perjantai 4. maaliskuuta 2011

Munakoisotahnailua


Kaksi munakoisoa - yksi Helmi. Tuloksena kaksi erilaista munakoisotahnaa, joista molemmat ihania. Herää väkisinkin kysymys, miksi olen ignoorannut tätä ihanaista vihannesta keittiössäni?

Ekan version tein grillatusta munakoisosta. Tulos oli hyvin sileä, ehkä soseutin sitä vähän turhan innokkaasti sauvasekoittimella. Olisin tykännyt tahnan olevan hiukkasen karkeampaa. Maku oli kuitenkin hyvä, joskin valkosipulia kammoksuvilla saattaisi nousta tukka pystyyn... Lisäkkeenä ihanaa Sodankylän luomuvuohenjuusto, mausteista kukkakaalia ja nauris-omenaraastetta. Kukkakaalipannuun olisin halunnut laittaa ennemmin linssejä, mutta sopivia ei tällä kertaa kaapista löytynyt. Korvasin ne sitten quinorilla (quinoaa, seesaminsiemeniä, täysjyväriisiä, kikhernerouhetta). Olisi kyllä voinut jättää tämän komponentin kokonaan poiskin, sillä nyt en saanut toteutettua visiotani paistamalla kypsytetystä kukkiksesta, kun jouduin lisäämään vettä pannuun quinorin kypsentämiseksi.


Mausteinen kukkakaalipannu

1-2 rkl kp kookosöljyä
1 tl garam masalaa
500 g kukkakaalia
1 purjo
n. 1/2 tl suolaa
n. 1/2 dl quinoria (tai linssejä tai mitä nyt haluaa laittaa tai olla laittamatta)
n. 1 dl vettä

Lämmitä garam masalaa öljyssä hetki, lisää sitten kukkakaalinuput ja purjoviipaleet. Paistele n. 5 min, lisää quinori, vesi ja suola ja kypsennä n. 10 min kannen alla.

Munakoisotahna vol 1

1 munakoiso
2 valkosipulinkynttä (HOX! tulee aika valkosippalista...)
2-3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl juustokuminaa
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria

Grillaa munakoisoa 250 asteessa grillivastuksilla käännellen n. 20 min. Anna jäähtyä hetki ja irrota kuoret munakoisosta. Sekoita kaikki aineet ja soseuta sauvasekoittimella (tai jollain muulla vähemmän invasiivisella menetelmällä). Maistuu mainiolta kukkakaalipannun kera.


Tomaatti-rucolasalsa

3 tomaattia
1 punasipuli
1 (pieni) ruukku rucolaa
1/2 limen mehu
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Kuutioi tomaatit, hienonna sipuli, revi rucola ja sekoita ainekset keskenään.

Munakoisotahna nro 2 kehkeytyä taas kerran lenkkeillessäni (silloin jostain syystä pyörii usein ruoka mielessä...). Tästä tahnasta halusin "krouvimpaa" (eli karkeampaa, taas isiltä opittua sanastoa) ja tahinipitoista. Siitä tulikin tämän hetken ehdoton suosikkini tahnamaailmassa, nams!


Munakoisotahna vol 2

1 munakoiso
2-3 rkl oliiviöljyä
1 pieni punainen chili (miedohko)
1 tl Maroccan nights -mausteseosta tai muuta itämaista maustetta
2 valkosipulinkynttä
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
1-2 rkl limemehua

Kuutioi munakoiso ja hienonna chili. Paista pannulla mausteseoksen kanssa reilussa öljyssä. Paahda valkosipulinkynsiä kuorineen uunissa (225 astetta, 10 min). Soseuta kevyesti sauvasekoittimella kaikki aineet, tarkasta maku.

Söin tätä salaatin kanssa, josta löytyi tammenlehvä- ja jääsalaattia, tomaattia, kesäkurpitsaa, paprikaa, paahdettuja porkkanoita, marinoitua fetaa, kikherneitä (fetan marinadissa n. 30 min) ja oliiveja.


Ei kommentteja: