perjantai 24. tammikuuta 2014

Punajuurikeitto ja sitruksinen aperitiivi

Terveiset viime perjantain hätäisesti kokoon kyhätyltä ja hieman vajaamiehitetyltä, mutta hyvin mieluisalta cenalta! Laitoimme pöytään aivan yllärieväät, jotka onnistuivatkin sitten yllättävän hyvin. Tarjolla oli raikasta fetasalaattia (isoilla juustokuutioilla, mehukkailla viinirypäleillä ja raikkaalla vinegretillä höystettynä), punajuurikeittoa ja krutonkeja sekä syntistä mutakakkua jätskin kera. Lisäksi pöytään iskettiin oluset ja ex temporee -drinksut - cointreaulla ei voi epäonnistua!



Kepeä sitrusdrinksu

2 cl cointreauta (tai muuta triple sec -likööriä)
noin 6 cl tuorepuristettua appelsiinimehua
noin 6 cl kivennäisvettä
(sitruunamelissaa, minttua, basilikaa tms, jos on. Jos ei ole, niin ei sitten.)


Pikainen punajuurikeitto

2 pkt (á 500g) punajuuri-perunasosetta
n. 5 dl vettä
120 g smetanaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1-2 tl provencen yrtit -maustetta
suolaa, mustapippuria

Krutongit:
3 siivua hieman kuivahtanutta (ruisseka)leipää
1 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl timjamia
1 tl sitruunankuorta
ripaus neilikkaa
sormisuolaa

Tee ensin krutongit: Kuutioi leipäviipaleet. Sulata rasva pannulla, lisää leipäviipaleet ja mausteet. Paista rapeiksi sekoitellen. 
Kuumenna punajuurisose ja vesi kattilassa, sekoita tasaiseksi. Lisää maitotuotteet ja mausteet, tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.


Ei kommentteja: