torstai 29. syyskuuta 2011

Kun on alkuun päästy...

...niin antaa mennä vaan. Näin kävi viime sunnuntain kokkailujen kanssa, kun alunperin pöytään kaavailemani uunijuurekset ja vuohipihvit saivat vähän jatkoa muista ruokalajeista.

- uunijuurekset vuohenjuustolla
- vuohen jauheliha-fetapihvit
- karvarouskumuhennos
- seesamiset punajuuri-kikhernepyörykät
- ohra-porkkanasalaatti
- kirpakka kaalisalaatti
- porkkana-tuorejuustotahna
- rouheiset sämpylät

Uunijuurekset meinasivat hieman kärtsätä pohjasta, mutta hämmentävää kyllä, ne maistuivat siskontytöille parhaiten näistä antimista.



Uunijuurekset vuohenjuustolla

perunaa
palsternakkaa
lanttua
purjoa
kukkakaalia
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
timjamia
vuohenjuustoa

Paloittele kuoritut juurekset ja laita ensin uuniin (225) peruna, palsternakka ja lanttu öljyllä sekä mausteilla höystettynä. Lisää noin 25 min kuluttua purjo ja kukkakaali ja vuohenjuusto siivut 5-10 min ennen juuresten ottoa uunista.




Vuohen jauheliha-fetapihvit

400 g vuohen jauhelihaa
1 pkt Apetina snacks -fetaa (hienonna oliiveineen päivineen)
1 muna
ripaus suolaa
1 tl timjamia
mustapippuria

Sekoita aineet keskenään ja muotoile pihveiksi. Paista noin 20 min 225 asteeessa.




Karvarouskumuhennos

n. 200 g käsiteltyjä karvarouskuja
voita
1 sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
maitoa tarpeen mukaan
suolaa, mustapippuria
tuoretta persiljaa

Kuullota sieniä kuumalla pannulla, niin että liika neste haihtuu. Lisää voi ja silputtu sipuli, kuullottele hetki. Sekoita mukaan jauhot ja kerma. Anna kiehua hiljalleen ja lisää maitoa, jos menee liian paksuksi. Mausta lopuksi.


Punajuuripallerot olivat kyllä ehdoton suosikkini listalta!




Seesamiset punajuuri-kikhernepyörykät

1 prk kikherneitä
2 punajuurta hienoksi raastettuna
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä
1 muna
2-3 rkl spelttijauhoja
1 tl basilikaa
mustapippuria
ripaus suolaa (purkkikikkarat jo valmiiksi aika suolaisia)
rypsiöljyä

Soseuta kikherneet sauvalla ja sekoita kaikki ainekset keskenään taikinaksi. Pyörittele palloiksi ja paista pannulla reilussa öljyssä.



Ohra-porkkanasalaatti

2-3 dl kypsiä ohrasuurimoita
4 porkkanaa
rypsiöljyä, basilikaa, rakuunaa
2 suippopaprikaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
persiljaa

Keitä/höyrytä porkkanasiivut napakan kypsiksi ja sekoita kuumiin porkkanoihin hieman öljyä ja yrttimausteita. Yhdistä ohraan ja pilko mukaan paprikat. Sekoita öljy ja etikka kastikkeeksi ja lisää salaattiin. Mausta ja korista persiljalla. (Hyvää kuumana ja kylmänä.)



Kirpakka kaalisalaatti

n. 400 g keräkaalia
1/2 kesäkurpitsa
1 iso omena
200 g vihreitä papuja (pakaste; tietty tuoreet parempia, mutta pitää kiehauttaa)

3/4 dl rypsiöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
1/4 dl vettä
n. 1 1/2 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria

paahdettuja auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä

Suikaloi kaali (juustohöylä 4-ever!) ja kesäkurpitsa, raasta omena ja sulata pavut. Sekoita kastikkeen ainekset. Yhdistä salaattiaineksiin ja sekoita hyvin. Ripottele salaatin päälle paahdetut siemenet.



Porkkana-tuorejuustotahna

200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 porkkanaa (keitettyä)
1 1/2 tl Provencen yrttejä
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
ripaus inkkarisokeria

Soseuta porkkanat sauvalla ja sekoita kaikki ainekset keskenään.



Sämpylöihin iskin vähän kaikkea, mitä nenän eteen ilmaantui: tattarirouhetta, kaurahiutaleita, auringonkukansiemeniä, ruisleseitä, ohrajauhoja, spelttijauhoja, hiivaleipäjauhoja, öljyä, hunajaa... Siinä noin pääpiirteissään. Ja tietty vettä, hiivaa ja suolaa



Olihan siinä taas touhua ja tohinaa muutamaksi tunniksi. Jälkkäriksi tehty omppupiirakka uusimman Makun ohjeella jäi kuvaamatta, kun jouduin itse lähtemään vanhempien luota takaisin Oulua kohti ennen sen maistelua. Äiti ainakin jälkikäteen kehui vuolaasti, että kaipa tuo ihan kelpo paakkelssi oli. 

Ei kommentteja: