sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kesällä on kiva lomailla!


Jipii, nyt se on koittanut! Kesäloma ja kokonaiset kaksi kuukautta aikaa tehdä mitä mieleen juolahtaa. Tosin, nyt kolme päivää lomailleena, tuntuu aika ajoin siltä, että tekisi mieli opiskella. Siis onko omituisempaa otusta tavattu... Opiskeluintoni (joka muuten yleensä herää erityisen vahvana, kun ei ole pakko lukea) olen ajatellut kanavoida pääasiassa kielten opiskeluun: saksan kertaamiseen ja espanjan kehittämiseen.

Viime viikot ovat menneet lukiessa tentteihin ja ravitsemustieteen pääsykokeeseen, joten kokkailuhommat ovat jääneet vähän vähemmälle. Tänään otin vähän menneitä viikkoja takaisin ja olenkin viettänyt lähes koko päivän ruoan parissa, tavalla jos toisellakin.

Aamupuuron jälkeen suunnistin ulos tyhjentämään kompostin valmista multaa kasvimaalle ja keräämään nuoria nokkosia. Sen jälkeen vuorossa oli lounaan valmistus. En voinut eilen ohittaa herkullisen näköistä (unkarilaista tosin) varhaiskaalikasaa kaupassa käydessäni, joten päivän pääaterialla tarjoilin kaalilaatikkoa. Rasiallinen käyttöön pääsyä odottelevaa luomuporsaan jauhelihaa pääsi mukaan ja lopputulos olikin oikein herkullinen. Kaalilaatikon voi tehdä monella tavalla, mutta oma ehdoton suosikkini syntyy pikapaistamalla kaalisuikaleet ennen uuniin laittamista. Kaalin voisi myös keittää lihaliemessä, mutta ajatuksena se ei tunnu minusta ollenkaan yhtä houkuttelevalta. Lopputulos lienee hieman hikinen ja freesi, kun taas värinsä säilyttänyt kaali herauttaa heti veden kielelle.


Kaalilaatikko (4:lle)

300 g luomujauhelihaa (porsasta)
2 sipulia
1/2 tl sellerisuolaa (tai normisuolaa)
mustapippuria
1 tl basilikaa
1 tl meiramia
1 varhaiskaali (noin 1 kg)
rypsiöljyä
1,5 dl ohrasuurimoita
n. 3 dl vettä
1/2 tl suolaa
1-2 rkl täysruokosokeria
2 dl ruokakermaa
ruiskorppujauhoja

Laita ohrasuurimot kiehumaan suolaveteen, imeytä vesi suurimoihin. Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli, mausta sellerisuolalla, pippurilla sekä yrteillä. Kaada sekoituskulhoon. Lisää pannulle vähän tarvittaessa rypsiöljyä ja paista kaali pikaisesti kahdessa erässä. Sekoita keskenään kaali, jauhelihaseos, ohra ja sokeri. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa suolaa. Kaada uunivuokaan, valuta päälle ruokakerma ja ripottele pinnalle korppujauho. Paista 225 asteessa 15 min, laske lämpö sitten 175 asteeseen ja jatka n. 40 min.


Lisäkkeenä oli juuresraastetta, puolukkasurvosta ja tomaattilohkoja. Juuresraaste oli oikein hyvää. Laitoin siihen porkkanaa, naurista, omenaa sekä ranskalaista kastiketta, jonka sekoitin rypsiöljystä, omenaviinietikasta, sinapista, hunajasta, suolasta ja pippurista.


Iltapäivällä kävin shoppailemassa herkkuja Haaparannan ICA Maxista. Sinne oli ilmestynyt pakasteallas, jossa oli neljässä laarissa marjoja: mustikoita, mansikoita, karhunavatukoita ja vadelmia. Kaikki, paitsi vadelmat, olivat vieläpä luomua! Marjoja sai kauhoa tukeviin paperipusseihin ja sitten punnita. Hinta oli mielestäni ihan kohtuullinen, 99 kruunua/100 g. Aika mukava säkillinenhän niitä lähti mukaan, kun oman pakastimen aarteet ovat päässeet jo loppumaan.
Kärryyn pääsi myös mm. luomumaksapasteijaa (salainen paheeni, herkkua näkkärin päällä raikkaan salaatin ja kurkun kanssa!) ja kivaa jauhoseosta. Siitä leivoin myöhemmin leipää, josta tulikin vallan maistuvaista.


Peltileipä

5 dl vettä
20 g hiivaa
1 omena raastettuna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja

1 dl spelttihiutaleita
0,5 dl seesaminsiemeniä
3/4 dl auringonkukansiemeniä
reilu 1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
kuitupitoista jauhoseosta, esim. tätä

vettä, kurpitsansiemeniä

Liuota hiiva veteen, lisää omenaraaste, kaurahiutaleet ja hiivaleipä- ja spelttijauhot. Anna herätä 30-45 min. Lisää spelttihiutaleet, siemenet, suola, öljy ja alusta sekaan jauhoja. Älä tee liian paksua taikinaa. Kohota reilu tunti.
Levitä taikina uunipellille ja kohota taas noin 45 min. Voitele vedellä, ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja paista 200 asteessa noin 30 min.

Vanhempien tyhjyyttään ammottavia pullavarantoja tuli myös täydennettyä. Ihan peruspullataikinan tein, inkkarisokerista ja hiivaleipäjauhoista. Toisesta puolesta syntyi korvapuusteja ja toisesta vanilja-puolukkapullia (levylle purkki vaniljarahkaa ja 1,5 dl puolukoita, joihin sekoitettu 2 tl inkkarisokeria ja 2 tl perunajauhoja). Hyvin näkyivät uppoavan.



Itselleni ja äidille laitoin iltaruoaksi salaatit. Ruotsalainen jäävuorisalaatti maistui tosi hyvältä, oli kuinka ravinneköyhää tahansa. Myös pikaisesti paistettu kesäkurpitsa kutitteli mukavasti makuhermoja.


Halloumi-kesäkurpitsasalaatti (2:lle)

jäävuorisalaattia
1 avokado
3 minipaprikaa
1/2 rs helmitomaatteja
6 paksua siivua kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
n. 80 g halloumia
sitruuna-oliiviöljyä

Revi salaatti, pilko avokado ja paprikat, puolita tomaatit. Levitä kahdelle lautaselle. Laita kesäkurpitsasiivut neljään osaan, paista pikaisesti pannulla ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Lisää kesäkurpitsat salaattilautasille ja paista vielä halloumiviipaleet molemmin puolin ennen salaattiin lisäämistä. Pirskota päälle sitruunaista oliiviöljyä.


Tässä vielä tentinjälkeissalaatti, josta olen näpännyt kuvan. Aika perussettiä: salaattia, uunissa kypsennettyjä punajuuria vuohenjuustolla, avokadoa, minipaprikoita, tomaattia. Paahdoin uunissa myös valkosipulinkynsiä, jotka pusertelin punajuurien sekaan. Kastikkeeksi valuttelin balsamicoa ja oliiviöljyä, tosin kuvan ottamisen jälkeen, koska balsamico ei ihanasta maustaan huolimatta juuri kaunista värikästä salaattia...


Ei kommentteja: