keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Keittoja

Keitto on hyvää ruokaa tehtäväksi isoina annoksina: helppoa laittaa paljon ja paranee lämmityksessä. Säilykevarastosta löytyi esihistoriallinen "valkoisia papuja tomaattikastikkeessa" -purkki, josta sitten aloin jotain vääntämään. Aika hyvää, vaikka vähän säilykkeisyys ja muunnettu tärkkelys paistoivat läpi.


Tomaattinen papu-juureskeitto

öljyä
sipulia ja valkosipulia
juureksia (perunaa, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa, lanttua)
vettä
kasvisliemijauhetta
yrttimausteita (persiljaa, rakuunaa, kirveliä)
muutama laakerinlehti
valko- ja maustepippureita
tomaattipyreetä
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

Kuullota sipulit ja juurekset öljyssä, anna hautua hetki ennen veden lisäystä. Lisää mausteet ja anna kiehua kypsäksi. Lisää pavut loppuvaiheessa mukaan.

Pakasteen uumenissa törmäsin rasiaan tomaattikeittoa. Nostin sen jääkaappiin sulamaan ja lopputulokseen suhtauduin enemmän kuin varauksella: rakenne muistutti enemmän vaahtomuovia kuin tomaattikeittoani. Olin jo melkein päättänyt vetää koko komeuden vessasta alas, mutta sitten ajattelin: "Onni suosiin rohkeaa." Siis pataan vain, kera sipulin, valkosipulin, porkkanan, lantun ja punaisten linssien sekä veden kera, makuja ryhdittämään lipstikkaa, yrttisuolaa ja garam masalaa. Painuin puoleksi tunniksi lukemaan ja palasin sitten jännittyneenä kurkkaamaan kannen alle. Hyvältä näytti, ja maistui! Tomaattikeitto oli aivan loistava pohja linssikeitolle. Se oli jo ennestään perunan ansiosta rakenteeltaan mukavaa, ja linssit vain paransivat asetelmia. Tuota vaahtomuovia teen varmasti uudestaan pakkaseen keittopohjaksi.

(Kuvasta tuli vähän laimea, värit ei oikein iskeny kohilleen..)

Ei kommentteja: