lauantai 26. joulukuuta 2009

Joulupäivän ateria

Aluksi esittelyssä ihania siskolta saatuja lahjoja: tiskirätit, mahtavat norsulapaset sormiluukulla, hedelmäpussit valoverhosta sekä kukka-lintukankainen kauppakassi. Omin kätösin nämä on siis väännetty.
Itse lahjoitin herkuilla(pähkinöitä, suklaata, kuivattuja hedelmiä, erilaisia patukoita, mm. quinoamuro, seesam, raw, marja- ja nokkosjauheita) täytettyjä piparipurkkeja. Niiden teko oli yli kivaa! Seinien koristelu oli hyvin viihdyttävää, joskin lopussa alkoivat vähän ideat loppua. Käytin ihan karusti irtsareita, mutta myös kuivattua banaania ja kiiviä sekä pähkinöitä ja siemeniä.


Kokoaminen olikin sitten yllättävän vaikeaa. Yksin en olisi selvinnyt (kiitos äiti avusta <3>


Huomenna suuntaan matkalle kohti Keniaa (varsinainen ekoteko joo-o...), mutta sitä ennen postailen jouluruokahuipennuksesta. Varsinainen jouluateria syötiin meillä eilen joulupäivänä ja meikäläinen sai nauttia sydämensä kyllyydestä laittaessaan pöytää koreaksi. Tämä ei nyt ole mikään maailman ekologisin joulumenu, mutta tämä on se aika vuodesta, kun tahdon pitää kiinni perinteistä.

Laatikot, joita ei meillä tehdä minkään varsinaiseen ohjeen mukaan. Aikalailla mututuntumalla laitellaan. Porkkanalaatikko tehtiin keitettyyn ohraan, menossa mukana myös siirappia, kuohukermaa, kananmunia, ruiskorppujauhoja, suolaa, muskottia ja valkopippuria. Päällä mantelirouhetta ja voinokareita. Lanttulaatikossa aikalailla samoja: soseutettu lanttu, siirappi, ruiskorppujauho, munat, kerma, suola, muskotti. Siinä kai tärkeimmät. Perunalaatikkoa varten kuorin ja soseutin keitetyt potut ja sekoitin useammassa erässä mukaan jauhoja, välillä seos sai imeltyä muurin korvalla. Imellytyksen jälkeen pottusoseen sekaan täysmaitoa, voita, suolaa, muskottia ja inkkarisokeria.
Uutuutena mukana oli pähkinäinen selleri-palsternakkavuoka RuokaPirkan ohjeella. Maistui minulle, mutta sisko moitti pähkinärouhetta laatikossa. Kummallinen otus...

Pähkinäinen selleri-palsternakkalaatikko

500 g palsternakkaa
200 g juuriselleriä
3/4 dl hasselpähkinärouhetta
2 dl kuohukermaa
3/4 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria

Siivuta juurekset ohuiksi ja laita vuokaan kerroksittain pähkinärouheen kanssa. Sekoita kermaan mausteet ja kaada vuokaan. Paista noin tunti 175 asteessa. Lisää nestettä, jos kuivuu liikaa.

Kinkkuna meillä oli luomujuhlakinkku, joka paistettiin aattoa vasten yöllä pirtin pesässä. Sisälämpötilan annoimme nousta 78 asteeseen. Lopuksi äiti kuorrutti kinkun keltuais-hunaja-sinappiseoksella ja korppujauhoilla. Koristelu kokonaisilla neilikoilla.

Siskontyttöjä ajatellen tein lihapullat Yhteishyvän ohjeella, niin ikään luomujauhelihasta.

Herkkulihapullat

1 kananmuna
1,5 dl ruokakermaa (laitoin kuohua)
3 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
750 g naudan jauhelihaa
1 sipuli (kuullotin öljyssä)
2 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua neilikkaa

Kuvassa myös kiehautetut herneet ja kinkun liemestä tehty ruskea kastike.

Tästä kuvasta löytyy lasimestarin silli, sienisalaatti, omena-viikunahilloketta(keitin vain omenoita ja liotettuja viikunoita ja soseutin, tarvittaessa voi käyttää vähän sokeria), hunajamarinoidut valkosipulinkynnet, konjakkisinappi, kermakastike rosollille ja liotetut luumut.

Konjakkisinappi (Hellapoliisi)

1 tlk Colman's sinappijauhetta

1 dl sokeria
2 dl kermaa
3 rkl ruokaöljyä
3 tl vaaleaa viinietikkaa
ripaus suolaa
(valkosipulijauhetta)
(valkopippuria)
1-2 rkl konjakkia

Mittaa ainekset kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti, varo polttamasta pohjaan.

Laita valmis sinappi kuumennettuun lasipurkkiin ja nosta kylmään.


Sienisalaatti

3 dl rouskuja (suolatut parempia, meillä pakasteesta; sekoitin sieniin Maldonia ja annoin maustua pari tuntia; sitten huuhdoin hyvin )
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna
1/2-1 dl hienonnettua tilliä (pakaste tai tuore)
2 dl kuohukermaa
1 rkl viinietikkaa
2 tl inkkarisokeria
mustapippuria
(suolaa)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen etikka ja mausteet sekä sienet ja sipuli. Anna maustua ja korista ruohosipulilla.

Salaattiosastolta löytyy marinoitu punakaalisalaatti, hedelmäinen juustosalaatti sekä tietysti perinteinen rosolli (keitetty punajuuri, peruna ja porkkana, maustekurkku, sipuli ja omena).

Marinoitu punakaalisalaatti (Pirkka)

400 g punakaalta suikaleina
1 omena raastettuna
1 dl rusinoita
1/2 dl rypsiöljyä
1/4 dl viinietikkaa
2 tl hunajaa
1/2 tl rosmariinia
1/4 tl suolaa

Sekoita etikka, öljy ja mausteet ja niiden sekaan punakaali, omena ja rusinat. Anna maustua kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Hedelmäinen juustosalaatti (mukailtu Pirkasta)

1 ruukku salaattimixiä (vihreä keiju)
1 ruukku viinisuolaheinää
2 suippopaprikaa
2 omenaa(pyörittele palat sitruunamehussa)
iso kourallinen tummia rypäleitä
kourallinen kuivattuja pehmeitä taateleita
75-100 g juustoa (meillä polar, emmental myös hyvä, miksei kermajuustokin)

Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl vettä
1 rkl appelsiinimarmeladia (ehdottomasti ei! mie olin vähän höperönä ja ajattelemattomana ja tein ohjeen mukaan marmeladilla -> liian makeaa, varsinkin jämät seuraavana päivänä -> aplarimehu vois olla parempi)
ripaus suolaa ja mustapippuria

Revi salaatit, suikaloi paprikat, paloittele omena+juusto, puolita rypäleet ja siivuta taatelit. Yhdistä salaatiksi ja kaada päälle sekoitettu kastike.

Kalapuolella kahdella tavalla graavattua lohta, katajanmarja- ja konjakkilohta. Molemmissa musta-valkopippurirouhetta, sokeria ja suolaa sekä lisämausteina rouhittua katajanmarjaa(noin 3 rkl puolelle kilolle) ja konjakkia(1 rkl puolelle kilolle). Tein myös sinappikastiketta, joka sopikin loistavasti lohen kyytipojaksi. Venäläinen sillivati on herkkua: liotettua kevytsuolattua sillifileetä, hienonnettua kanamunaa, etikkapunajuurta, maustekurkkua ja punasipulia. Lisäksi smetanaa.


Hovimestarinkastike (Stockmann)

4 rkl sokeria 4 rkl hienoksisilputtua tilliä 4 rkl makeaa, karkeaa sinappia 1 keltuainen 2 rkl viinietikkaa 1 dl rypsiöljyä ½ tl suolaa ¼ tl valkopippuria

Sekoita sokeri ja tilli, anna vetäytyä huoneenlämmössa 30 min. Sekoita joukkoon sinappi, munankeltuainen ja viinietikka. Vatkaa öljy ohuena nauhana. Mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä viileässä.


Leipäkorista löytyy omatekoisia leipiä: näkkileipää, Niskavuoren joululimppua, fenkolista joululimppua, ruisreikäleipää ja perunalimppua. (Ohjeita en jaksa nyt kirjottaa, sori..) Lisäksi oman kylän Joen Laulun jo pieneksi legendaksi muodostunutta rieskaa. Taustalla punaiseen pukuun sonnustautunut joulu-Oltermanni.

Nyt on kyllä tullut syötyä vähän turhan ympäristötiedottomasti, mutta jouluhömpötysten jälkeen (ja Kenian matkan) palaan taas normaaliin päiväjärjestykseen. Kasvihuonevihannekset saavat jäädä, mikä tietää erilaisten juurestehtailujen aikakautta. Sitä odotellessa, arrivederci!

Ei kommentteja: