maanantai 2. toukokuuta 2011

Jyväskylän antimia


Vappu sujui vierailulla kaverien luona Jyväskylässä, joka on näin sivumennen sanoen kelpo kaupunki! On Ekoloa, Katriinan kauppaa, Kasvisravintola Katriinaa ja aktiivisia vegaanipiirejä ja ties mitä! Pakko antaa maininta myös Teijän Keittiöstä, jossa valmistetaan vapaaehtoisvoimin vegaanista ruokaa sunnuntaisin pari kertaa kuussa. Ruoka on monipuolista, vaihtelevaa ja vieläpä hyvin edullista (pääruoka 3 euroa + jälkkäri 1 e) , sillä TK ei ole voittoa tavoitteleva organisaatio.

Kaksi kertaa olen Jyväskylässä vieraillut ja jo kolme kertaa tieni on vienyt Sohwiin. Maan mainio ravintola, jossa tarjolla kiitettävästi kasvisruokaa, myös vegaaniversioita. Annokset ovat sopivan suuria, ettei jää maha tyhjäksi (seuralaisilleni ne olivat melkeinpä liian suuria..), mutta eivät kuitenkaan mitään mättöläjiä. Annosten ulkoasu on oikein siisti ja ruokahalua herättävä. Kiitosta saa myös annoksissa riisin tilalta käytetty ohra ja monipuoliset kasvisvalinnat.


Tällä kertaa tilasin gratinoituja soijapihvejä (Juustolla ja béarnaisekastikkeella gratinoitujen soijapihvien kaverina pinaattiohrattoa ja kasviksia.), eikä annoksessa juuri valittamista ollut. Kastike mehevöitti ihanasti pihvejä ja ohrattoa, kasvikset olivat mukavan rapsakoita sekä maukkaita.


Nappasin myös maistiaisen kaverin papuohratosta (menee omalle to do -listalle!) ja toiselta lautaselta löytyneet vegaanin soijapihvit olenkin jo aikaisemmin hyviksi todennut.


Kaveri johdatti minut myös vierailulle smoothie-baari Shasassa, joka olikin minulle ensimmäinen smoothie-baari koskaanikinä. Kokemus oli varsin miellyttävä. Tilaamani smoothie oli nimeltään Vitaboost (mansikka, puolukkaa, klementtiiniä, sitruunaa, omenaa, gojia, D-vitamiinia + ekstralisänä sain mehiläiskittivahaa eli propolista flunssan poistoon) ja kaverin lasista löytyi Puntti (banaania, mustikkaa, hamppua, lucumaa, inkivääriä, macaa, chiaa, viherjauhetta).


Vitaboost oli mukavan raikas ja virkistävä, sopiva alkudrinkki vähän ennen Sohwiin menoa. Puntti sen sijaan oli tuhdimpaa tavaraa, mutta sitäkin herkumpaa. Hintaa smoothielle kertyi 6 euroa, mikä tuntui ainakin Vitaboostista hieman suurelta. Puntissa taas oli kalliimpia ja erikoisempia aineksia, joten sen kohdalla hinta tuntui ymmärrettävältä. Kylmien smothieiden lisäksi tilattavissa oli mm. lämpimiä juomia sekä raakasuklaata. Yhdellä hyllyllä oli myytävänä erilaisia superfoodeja lucumasta kaakaovoihin ja vegaaniseen proteiinijauheeseen.Paikan miinuspuolena oli koko: pienessä tilassa ei paljoa tehnyt mieli alkaa lavertelemaan omista jutuistaan smoothien siemailun lomassa. On tietysti ymmärrettävää, että Shasan kaltainen vaihtoehtopaikka ei voi heti lyöttäytyä kovin suuriin tiloihin.


Täytyy kyllä sanoa, että luin mm. Imagesta hiukan hämärää juttua Shasan pyörittäjien ja Silverbankin keskinäisitä bisneksistä, mutta ehken asiaan vihkiytymättömänä kirjoita aiheesta enempää...

2 kommenttia:

ahmija kirjoitti...

Komppaan: Jyväskylä on varsin kelpo kaupunki!:) Sohwi on kyllä paras valinta kasvissyöjille- muiden ulkoruokintapaikkojen vegevaihtoehdot on ikävä kyllä rakenneltu proteiinipitoisuuksiltaan suht. onnettomiksi. Itsekin tykkäsin hullun lailla Sohwin uusimmasta listasta- ohran ja esim. tyrnin käyttö veti kyllä pointsit kotiin!

Anni Minerva kirjoitti...

Jyväskylän reissullani menetin sydämeni Shasalle - etenkin sen suklaapohjaisille smoothieille! Pidin paikasta oikein paljon, kuten koko Jyväskylästä. Sohwiin en olekaan vielä tutustunut.

Mediamyllerrys, johon Shasa on joutunut, on monin tavoin puolueellinen ja skandaalihakuinenkin. Ei ehkä kannata kovin sokeasti niellä kaikkea mitä lehdistö tai vaikka yleisradion Ajankohtainen kakkonen sanoo.