75 g voita sulatettuna
noin 1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 1/2 dl ruisleipää hienonnettuna
3/4 dl voimakasta juustoa raastettuna
Sinappinen kastike
2 munaa kovaksi keitettynä1 prk ranskankermaa + muutama loraus kermaa tai maitoa
1 rkl sinappia
1/2 tl täysruokosokeria
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Salaattiin
1/2 kurkkua1/2 dl vettä
2 tl etikkaa
1 1/2 tl täysruokosokeria
1/2 tl suolaa
1–2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
noin 1 l erilaisia salaatteja silputtuna
Kuori munat ja erota valkuaiset keltuaisista. Säästä valkuaiset salaattiin. Hienonna keltuaiset haarukalla kulhossa ja sekoita joukkoon ranskankerma. Mausta kastike ja pidä kylmässä tarjoiluhetkeen asti.
Valmistele lopuksi salaatti. Kuori kurkku, halkaise se ja kaavi pehmeä keskus lusikalla pois. Leikkaa kurkku viipaleiksi.
Sekoita kulhossa vesi, etikka, sokeri, suola ja tilli. Kumoa kurkkupalat liemeen, kääntele ja anna maustua.
Jaa salaattiseos alkupalalautasille. Lusikoi kurkut tasan lautasille, ripottele päälle valkuaiset silputtuna ja pidä salaattiannokset peitettynä viileässä tarjoiluhetkeen asti.
Paista kalat voissa miedolla lämmöllä molemmin puolin. Nosta kaksi palaa jokaiseen salaattiannokseen ja lusikoi päälle sinappista kastiketta.
Tarjoa heti.
400 g porkkanoita
2 rkl rypsiöljyä
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl Maldon-suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 dl tuoretta timjamia silputtuna
Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kääntele yrttisilppu juuresten joukkoon ja tarjoa heti.
Liemi
3 1/2 l vettä1 dl Maldonia
3 rkl etikkaa
2 rkl täysruokosokeria
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl kokonaisia valkopippureita
1 rkl kokonaisia mustapippureita
4 laakerinlehteä
1–2 rkl rosmariinia
4–5 valkosipulinkynttä
Tarkista paistin sisälämpötila, kun oletat sen olevan kypsä. Parhaimmillaan paisti on hieman punertavana, jolloin sisälämpötila on noin 62 astetta.
Kiehauta liemi tilavassa kattilassa. Upota paisti heti uunista tultuaan kuumaan liemeen. Nosta kansi päälle ja siirrä liha viileään. Anna paistin maustua liemessä yli yön. Isompi paisti saa maustua liemessä jopa pari vuorokautta.
Nosta paisti hyvissä ajoin pois liemestä ennen leikkaamista. Viipaloi paisti ohuiksi lastuiksi ja kiepauta ne löyhästi kääröiksi.
1–2 rkl voita
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl paistin marinointilientä siivilöitynä tai lihalientä kuutiosta
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
ripaus täysruokosokeria
2 dl kermaa
Lisää joukkoon nokare voita sekä sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat raukeita. Ripottele päälle vehnäjauhot ja lisää paistiliemi samalla sekoittaen. Anna hautua noin 5 minuuttia.
Mausta seos mustapippurilla ja sokerilla. Kaada joukkoon kerma ja anna hautua vielä 5 min.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai soijakastiketta. Notkista halutessasi lihaliemellä.
2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl luumusosetta (keitä liotetut luumut soseeksi vesitilkan kanssa - sopii myös torttuihin)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl siirappia
1 rkl fenkolia tai anista
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
4 dl ruisjauhoja
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja
Sekoita joukkoon suola, siirappi, mausteet ja osa jauhoista. Lisää jauhoja pikku hiljaa ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Jaa kohonnut taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Paista leipiä uunin alatasolla 45–60 minuuttia 200 asteessa.
Päivä 1: juuri | |||||||||||||||||||||||||||
2 dl | maustamatonta jogurttia | ||||||||||||||||||||||||||
1 dl | ruisjauhoja | ||||||||||||||||||||||||||
Päivä 2 tai 3: juuren elvytys | |||||||||||||||||||||||||||
5 dl | vettä | ||||||||||||||||||||||||||
10 g | tuorehiivaa | ||||||||||||||||||||||||||
5 dl | ruisjauhoja | ||||||||||||||||||||||||||
Leipätaikina | |||||||||||||||||||||||||||
10 g | tuorehiivaa | ||||||||||||||||||||||||||
1 rkl | siirappia tai hunajaa | ||||||||||||||||||||||||||
2 tl | suolaa | ||||||||||||||||||||||||||
2 dl | ruisjauhoja | ||||||||||||||||||||||||||
2 dl | kaurahiutaleita | ||||||||||||||||||||||||||
1 dl 4-5 dl | auringonkukansiemeniä tai mantelirouhetta | ||||||||||||||||||||||||||
hiivaleipävehnäjauhoja 1. Sekoita jogurtti ja ruisjauhot kulhossa. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Sekoita joitain kertoja hapattamisen aikana. 2. Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot. Hapata huoneenlämmössä peitettynä 12-18 tuntia. Sekoita välillä. 3. Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin voit seuraavalla kerralla sulattaa valmiin juuren ja jatkaa leipomista juuren elvytyksestä. 4. Lisää loppujuureen murennettu hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta hiivaleipävehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina on raskas,hieman ruisleipätaikinaa muistuttava. Taikina saa jäädä käteen tarttuvaksi. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia leivinliinalla peitettynä, esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa. 3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 2 osaan ja leivo limpuiksi. Ripottele leivinpöydälle auringonkukansiemeniä ja pyöräytä lopuksi leivän pinta siemenissä. Anna leipien kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia. 4. Paista leipiä 225-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia. Jouluinen kirsikka-mantelipitko 2 1/2 dl maitoa 1/2 palaa hiivaa 1/2 dl täysruokosokeria ja 1/2 dl tavallista 1 tl suolaa 1 muna 1/2 rkl kardemummaa 5 dl hiivaleipäjauhoja n. 2 dl vehnäjauhoja 100 g voita Täyte: 100 g punaisia kirsikoita 50 g voita 100 g mantelijauhetta 3/4 dl ruokotomusokeria Valmista pullataikina. Täytettä varten sekoita silputut kirsikat ja muut aineet pehmeään voihin. Kauli taikinasta kaksi levyä ja levitä täyte sille. Rullaa levyt ja halkaise pitkittäin terävällä veitsellä, mutta jätä säikeet toisesta päästä kiinni toisistaan. Kierrä säikeet toistensa ympärille ja nosta pitkot pellille kohoamaan. Voitele kohonneena munalla ja korista raesokerilla. Paista 200 asteessa noin 30 min. Sortavalan rouvien kahvikakku (suluissa omat lisät - vähän tuli ehkä mureneva ja kostuttelinkin nyt loppukakun makeutetulla maitokahvilla, saas nähdä mitä siitä nyt tuli..)
1. Paloittele suklaa lasikulhoon. Sulata mikroaaltouunissa täydellä teholla (700 W) noin 2 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää sulan suklaan joukkoon voi nokareina. Sekoita tasaiseksi. Tarvittaessa voit kuumentaa seosta mikroaaltouunissa vielä noin 20 sekuntia. Sekoita hyvin. 2. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. 3. Sekoitavaahtoon suklaaseos. Lisää pähkinärouheesta noin 2 1/4 dl. Jätä loppu kermavaahdon koristeeksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi taikinan joukkoon. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. 4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (tilavuus 1,8l). Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Varmista kakun kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä hieman ennen kumoamista. Kakku saa tekeytyä hyvin peitettynä seuraavaan päivään. (etualalla taateli-pähkinäpikkuleivät ja takana wilhemiinoja) Wilhelmiinat | |||||||||||||||||||||||||||
200 g | voita | ||||||||||||||||||||||||||
1 1/4 dl | täysruokosokeria + 1 dl tavallista | ||||||||||||||||||||||||||
1 | munankeltuainen | ||||||||||||||||||||||||||
2 rkl | siirappia | ||||||||||||||||||||||||||
3 tl | vaniljasokeria | ||||||||||||||||||||||||||
3 dl | hiivaleipäjauhoja + 2 dl spelttijauhoja | ||||||||||||||||||||||||||
2 tl | ruokasoodaa
Taateli-pähkinäpikkuleivät
|
3 kommenttia:
Huh huh mikä ateria ja kaikenlaisia kiinnostavia reseptejä joita haluttais kokeilla:)En kyllä oo varma riittäiskö mulla taito moisiin herkkuihin.Tuo tyrnijäätelö kaurakupeissa kuulostaa erityisen namilta!
Vähän harmittaa ettei oltu maisemissa. :P
Se tyrnijäätelö olikin erityisen hyvää! Tosi positiivinen kokemus jäi kotijäätelöstä.
Älä Pilvi huoli, kyllä noita herkkuja valmistetaan teillekin. (:
Lähetä kommentti