientä naurista
2 pienehköä palsternakkaa
1 omena
1 dl puolukoita
n. 1 rkl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa

Raasta juurekset ja omena, sekoita kaikki ainekset.

Ei kommentteja: