perjantai 4. helmikuuta 2011

Rentoutusruokaa


Rankan viikon päätteeksi ostosreissu Stockmannin Herkkuun ja kauppahalliin on suorastaan euforinen kokemus. Ruokashoppailua kaikessa rauhassa, värikkäiden hedelmien ja kasvisten loisto, purkkien ja pussukoiden hypistely, leipäosaston tuoksu ja herkulliset tuoksut gourmet-tiskistä. Vaikka ei kaikkea ostaisikaan, on visuaalinen elämys ja tunnelma suuri nautinto itsessään.
Kauppareissulta tarttui mukaan läjäpäin luomukasviksia ja -hedelmiä kaupungin parhaasta luomuvalikoimasta. Lisäksi luomuvuohenfetaa, pestoa ja mysliä varten pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja mansikoita. Seuraavaksi suuntaankin tästä nimenomaan tuon myslin tekoon. Kiva saada täytettä tyhjyyttään ammottavaan myslipurkkiin.

Tällä aterialla oli päämääränä jääkaapissa möllöttävän tofun käyttö. Kaupasta ostetut freesit kasvikset houkuttelivat myös ja kotimatkalla alkoi muotoutua ajatus freesistä salaatista ja leivitetystä tofusta. Leivitettyjä asioita miettiessäni mieleen tuli joskus maailmassa laittamani leivitetyt juuriselleri- ja kyssäkaalipihvit. Muistaakseni maku oli miellyttävä ja eihän siinä sitten muuta kuin selleri leikkuulaudalle tofun kanssa. Parhaat päivänsä nähnyt purjokin pääsi pannulle hautumaan. Lopputuloksena värikäs, raikas ja makoisa ateria, joka täytti niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Värikäs salaatti

pari kourallista salaattisekoitusta (rucola, punasalaatti, frisee)
pätkä kesäkurpitsaa
1 porkkana
kourallinen viinirypäleitä
1/2 avokado
3 aurinkokuivattua tomaatti
saksanpähkinäöljyä
sitruunamehua
hyvää suolaa (Maldon)

Sekoita salaattiin hieman öljyä ja sitruunamehua. Viipaloi kesäkurpitsa ja puolita viipaleet, leikkaa porkkana julienne-suikaleiksi, paloittele avokado ja aurinkokuivatut tomaatit ja puolita viinirypäleet. Sekoita kaikki keskenään ja ripota pinnalle muutama kide laatusuolaa.


Leivitettyä tofua ja juuriselleriä purjopedillä

2 siivua juuriselleriä
3 siivua tofua
1 muna
n. 1/2 tl suolaa
1/2-1 tl haluamaasi mausteseosta (esim. Santa Marian Durban curry)
ruiskorppujauhoja
kp rypsiöljyä

pieni purjo
öljyä
ripaus suolaa, mustapippuria ja hiven inkkarisokeria
sitruunamehua

Sekoita munaan mausteet. Pyöräytä tofu- ja sellerisiivut ensin munassa, sitten korppujauhoissa. Paista öljyssä ensin selleri. Laita hetkeksi kansi päälle, että selleri pehmenee. Laita sitten myös tofu pannulle ja paista molempiin rapea pinta.
Käytä lopuksi purjorenkaat pannulla, mausta ja tarjoile purjo petinä tofu- ja selleripihveille.
Paista loppu muna herkkulisukkeeksi.


Tofun voi leivittää myös ilman munaa, jos haluaa vegeversion. Itse olen viime aikoina käyttänyt munia ahkerasti: se on kuntoilijalle hyvä protskulisä ja ruokapiirin kautta saan edullisia lähi-semiluomu-munia. Ja onhan ne pojat hyviä!

Ei kommentteja: