torstai 17. joulukuuta 2009

Joulutunnelmia


Tässä on tullu laiteltua kaikenlaista sitä tahtia, ettei bloggailu oikein onnistu samassa vauhdissa. Tämä postaus sisältääkin enemmän tunnelmia kuin reseptejä, koska en jaksa alkaa niitä nyt kirjottaan... Jos jotakuta sattuu jokin kiinnostamaan, feel free to ask. (:

Riistapiirakkaa leivoin iltateelle, kun tuttavapariskunta lapsenlapsineen tuli käymään iltana menneenä. Pohjassa mm. kaurahiutaleita, speltti- ja ruisjauhoja, piimää, voita ja suolaa. Täytteessä riistakäristystä, purjoa, paprikaa, persiljaa, sinihomejuustoa, timjamia, munamaitoa ja juustoraastetta.

Omenasosetta keittelin pakkaseen samaisena päivänä. Kolme kiloa loboja kattiloihin vesitilkkasten kera. Mukaan myös sitruunamehua ja laitoin vajaan desin inkkarisokeria kiloa kohti. Normaalisti teen ilman sokeria, mutta nyt oli jotenkin niin happamia omppuja, että laitoin vähän makeutusta. Soseesta tulikin tosi <3.

Uusi ultimatesuosikkini on punajuuri. Onhan se aikaisemminkin tullut tiedostettua aikamoiseksi herkuksi, mutta nyt minusta on tullut suurkuluttaja. Omat punajuuret alkavat pikku hiljaa loppua, nyyh. Tässä herkullinen punajuurisalaatti, jossa keitettyjä punajuuria kuutioina, omenakuutioita, rypsiöljyä, hunajaa, etikkaa, suolaa, pippuria ja pakastepersiljaa. Kovin simppeliä, mutta, ah, niin hyvää.

Hirssi-aprikoosipuuron ohje löytyi Marianne Kiskolan ihanasta Papu, porkkana ja hillopullasta ja sen voisin oikeastaan tässä julkaista. Maistuu myös epäluuloisille iseille.

Aprikoosi-hirssipuuro

3 dl hirssiä
1 l maitoa (tai vettä)
kourallinen kuivattuja aprikooseja (silpusin pienemmäksi)
1 rkl hunajaa tai siirappia (laitoin 1 tl - ei olisi minusta tarvinnut sitäkään)
1 tl hienoa merisuolaa (maldon)

Huuhtele hirssi ja laita ainekset voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Mie laitoin yöksi uuninpesään hautumaan miedolle lämmölle. Joskus aamuyöllä laitoin kannen päälle juomassa käydessäni.

Otos piparitalkoista. Resepti on äitin työkaverin, mutta muokkasin sitä korvaamalla 2/3 sokerista inkkarilla ja jauhot hiivaleipäjauhoilla, osaksi laitoin myös spelttiä. Ohjeeseen tuli paljon voita, joten lopputuloksena saatiin rapsakoita pipareita. Itse tykkään ehkä enemmän pehmeistä, mutta mami ja dädi kannattavat näitä, joten näitä tulee siis myös tehtailtua. Huomatkaa, että sukupuolijakauma on aikalailla 50:50. Äiti-feministi olisi halunnut pelkkiä akkoja(ovat kuulemma nätimpiä), mutta minä puolustin ukkojen kunniaa ja tein sinnikkäästi myös kaksilahkeisia.

Rieskaakin innostuin tekemään, kun kauan odotetut paukkupakkaset saapuivat ja uunin sai luvan kanssa lämmittää tulikuumaksi. Maku on kyllä kohdallaan, mutta rakenteessa vielä hieman hakemista. Pitkään aikaan en ole taas rieskaa tehnytkään ja taikinan teossa vaivasin sitä epähuomiossa liikaa. Rieskoista tuli siten aika sitkaita, varsinkin pitemmän päälle... Ohran maku on kuitenkin niin herkullinen, ettei se paljon tahtia hidastanut. Ohrajauhojen lisäksi laitoin (aika suureen...) taikinaan vettä ja piimää ja kupillisen hiivaleipäjauhoja, joihin sekoitin soodaa ja leivinjauhetta, sekä tietenkin suolaa.

Kellarin kätköistä löysin unohdettuja suolasieniä. Näitä ei meillä ole oikeastaan koskaan harrastettu(kaikki yleensä pakastettu), ennen kuin pari vuotta sitten sain päähäni niitä valmistaa. Sinnehän olivat unohtuneet. Nyt sitten liotin purkkilista yön yli vettä muutamia kertoja vaihdellen ja mamma mia miten ihania sieniä sieltä paljastui! Olen aivan polvillani tämän säilöntämuodon edessä - tätä lisää, kiitos. Mitä näistä sienistä valmistui, selvinnee teille huomenna. (:

2 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Naureskelen täällä tuolle pipareiden sukupuolijutulle... Oisitta tehneet akatkin sillä metallimuotilla millainen tuo ukko on, olis tullut tasa-arvon nimissä yhtä rumia! X)

Niin ja mua kiinnostaa nuo rapsakat voipiparit, täytyy muistaa maistaa.

Helmi kirjoitti...

Hetkinen, tulihan niille muuten sittenki akkavalta! Mie en jotenki ajatellu noita muoreja naisiksi, ku se muotti on vähän eri sarjaa toisten sukupuolihahmojen kanssa. Tuohon kuvaan sattu vahingossa nuo vanhan mallin muorit ja ukkoja vastaavat akat on jääneet kokonaan pois kuvasta.