Pitemmittä lätinöittä asiaan. Listalla ekana komeilevat puikkopotut ja maitosoosi. Höyrytin kuoripäälliset puikot ja keittelin täysmaidosta kastikkeen voi-jauhosuuruksella. Maustoin maustepippurilla, suolalla ja muskotilla. Nam.
Alatoopi valmistui naudan keittolihasta, joka keitettiin kypsäksi suolalla, porkkanalla, sipulilla, pippureilla ja laakerinlehdellä maustetussa liemessä. Kypsä liha silputtiin ja laitettiin vuokaan viipaloitujen porkkanoiden kanssa. ja päälle kaadettiin lihaliemi, johon liuotettiin liivatetta.
Sinsalla eli rosolli sillillä sisälsi kaikessa yksinkertaisuudessaa pottua, porkkanaa, punajuurta(keitettiin kuorineen), sipulia ja silliä. Kastikkeena kermavaahtoa sinapilla, etikalla, inkkarilla, suolalla ja hienonnetulla punajuurella maustettuna.
Punakaulihaude
noin 500 g punakaalta
2 punasipulia (pienehköä)
2 omenaa
2 rkl öljyä
1 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
2 1/2 rkl hunajaa
suolaa, maustepippuria, valkopippuria
Kuullota kaali- ja sipulisuikaleet sekä omenakuutiot öljyssä. Lisää loput aineet ja hauduta miedolla lämmöllä tuntinen.
Suolasienisalaatti syntyi edellisessä postauksessa esitellyistä ihanista suolasienistä, sipulista ja itsenäisyyspäivän aterialta jämäksi jääneestä ranskankermakastikkeesta, jonka ohje uusintana tässä:
Sinappinen kastike
2 keltuaista kypsistä munista1 prk ranskankermaa + muutama loraus kermaa tai maitoa
1 rkl sinappia
1/2 tl täysruokosokeria
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Aivan jumalaista sienisalaatissa! Lieneekö tuo ranskankerma kyllä kovin perinteistä suomalaista herkkua, parempi siinä mielessä olisi varmaan ollut kuohukerma, mutta näin tällä kertaa. Sensaatiomaista oli, että isäni piti sienisalaatista: otti lisää ja kehui kovasti! Aivan ennenkuulumatonta, ja varmistaa sen, että herkkua oli.
Mitäs vielä.. No hernetuuvinki. Liotetut kuivatut herneet vain keitettiin melko pienessä vesimäärässä kypsäksi, vähän kuin oikein paksu hernekeitto, joka sitten lopuksi maustettiin suolalla, inkkarilla, pippurilla ja voilla. On meinaan hyvää.
Jälkiruokana väskynäkräämi alias luumukiisseli. Liotin pussin luumuja, jotka keittelin inkkarisokerilla ja kanelitangolla maustetussa vedessä. Kun luumut nousivat pintaan, poimin suurimman osan ehjinä kulhon pohjalle ja loput sekoitin rikki liemeen. Siihen vain pottujauhosuurus ja jäähtymään kokonaisten luumujen kanssa, päälle ripottelin vähän sokeria. Kyytipojaksi vatkattua kuohukermaa inkkarisokerilla maustettuna.
Ateria oli erittäin pidetty meillä. Viime aikoina sydämeni on alkanut sykkimään näille perinneruoille ja niitä löytyy padoistani varmasti jatkossakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti